Още рецепти » Какво да сготвим със сушени сливи

 Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с вряща вода, за да набъбнат, след което отстраняваме костилките. Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в прясна вода. Прибавяме сливите, сметаната и половината от маслото. Задушаваме 15-20 мин на слаб огън, като към края посоляваме и добавяме останалото масло, захарта и настъргания кашкавал. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан копър.

Сливи по странджански

Прoдукти: 300 г сушени сини сливи, 4-5 домата от консерва, 1 стрък праз, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 4-5 зърна черен пипер, 1 с.л. захар, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме сливите в гореща вода, за да омекнат, и изваждаме костилките. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в мазнината. Щом поомекне, прибавяме сливите, наливаме малко топла и задушаваме още десетина минути на слаб огън. После сипваме сипваме ориза и ситно нарязаните домати, поръсваме захарта и червения пипер, слагаме няколко зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и прехвърляме сместа в тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме ястието студено.

Яхния от сушени сини сливи

Прoдукти: 400 г сушени сини сливи, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото до омекване. Прибавяме брашното, нарязаните домати, размитото доматено пюре и червения пипер. Разреждаме соса с 1 ч.ч. топла вода и кипваме. Прибавяме сливите, захарта, канела и сол на вкус. Варим яхнията на тих огън до омекване на сливите.

Яхния от праз и сини сливи

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 250 г сини сливи, 3-4 глави лук, 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 80 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в по-голямата част от маслото. Щом поомекне, поръсваме брашното и червения пипер, посоляваме на вкус и прибавяме доматеното пюре, размито в 2 ч.ч. вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в останалото масло. Попарваме сливите във вряла вода, отцеждаме и ги слагаме в ястието заедно с праза. Пускаме по няколко зрънца бахар и черен пипер, добавяме дафиновия лист и доваряваме на тих огън.

Булгур с праз и сини сливи

Прoдукти: 3-4 стръка праз (бялата част), 1 ч.ч. булгур, 100 г сушени сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме булгура за 3-4 часа в студена вода, след което го отцеждаме. Бланшираме сливите във вряща вода, за да поомекнат, и също ги отцеждаме. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, добавяме булгура, сипваме малко гореща вода и поръсваме червения пипер. Варим на тих огън, докато булгурът омекне. Накрая прибавяме сливите, посоляваме на вкус и продължаваме да варим, докато сливите омекнат.


Сини сливи с праз на фурна

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 1 к.ч. доматен сок, 20-30 сухи сини сливи, 1 ч.ч ориз, 3-4 с.л. олио, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сливите в топла вода, след което ги почистваме от костилките. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме с мазнината и малко вода. Прибавяме доматения сок и ориза, поръсваме със ситно нарязан копър и смлян черен пипер. Накрая слагаме изкиснатите сливи. Заливаме с вряла вода, посоляваме, изсипваме ястието в тавичка и запичаме в умерена фурна.

Варени кюфтета с винен сос

Прoдукти: 500-600 г телешка кайма, 1 малка главна лук, 1 яйце, 2 филии сух бял хляб, 2 с.л. ориз, 15-20 сушени сини сливи, 1 к.ч. ароматно вино, половин пакетче краве масло, 2 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте, 1 връзка корени за супа, 1 щипка кимион, бахар, канела, черен пипер, захар, сол, костена отвара.
Нaчин на приготвяне: Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/, Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им. Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието. Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.

Заек със сливи

Прoдукти: 1 заек, половин бутилка червено вино, 500 г сушени сливи, 60 г краве масло, 60 г брашно, 1 с.л. желе от френско грозде, 2 с.л. оцет, 2 дафинови листа, 4-5 зрънца черен пипер, мащерка, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме почистения заек на порции, заливаме го със смес от виното и оцета, прибавяме мащерката, дафиновите листа и 5-6 зрънца черен пипер. Оставяме заека да се кисне 1 денонощие. После подсушаваме порциите и ги изпържваме от всички страни в сгорещеното масло. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме брашното. Наливаме по малко вино и вода и връщаме месото. Прибавяме накиснатите и отцедени сливи, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме, докато месото омекне. Преди поднасяне добавяме желето от френско грозде.

Леща със сини сливи

Прoдукти:400-500 г леща, 200 г пушено месо, 1 глава лук, 200 г сини сливи, сол, 3 с.л. оцет, суха чубрица, 1 глава чесън, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме с месото и нарязания на ситно лук. Попарваме сливите с вряла вода, оставяме ги така 1 нощ, изплакваме ги и също ги прибавяме в лещата. Слагаме и нарязания на филийки чесън, подправяме със сол, чубрица и червен пипер и варим още половин час. Преди сервиране подкиселяваме ястието с оцет.

Свинско със сини сливи

Прoдукти:1 кг свинско месо бута, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 500 г сухи сини сливи, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 парче лимонова кора, 2 с.л. захар, 1 равна с.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на умерено големи късове. Запържваме го в сгорещеното олио /или свинска мас/ и го изваждаме. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и доматеното пюре. Посоляваме запръжката и я подправяме с червения пипер. Връщаме месото в тенджерата и наливаме гореща вода така, че едва да го облее. Оставяме ястието да ври 15-20 мин на умерен огън, след което прибавяме изчистените и измити сухи сливи. Едновременно със сливите слагаме дафиновия лист, зърната черен пипер и малко лимонова кора. Когато сливите поомекнат, прибавяме карамелизираната захар и брашното, размито с виното. Доваряваме ястието на умерен огън, като гледаме да остане с плътен сос.

Северняшка яхния

Прoдукти: 700 г свинско месо, 500 г дребни лукчета, 4-5 с.л. олио, 3-4 сушени сливи, 10 маслини, 1 домат, 1 дафинов лист, черен и червен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки. Сгорещяваме олиото в тенджера и изпържваме месото до златисто, поръсваме с червен пипер и заливаме с вода. Оставаме да ври, до полуготовност. По време на варенето посоляваме, добавяме черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист. След това прибавяме обелените и почистени лукчета. Слагаме и обезкостените сливи и маслини. Оставяме ястието на тих огън, докато всички продукти станат готови. Яхнията трябва да остане с малко сос. Когато всичко е напълно готово, подправяме с настъргания домат и оставяме да ври още 5 минути. Преди сервиране отстраняваме дафиновия лист. Поднасяме яхнията гореща.

Шора с пиле

Прoдукти: 750 г пилешко месо, 150 г ориз, 1 пакетче краве масло, 15-20 сушени сливи, 100 г стар грах, 2 глави лук, копър, пипер, шафран, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилешкото месо и го обезкостяваме. Оставяме бульона на огъня и сваряваме в него ориза, ситно нарязания лук, предварително накиснатите грах и джанки. Няколко минути преди сервиране прибавяме пилешкото месо и подправките.

Супа от сушени сливи

Прoдукти: 400 г сушени сливи, 1 л вода, 100 г захар, 1 с.л. брашно, 100 г сметана, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с топла вода и след като омекнат ги изчистваме от костилките. Варим ги 15-20 мин заедно с канелата и захарта. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Сервираме супата със сметана. По желание можем да добавим сварен ориз или сварени макарони.

Шишчета от пуйка

Прoдукти: 1 бутче от пуйка, 12 сушени сливи, 1 коренче джинджифил, 2 карамфилчета, 3 пълни с.л. фъстъчено масло, 1 ч.ч. много силен горещ чай.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парченца. Настъргваме джинджифила в маслото и размесваме добре със счукания карамфил. С тази смес намазваме месото и оставяме 30-40 минути. Натопяваме сушените сливи в горещия и силен чай и ги оставяме така 30 минути. Изваждаме костилките на сливите и започваме да нижем шишове, като редуваме слива с парченце пуешко месо. Печем шишчетата на скарата 10 минути. Посоляваме, след като се изпекат.

Яхния със сливи

Прoдукти: 700-800 г овче месо, 1 малка главичка лук, 30-40 сухи сливи, 1-2 карамфилчета, на върха на ножа канела, 1 ч.л. препечено брашно, 2-3 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сливите за една нощ в хладка вода, за да набъбнат, след което ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го запържваме в разтопеното масло заедно с настъргания лук. Върху месото слагаме отцедените сливи, заливаме с вода, посоляваме и варим на слаб огън. Преди дръпване от огъня, сгъстяваме соса с препеченото брашно и пускаме в него канелата и карамфилчетата.

Заек плакия

Прoдукти: 1 млад заек, 150 г сланина, 10 мънички главички лук, 1 ч.ч. стафиди, 1 ч.ч. сушени сини сливи без костилки, 1 к.ч. ябълкова ракия, 1 с.л. олио, 1-2 стръка мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета изчистения и измит заек. Заливаме сливите с ракията и ги оставяме да киснат десетина минути. Нарязваме сланината на ситно и я стопяваме в тенжерата. Изваждаме пръжките и запържваме целите главички лук. Щом станат златисти, прибавяме месото заедно с пръжките, наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме мащерката и поръсваме с черен пипер. Посоляваме на вкус и оставяме ястието да ври 2 часа на слаб огън. После прибавяме стафидите и отцедените сливи и варим още 1 час на слаб огън.

Телешко със сухи сливи

Прoдукти: 1 кг телешко месо от предната част, 1-2 с. л. масло, 2-3 глави лук, 1/2 с. л. червен пипер, 500 г сухи сливи, 1 к. ч. червено вино, 2-3 бучки захар, 2 дафинови листа, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го слагаме на огъня, колкото да се изпари водата. Попарваме сливите във вряща вода и ги отцеждаме. Разтопяваме маслото и запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, поръсваме с червения пипер, прибавяме месото, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и готвим на умерен огън. Когато месото поомекне, добавяме сливите и виното, наливаме още малко топла вода и подправяме със захарта и дафиновия лист. Оставяме ястието на огъня, докато уври добре

Агнешко със сини сливи

Прoдукти: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, ¼ ч.л. канела, ¼ ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Пуйка със сини сливи

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3 глави лук, 200 г сухи сини сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на сливите и ги накисваме за 1 час в топла вода. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Слагаме доматеното пюре, размито в малко вода. Щом се посгъсти, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме брашното, размито с малко вода, поръсваме червения пипер, посоляваме, намаляме огъня и продължаваме да задушаваме. Щом месото омекне напълно, прибавяме отцедените сливи и варим още 10 мин.

Пълнено пиле по абхазски

Прoдукти: 1 пиле, 10 г масло, сол; за пълнежа: 70 г сушени сини сливи, 50 г стафиди, 60 г лук, 120 г масло, 40 г зърна от нар
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето и го посоляваме отвън и отвътре. Пълним го с плънка, приготвена по следния начин: Смиламе изчистения лук заедно със стафидите и почистените от костилките сини сливи. Посоляваме сместа и леко я задушаваме в сгорещената мазнина. След като снемем сместа от огъня, прибавяме зърната от нар и леко разбъркваме. Напълваме пилето, зашиваме отвора и го изпичаме на грил. От време на време го мажем с масло.

Лесна манджа с наденица

Прoдукти: 500 г варена наденица, 5-6 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 10 сушени сливи, 1 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 150 мл червено вино, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Щом поомекне, прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, сушените сливи и нарязаната наденица. Поръсваме брашното и разреждаме с малко гореща вода. Варим на умерен огън. След десетина минути, сипваме виното, добавяме дафиновия лист и посоляваме на вкус. Държим на огъня още 5-6 мин.

Рулца от бекон със сини сливи

Прoдукти: тънки филийки бекон /по-шарена сланинка/, сушени сини сливи
Нaчин на приготвяне: Заливаме сините сливи с вряла вода и ги оставяме добре да набъбнат. После ги нарязваме на по-малки парченца. Филийките бекон нарязваме на ивички. В началото на всяка ивичка слагаме парченце слива, завиваме на руло и нанизваме на метално шишче. Така постъпваме до запълването на шишчето. Нареждаме рулцата върху скарата и печем, докато леко поруменеят.

Орехови ядки в сини сливи

Прoдукти: 500 г сушени сини сливи, 250 г орехови ядки (обелени бадеми), 100 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме сините сливи да се задушат на пара, докато омекнат и набъбнат. Изцеждаме ги в гевгир. Всеки плод разрязваме от едната страна, колкото да извадим костилката. На нейното място слагаме половин опечена орехова ядка или бадем. Накрая ги овалваме в смлени орехи, разбъркани с пудра захар.

Пурички с пълнеж

Прoдукти: 16 сушени сини сливи, 300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 1 кофичка кисело мляко, 2 с.л. захар, щипка сол, 1 яйце, 60 г масло, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Попарваме с вряла вода сините сливи и внимателно изваждаме костилките. Разбъркваме брашното с маята и солта, внимателно наливаме разбитото мляко, разбъркано с яйцето и захарта и измесваме тесто. Тестото не трябва да лепне по ръцете. Правим руло от тестото, което разделяме на 16 парченца. Стопяваме тестото. Избираме по-висока тавичка с размери 15 на 20 см, набрашняваме ръцете си и сплескваме парченцето тесто. Слагаме вътре отцедената слива и оформяме пуричка. Подреждаме пуричките на разстояние една от друга в тавата, отгоре с четка ги намазваме с масло и ги оставяме 15 мин. на топло място да втасат. Загряваме фурната на 170°С и печем пуричките около 30 мин, докато поруменеят равномерно. Още топли ги нареждаме в чинията, в която ще ги сервираме и ги наръсваме с пудра захар. Гарнираме ги с топъл или студен ванилов сос.

Ориз със сухи сини сливи

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. сухи сини сливи, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и варим до омекване ориза във водата и прясното мляко. Накисваме предварително сухите сливи в гореща вода, докато се отпуснат съвсем. Прибавяме ги към сварения ориз заедно със захарта. Варим още 10 минути на изключен котлон.

Руло с плодова плънка

Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 к.ч. сушени сливи, 2 с.л. коняк, 1 к.ч. счукани орехи, 1 малка ябълка, 3 с.л. захар, настъргана лимонова кора
Нaчин на приготвяне: Попарваме сливите с вряла вода и щом набъбнат им изваждаме костилките. Нарязваме ги на ситно и ги накисваме в коняка за около 2 часа. Обелената и изчистена ябълка нарязваме също на ситно и я прибавяме при сливите, заедно с настърганата лимонова кора и счуканите орехи. Разбъркваме хубаво плънката. Втасалото тесто разточваме върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размери 12 на 30 см и го нарязваме на 3 ленти широки по 10 см. Слагаме плънката по дължината на всяка лента, навиваме на рула и внимателно прищипваме краищата. Слагаме рулата в намаслена тава и ги оставяме на топло да втасват. Щом удвоят обема си, ги намазваме с разбито яйце и ги наръсваме със смлени орехи, разбъркани с кристална захар. Загряваме фурната на 200°С, печем рулата отначало на тази температура 20 мин, после намаляваме фурната на умерена и допичаме още 20-30 мин до светлокафяво.

Печена патица с плодове

Прoдукти: 1 патица, 500 г сушени сливи, 2 кг средни ябълки, лимонов сок, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Натриваме я със сол и черен пипер и обливаме с лимонов сок. Нарязваме на парченца сините сливи и 1-2 ябълки и с тях напълваме патицата. След това я увиваме в пергаментова хартия и поставяме за 1 час в хладилника. Изваждаме патицата, отвиваме я, зашиваме отвора и я слагаме в тавичка с малко вода и ябълков сок. Поливаме с малко разтопено масло и я печем в умерена фурна не по-малко от 2 часа, като от време на време я поливаме със соса в тавата и обръщаме, за да се опече от всички страни. Останалите ябълки обелваме, махаме сърцевината им, а на нейно място поставяме парченце масло. Нареждаме ги в тавичка и печем във фурната. След като омекнат, веднага ги изваждаме. Поставяме изпечената патица върху плато и старателно я нарязваме на порции, без да нарушаваме формата й. Обграждаме така подредената патица с печените ябълки.

Пълнена гъска с ябълки

Прoдукти: 1 гъска, 15-20 сушени сини сливи, 1 кг кисели ябълки, 100 г стафиди, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. червено вино, 1 с.л. брашно, канела, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме гъската отвътре и отвън със смес от сол, черен пипер и стрит риган. Накисваме сливите в студена вода, след което ги нарязваме на ситно и ги заливаме с бялото вино. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поръсваме с галетата, подправена с 1 щипка канела. Прибавяме отцедените сливи и стафидите. Разбъркваме, пълним гъската с тази смес и зашиваме отвора. Слагаме птицата върху решетката на силно загрятата фурна, а под решетката пъхаме тавичка с 1-2 пръста вода. Печем 20 мин в силна фурна, след това 2 часа – в умерена и накрая допичаме в слаба фурна. Изваждаме готовата гъска, прецеждаме соса и обираме мазнината. Към прецедения сос прибавяме брашното, размито в малко вода и червеното вино. Държим съда на огъня, докато сосът заври.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Дървовидният божур – дар от императора

Едва ли ще се намери българска градина, в която да не расте поне един божур. Това великолепно цвете е познато дори на малките деца – нали венците, с които се украсяват портретите на нашите първоучител...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Начало