Още рецепти » Гозби със скумрия

 Гозби със скумрия

Скумрия с плънка

Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 с.л. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на порции и поръсваме със сол и половината от черния пипер. Оставяме да престоят 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с малко олио. Отстраняваме от огъня и смесваме с нарязаните на малки кубчета яйца, ситно нарязания магданоз и останалия черен пипер. Разстиламе тази плънка върху рибните филета, след което ги навиваме на руло, като захващаме краищата с тел. Потапяме рулата последователно в брашното и разбития белтък и пържим в силно загрятото олио. Преди да поднесем поливаме рибата с разтопеното краве масло.

Скумрия със сос от печурки

Продукти за 4 порции: 2 скумрии, 150 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. краве масло, 1-2 с.л. настъргано сирене, 1/2к.ч. бяло вино, 1-2 с.л. сметана, 1 жълтък, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибите на парчета, посоляваме и поръсваме с лимонов сок. В сгорещената мазнина ги изпържваме от двете страни до златисто. Изваждаме ги в предварително загрят съд и държим на топло място. В същата мазнина слагаме брашното и разреждаме с малко вода. Към получения сос добавяме настърганото сирене, бялото вино и сметаната. Подправяме на вкус с лимонов сок, черен пипер и сол, смесваме с разбития жълтък и изсипваме соса върху рибата. Отгоре разпределяме задушените в маслото гъби.

Кавърма кебап

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 3-4 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 5 люти чушки, магданоз, суха чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Осоляваме я, поръсваме я с черен пипер и я оставяме да престои 2 часа в хладилник. След това я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържената риба и в същата мазнина задушаваме праза, нарязан на тънки ивички /като кадаиф/. Прибавяме лютите чушлета, доматеното пюре, размито в малко вода, червения пипер, стритата чубрица и виното. Посоляваме и задушаваме още 5-6 мин. Прибавяме гъм готовото ястие рибата и внимателно разбъркваме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пушена скумрия с доматен сос

Продукти за 2 порции: 1 пушена скумрия, 3 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кожата на рибата и я разрязваме на две надлъжно на гърба, като внимаваме ножа да се движи плътно до гръбната кост. Изрязваме жълтите места заедно с костите, както и гръбната кост. Нарязваме получените филета напречно на филии. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги слагаме на огъня заедно с олиото. След 5 мин прибавяме счукания чесън, посоляваме и оставяме соса да ври, докато остане на мазнина. Нареждаме рибените парчета в чиния за сервиране и ги заливаме с топлия сос.

Рагу от скумрия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия без глави, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 домата, олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибите на парчета и ги запържваме 1-2 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и запържваме още 1-2 мин. След това прибавяме обелените и ситно нарязани домати, сол и черен пипер. Наливаме виното и ако течността е малко, доливаме вода, за да се покрие рибата. Оставяме ястието да се вари около 30 мин на тих огън, докато течността се изпари и рибата остане с доматите и лука. Сервираме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Скумрия със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г филе от скумрия, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 600 г пресни картофи, 2-3 домата, 1-2 зелени пиперки, 1 краставица, половин к.ч. олио, бучка краве масло, сок от 1 лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и лимонов сок. В половината от олиото и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. След 5-6 мин към тях прибавяме нарязаното на парчета рибно филе, ситно нарязан магданоз и виното и задушаваме още 10 мин. Запържваме в останалата мазнина нарязаните на кръгчета пиперки, а след това последователно прибавяме обелените и нарязани на кръгчета краставици и обелените и настъргани домати. Изсипваме задушените зеленчуци при рибата и заедно ги задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и го сервираме топло заедно с картофите, които сме задушили отделно с маслото и сме поръсили със ситно нарязан копър.

Печена риба в хартия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия без глави, 2 с.л. олио, 1 лимон, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер и ги намазваме с олио. Увиваме ги поотделно в пергаментова хартия, която също намазваме с олио. Подреждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Подлучена скумрия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. обелени и настъргани домати, 5-6 скилидки чесън, половин лимон, магданоз, черен пипер, захар и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме настърганите домати в емайлирана или пръстена тавичка и поръсваме с дребно нарязаните магданоз и чесън. Слагаме малко захар, за да се омекоти киселия вкус на доматите, и сол на вкус. Отгоре подреждаме нарязаната на порции и посолена риба. Поръсваме с черен пипер, поливаме с олиото и печем в умерена фурна.

Пълнени скумрии

Продукти за 4 порции: 4 малки скумрии, 1 глава лук, 2-3 с.л. галета, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 кисела ябълка, 30 г краве масло, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме скумриите, като отстраняваме опашките, главите и гръбначната кост, без да разкъсваме месото. Настъргваме ябълката на ситно ренде и я смесваме със ситно нарязания лук. Към сместа прибавяме галетата, нарязания копър, лимоновия сок, черен пипер и сол. Пълним рибите с приготвената плънка и с клечки за зъби затваряме отворите, леко ги намазваме с масло. Завиваме напълнените риби в намаслена пергаментова хартия, нареждаме ги в тавичка, в която сме сипали 3-4 с.л. вода и печем в умерена фурна около 30 мин.

Риба по гръцки

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 750 г лук, 15 малки лукчета /арпаджик/, 500 г домати, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-15 маслини, 1 ч.ч. стелиризирани печурки, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и задушаваме леко в мазнината. Прибавяме последователно морковите и целината, нарязани на кубчета, гъбите нарязани на ивици, и обелените и ситно нарязани домати. Заливаме сместа с горещ рибен бульон и я оставяме да ври около 5 мин на умерен огън. Отделно почистваме и задушаваме лукчетата. Обезсоляваме маслините. След като зеленчуковата смес поври, прибавяме към нея задушените лукчета, маслините и подправките. Изсипваме в тавичка и отгоре нареждаме нарязаната на порции и посолена риба. Върху рибните парчета слагаме по кръгче лимон. Печем в умерена фурна.

Рибено филе на фурна

Продукти за 4 порции: 600 г филе от скумрия, 3 глави лук, 1 к.ч олио, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 2 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 10-15 маслини, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции и поръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер. Нарязваме лука на ситно и задушаваме в олиото до омекване. Поръсваме брашното, прибавяме червения пипер, дафиновия лист, счукания чесън, виното и ситно нарязания магданоз. Нареждаме рибните порции в намаслена тавичка и заливаме с приготвения сос. Прибавяме маслините и печем 25 мин в предварително загрята фурна.

Скумрия в макарони

Продукти за 4 порции: 600 г филе от скумрия, 250 г макарони, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. доматено пюре, 100 г кашкавал, 30 г краве масло, галета, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно рибните филета, посоляваме, натриваме с лимонов сок и ги нареждаме в по-дълбока тавичка, намазана с олио. Отгоре разстиламе сварените в подсолена вода и оцедени макарони. Заливаме с доматеното пюре, разтворено в 1 к.ч. вода. Поръсваме отгоре с галета и настърган кашкавал. Слагаме парченца масло и печем около 20 мин в умерено силна фурна. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Скумрия във фолио

Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 60 г краве масло, 4 лимона, 1 с.л. семе от копър, 2 дафинови листа, 2 глави лук, мащерка, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол, черен пипер и сока от 2 лимона и ги оставяме 15 мин на студено. В коремната кухина на всяка скумрия слагаме по клонче мащерка и магданоз и по половин дафинов лист. Слагаме всяка риба върху намаслено алуминиево фолио. Поръсваме наоколо ситно нарязан лук и семе от копър. Нареждаме тънки кръгчета лимон и загъваме добре фолиото. Нареждаме рибата в тавичка и печем 40 мин в умерено силна фурна.

Скумрия на фурна

Продукти за 4 порции: 4 средно големи скумрии, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, парче целина, 2 моркова, 4 домата, 2-3 скилидки чесън, сок 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода. Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Скумрия с бяло вино

Продукти за 8 порции: 8 малки скумрии, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 1 морков, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кориандър, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме рибите плътно една до друга в правоъгълна тавичка. Смесваме виното, оцета и водата и ги варим около 15 мин заедно с почистените и нарязани на кръгчета лук и морков, чесъна, дафиновия лист, кориандъра, ситно нарязаните мащерка и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сваляме сместа от огъня и я оставяме да изстине. След това заливаме скумриите с охладената и прецедена марината. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и я слагаме в студена фурна. Загряваме бавно фурната, докато ястието заври. Веднага след това изваждаме тавичката, но оставяме рибата да изстине напълно в бульона преди да я поднесем.

Скумрия с портокали

Продукти за 8 порции: 8 филета от скумрия, 2 портокала, 5-6 черни маслини, 5-6 зелени маслини, 1/2к.ч. смлени бадемови ядки, 1 с.л. овесени ядки, 1 стрък праз, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме филетата с черен пипер и сол. Настъргваме кората от портокалите. Разделяме портокалите на резенчета, внимателно обелваме вътрешната ципа /внимаваме да не изтече сока/ и с остър нож ги нарязваме на по 2-3 парченца. Нарязваме маслините четвъртинки. Нарязваме праза на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Отделно в съвсем малко мазнина запържваме 2-3 мин смлените бадемови ядки. Смесваме запържения праз, нарязаните портокали, настърганата портокалова кора, запържените бадеми, нарязаните маслини и овесените ядки. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и разстиламе сместа върху рибните филета. Навиваме филетата на руло, като захващаме краищата с клечки за зъби. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем 25-30 мин в умерена фурна.

Скумрия със специален сос

Продукти за 2 порции: 600 г филе от скумрия, 250 г кисели краставички, 20 маслини, 1 к.ч. олио, сол, 2 дафинови листа, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселите краставички на кръгли парченца и ги слагаме в тавичка. Прибавяме маслините, дафиновите листа, черният пипер, олиото и 1 ч.ч. вода. Нареждаме отгоре измитата и посолена риба с кожата надолу и печем в загрята фурна. След 15 мин обръщаме филетата и печем още 15 мин.

Скумрия с чесън

Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, лимон.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата, като запазваме главите. След това я оставяме да кисне 10-15 мин в стутена вода. Посоляваме изкиснатите риби и ги нареждаме в тавичка. Поръсваме равномерно със счукания чесън. Прибавяме дафиновите листа, черния пипер, олиото и 1-2 ч.ч. вода. Печем 15 мин от едната страна, след това обръщаме рибите и печем още 15 мин.

Тракийски рибен гювеч

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1/3 буркан паприкаш консерва, 1-2 домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на порции и посоляваме. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета целина и моркови и също ги позадушаваме. След това слагаме паприкаша, червения пипер, ориза и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отгоре нареждаме рибата и върху всяко парче риба слагаме по кръгче от доматите. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поръсваме опечената риба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Дяволски скумрии

Продукти за 6 порции: 6 скумрии или херинги с хайвер, 3с.л. горчица, 2ч.л. олио, 1/4ч.л. червен пипер, сол, 100г трохи от хляб или галета, 100млг разтопено масло, дръжки от магданоз.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата като отстраняваме внимателно хайвера и оставяме главите. Правим 2-3 разреза от всяка страна. Смесваме горчицата, олиото, пипера и малко сол и разбиваме хайвера в тази смес. Овалваме рибата в хайвера, а после и в трохите. Запичаме на скара и от двете страни. Сервираме рибата поръсена с магданоз.

Скумрии на скара с лук

Продукти за 4 порции: 4 малки скумрии, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме рибите с част от олиото и ги посоляваме. Печем ги на умерена скара, като внимаваме да не се препекат. Достатъчно е да хванат лека корица. Нарязваме лука на тънки филийки. Посоляваме и го стриваме с дървена лъжица. Разстиламе стрития лук на дъното на продълговата чиния. Нареждаме върху него опечените скумрии. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поливаме с останалото олио, което сме разбили с лимонов сок на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Проблеми с гърдите по време на кърмене

По време на кърменето много жени имат проблеми с гърдите. По-долу ви предлагаме изпитани рецепти, които ще облекчат значително вашето неразположение: Всеки ден правете вана на корема В прод...

Витамини ще ви избавят от стреса

По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...

Начало