Новогодишни специалитети
Новогодишна питка
Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното два пъти. Разбиваме киселото мляко със солта и содата. От продуктите замесваме еластично тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да втасва. Измесваме втасалото тесто отново, като прибавяме и паричката. Питката слагаме в намазнена и набрашнена тавичка, намазваме я с жълтък, надупчваме я с вилица и печем на умерена фурна. Готовата питка поръсваме със студена вода и я увиваме веднага в дебела кърпа, за да омекне.
Салата от кисело зеле с майонеза
Прoдукти: 1 ч.ч. майонеза, половин кисела зелка, 2 мариновани капии, 8-10 маслини, 1 твърдо сварено яйце, магданоз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички, а капиите – на кръгчета. Прибавяме половината ситно нарязани маслини. Сипваме майонезата, поръсваме черен пипер и ситно нарязан магданоз и разбъркваме. Прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране и украсяваме с останалите маслини, кръгчета от свареното яйце и клончета магданоз.
Млечна салата с чушки
Прoдукти: 500 г пиперки, 1 к.ч. кисело мляко, 5-6 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги, изчистваме ги от дръжките и семената, посоляваме ги и ги нареждаме в салатиера. Отделно смесваме киселото мляко със счукания чесън. Прибавяме олиото и ситно нарязания магданоз, разбъркваме добре и заливаме чушките с приготвения сос.
Картофена салата
Прoдукти: 400 г картофи, 250 г пушени свински гърди, олио, оцет, 3 малки глави лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета.Нарязваме сланината на дребни парченца и леко запържваме. Приготвяме смес от 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет и черен пипер на вкус. Смесваме изпържената сланина без мазнината с картофите, поръсваме с олио, сол и ситно нарязан лук. Разбъркваме и поднасяме.
Салата коктейл
Прoдукти: 4 твърдо сварени яйца, 50 г шунка, 2 парчета топено сирене, 1 зелена салата, 1 малка краставичка, 1 ч.л. горчица, 4 с.л. кетчуп, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме салатата на ивички и слагаме в широка чиния. Отгоре нареждаме нарязаните на ситно сирене и шунка и нарязаните на кръгчета краставица и яйца. Оставяме около 20 мин на студено. Непосредствено преди поднасянето заливаме със смес от горчицата, кетчупа, киселото мляко и солта.
Желирана руска салата
Прoдукти: 2 кутии руска салата, 2 пакетчета желатин, 10 с.л. майонеза, 8-10 с.л. бяло сухо вино, 4 с.л. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във виното за около 10 минути, за да набъбне. После го разтваряме на водна баня, без да завира. Добавяме малко вода. В дълбок съд смесваме салатата, майонезата и млякото. Изсипваме желатина и разбъркваме. Разстиламе върху намаслена малка тортена форма. Прибираме в хладилника за 4-5 часа. Режем на триъгълничета и сервираме върху листа от зелена салата. По желание шприцоваме майонеза отгоре.
Пастет от сьомга със сирене „Крема”
Прoдукти: 215 г сьомга от консерва /без кожата и костите/, 450 г сирене „Крема”, 85 г пушена сьомга, 85 г кетчуп, 1 ч.л. лимонов сок
Нaчин на приготвяне: Нарязваме двата вида сьомга на малки паченца, добавяме омекналото на стайна температура сирене и разбиваме с пасатор. Прибавяме кетчупа и лимоновия сок и разбъркваме добре.
Коктейл от раци
Прoдукти: 1 кутия консервирани раци /около 300 г/, 200 г майонеза, 150 г сметана, 1 с.л. коняк, 1 грейпфрут, 2 ябълки, 1 лимон, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме грейпфрута и го нарязваме на парченца. Нарязваме на парченца и обелените и почистени от семето ябълки. На дъното на чаши за шампанско нареждаме парчетата от ябълки и грейпфрут, както и част от месото на раците. Смесваме майонезата с част от разбитата сметана и черен пипер и разливаме тази смес по чашите с плодовете и раците. Отгоре шприцоваме по малко сметана и слагаме късчета месо от раците. Украсяваме също така с кръгчета от лимона.
Домати, пълнени с риба тон
Прoдукти: 4 големи твърди домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 консерва риба тон в олио, 2-3 с.л. майонеза, 4 маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите на половинки и с помощта на лъжица издълбаваме месестата им част, след което леко ги посоляваме от вътрешната страна, обръщаме ги и оставяме да се отцедят. Нарязваме на ситно рибата и яйцата и ги смесваме с майонезата и ситно нарязания магданоз. Прибавяме черен пипер на вкус и пълним доматите с така приготвената смес. Накрая украсяваме с разрязаните на половинки маслини.
Студено антре с език
Прoдукти: 500 г език, 60 г краве масло, 1 консерва грах, 1 малко бурканче мариновани гъби, сол, черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Добре измития език варим в студена подсолена вода, вадим го топъл и го обливаме със студена вода. Обелваме му кожата. Задушаваме граха с половината от маслото. Подправяме със сол, черен пипер и инидйско орехче. В другата част от маслото изпържваме гъбите и ги подправяме със сол и черен пипер. Изстиналия език нарязваме на филийки, редим ги в средата на платото и около тях правим венци от граха и гъбите.
Дробчета в бекон
Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 300 г бекон, 20 мл червено вино, сол, черен пипер, сминдух, джинджифил, масло; зa соса: 60 г пушено сирене, малко бяло вино, 50 г сметана, сол, черен пипер, кардамон, джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Почистените дробчета кипваме с малко вода и сол. Нарязваме бекона на тънки филийки и във всяка увиваме поотделно дробчетата, като ги захващаме с клечка за зъби. Овкусяваме завивките с подправките и ги запържваме от двете страни в масло, а накрая наливаме виното и задушаваме. Сервираме дробчетата със специален сос, приготвен по следния начин: На сух тиган разтопяваме топеното сирене с бялото вино. Добавяме сметаната, подправяме със сол, черен пипер и останалите подправки и разбъркваме всичко хубаво. Поднасяме соса отделно или заливаме порциите завивки с него.
Телешко с портокали
Прoдукти: 2 кг телешко месо от плешката, 2 портокала, 50 мл ликьор “Коантро”, 2 дафинови листа, сол, черен пипер, зехтин.
Нaчин на приготвяне: Правим месото на красиво дълго парче, като го завръзваме с дебел конец, за да не си загуби формата. Сгорещяваме на силен котлон 4-5 с.л. зехтин и пържим месото до образуване на румена коричка . Намаляваме огъня, поръсваме месото със сол , пипер и ликьора и оставяме течността да се изпари. Измиваме добре портокалите, изцеждаме сока, а кората нарязваме на ивички. Заливаме месото със сока, прибавяме дафиновия лист, наливаме не повече от 100 мл вода, захлупваме тенджерата и задушаваме около 2 часа на умерен котлон или печем във фурната на 200°С. Периодично обръщаме месото, като го обливаме със сока, който си пуска. Прибавяме портокаловите корички и продължаваме да задушаваме под капак още 1 час, като периодично пак го обръщаме и обливаме. Слагаме месото в подходящо блюдо, соса прецеждаме и наливаме в сосиера. Сервираме с гарнитура от задушени и поизпържени в масло моркови или спанак.
Шницели с гъби
Прoдукти: 500 г смляно месо (телешко или смес) , 50 г кашкавал, 100 г брашно, 150 г гъби, 1 яйце, 1 ч.л. олио, 50 г масло, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изчистените пънчета на гъбите нарязваме на ситно и ги задушаваме в половината масло. Месото измесваме добре с подправките и оформяме шницелите. Овалваме всеки шницел в брашно и нареждаме в намазана с олио тавичка. Запичаме за кратко в умерена фурна, като при нужда ги обръщаме. Вадим шницелите от фурната и намазваме лицевите им страни със смес от разбитото яйце, настъргания кашкавал и задушените парченца гъби. Върху тази смес подреждаме шапчиците на гъбите, обърнати нагоре. В отвора на всяка шапчица разпределяме останалото масло и поръсваме с малко сол. Допичаме така наредените шницели. Сервираме ги с гарнитура от пържени или задушени картофи.
Заек с маслини
Прoдукти: 1 заек, 2 глави лук, 500 мл оцет, 500 мл вода, подправки, 200 мл олио, 2 с.л. брашно, половин лимон, 25-30 маслини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета изчистения заек и го заливаме с марината, приготвена от водата, оцета, нарязания на ситно лук, дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 4-5 зърна черен пипер. Оставяме месото в тази марината 2-3 дни. След това го изваждаме, подсушаваме и пържим. Отцеждаме месото от мазнината, а в нея леко запръжваме брашното и с бъркане наливаме малко хладка вода. Щом кашичката заври, връщаме порциите месо, прибавяме маслините, нарязания на филийки лимон и варим около 30 мин Поднасяме това ястие студено.
Бьоф а ла мод
Прoдукти: 1 кг говеждо месо от бута, 150 г сланина, сол, черен пипер, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 1 ч.ч. червено вино, 3 с.л. оцет, лимонов сок, 200 г масло.
Нaчин на приготвяне: Месото изчистваме добре от ципите, начукваме го, а сланината нарязваме на тънки ивички. Всяка ивичка овалваме в смес от счуканите подправки и сол. Шпековаме с тях месото. Пържим в горещото масло нарязания на ситно лук, прибавяме месото и с обръщане го пържим, докато поруменее. Прехвърляме го в тавичка и печем, като му наливаме по малко гореща вода. Подправяме соса с виното, лимоновия сок и оцета. Режем го на филийки изстинало.
Свинско печено с бира
Прoдукти: 1,8 кг свинска рибица, 1 равна с.л. сол, 1/2 ч.л. суха мащерка, 1/4 ч.л. счукан дафинов лист, 1/4 ч.л. сух риган, 3 с.л. олио, 2 по-големи глави лук, 1-2 скилидки чесън, 500 мл тъмна бира, 1 с.л. захар, 50 г масло, 55 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Смесваме солта, ригана, дафиновия лист и мащерката. Месото почистваме от ципите и измиваме. Натъркваме го с горната смес, завързваме го с дебел конец и го оставяме 2 часа на студено, покрито с фолио. Сгорещяваме олиото и на умерен котлон пържим парчето месо, докато поруменее равномерно. Прехвърляме го в огнеупорен съд. В същата мазнина пържим 5 минути нарязаните на ситно лук и чесън. Наливаме бирата, наръсваме със захарта и кипваме тази смес. Посоляваме, подправяме с черен пипер и заливаме месото. Печем в умерена фурна около 1 1/2-2 часа, докато месото омекне добре. Изваждаме го върху чиния, а соса прецеждаме. Смесваме омекналото на стайна температура масло с брашното и разбиваме добре. Загряваме соса на умерен котлон и прибавяме с бъркане брашняната смес. Сгъстяваме на гладък сос. Нарязваме изстиналото месо на филийки, разпределяме по порциите и заливаме със соса.
Гъска рагу
Прoдукти: 1 гъска, 200 г краве масло или 1 ч.ч. олио, 1 връзка корени за супа, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, черен пипер,червен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 дафинови листа, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита гъска нарязваме на порции, които пържим в сгорещената мазнина. Добавяме изчистените и нарязани на парченца корени за супа, както и подправките. Щом зеленчукът омекне, поръсваме с брашно и червен пипер, наливаме топла вода и задушаваме, докато месото омекне добре. Доливаме виното. Полученият сос прецеждаме през марля, подправяме с бучка масло и сокът от 1 лимон. Подреждаме порциите месо върху подложка от картофено пюре или задушен ориз и заливаме със соса.
Торта от кайма
Прoдукти: 1,6 кг кайма (смес), 2-3 яйца, 2-3 глави лук, 2 филии бял хляб (стар), черен пипер, сол, магданоз, 500 г печурки, 2-3 с.л. масло, картофено пюре за облепване на тортата.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата, ситно нарязания лук и подправките, хляба и яйцата с малко топла вода като за кюфтета. Разделяме я на две в съотношение 1/3 към 2/3. Оставяме я да престои поне 6 часа, за да поеме месото добре всички компоненти. Намазняваме тавичка за печене и оформяме от по-малката част блат като за торта, като по средата леко го вдлъбваме, защото при печенето месото се подува, а повърхността трябва да е равна. Печем на силна фурна, но не изпичаме блата напълно. Докато се пече каймата, изчистваме гъбите, нарязваме ги на парченца и с маслото, черен пипер и малко вода ги задушаваме. Вадим полуопечения блат, настиламе равномерно гъбите отгоре, похлупваме със суровата кайма, пак издълбаваме леко средата, оформяме добре тортата и окончателно изпичаме. С топло пюре облепваме тортата отгоре и отстрани, прецеждаме соса от печенето, който сипваме в сосиера, а самата торта слагаме върху подложка от листа зелена салата, червено зеле или печено кисело зеле. Отгоре украсяваме тортата според фантазията си с краставички, моркови, карфиол от сурова туршия. Преди сервирането я нарязваме на парчета като торта, без да притопляме, тъй като пюрето прави изолация и държи месото и плънката топли.
Пълнено панирано пиле
Прoдукти: 4 парчета пилешки гърди, 75 г настърган кашкавал, 1 с.л. пресен естрагон (може магданоз) или 1 с.л. сух естрагон, 25 г масло или маргарин, сол, черен пипер, галета, 1 разбито яйце, 2-3 с.л. олио, пържени гъби, магданоз.
Нaчин на приготвяне: С остър нож правим джобчета във всяко парче месо. Разбъркваме кашкавала, естрагона и черния пипер и с тази смес пълним “джобчетата”. Отворите защипваме с клечки за зъби. Посоляваме отгоре, овалваме всяко парче в галета, после в разбито яйце и пържим в сгорещеното олио 5-8 мин, докато всяко парче поруменее. Отцеждаме парчетата от мазнината, подсушаваме с домакинска салфетка и ги прехвърляме в затоплен съд. Държим ги на топло. Поднасяме пилето топло, гарнирано с пържени гъби и картофи и обилно поръсено с магданоз.
Печена патица с ябълки
Прoдукти: 1 патица (средно голяма гъска), 1,5 кг дребни и 8 по-едри кисели ябълки, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. счукан кимион, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз, 8-10 маслинки, сметана; зa соса: 1 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. птичи бульон, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Отвън и отвътре я натриваме с кимион и сол и я пълним с обелените, изчистени от семките и нарязани на по-едри парчета дребни ябълки. Зашиваме отвора с ярък конец. Намазваме патицата със сметана, прехвърляме я в намазнена тавичка с гърба надолу и я печем в силна фурна, докато леко се зачерви. Намаляваме фурната на слабо и продължаваме печенето, докато хубаво поруменее. Периодично я обливаме със сока, който си пуска, а при нужда наливаме малко топъл бульон. Малко преди патицата да се опече, подреждаме в тавата измитите и без семки големи ябълки. Печем, докато и те омекнат. Изваждаме патицата в затоплено продълговато блюдо, след като сме махнали конеца. Слагаме я с коремчето надолу, наоколо подреждаме като венец ябълките от пълнежа, а върху тях с леко притискане слагаме едрите ябълки, нагоре с отворите. Във всеки отвор слагаме маслинка и стръкче магданоз. Заливаме със соса. Сосът приготвяме така: сгорещяваме маслото, пържим в него брашното, докато се зачерви, прибавяме и сока от печенето, наливаме 1/2 ч.ч. бульон и с непрекъснато бъркане сгъстяваме. Подправяме със сол и черен пипер и прецеждаме.
Татарско кюфте с гъби
Прoдукти: 600 г кайма (смес), 150 г кашкавал, 400 г гъби, 1 яйце, малка главичка лук, 2 средно големи картофа, половин пакетче краве масло, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме смес за кюфтета от каймата, яйцето, ситно настърганите картофи, 2/3 от настъргания кашкавал, сол, черен пипер, магданоз и малко топла вода. Намазваме правоъгълна тавичка с маргарин и оформяме в нея месото на руло с дължината на тавичката. Подреждаме наоколо добре измитите и нарязани на парченца гъби, наръсваме с черен пипер и разпределяме отгоре им малки парченца масло. Рулото наръсваме с останалия кашкавал и печем в предварително загрята на 200°С фурна, докато месото приятно поруменее. Гарнираме с пържени картофи и салата по избор.
Свинско печено с грозде
Прoдукти: 1,5 кг свинско (каре или от врата), 400 г бяло грозде, 50 мл гроздова ракия, 1 стрък розмарин, 1 дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 с.л. олио или зехтин, зеленчуков бульон (може и от кубче), 1 ч.л. царевично брашно, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Оронваме гроздето, на половината зърна махаме семките, на другата половина изцеждаме сока. Измитото парче месо завръзваме с дебел конец и го намазваме с олиото (зехтина). Слагаме го в по-висока тавичка за печене заедно с целите скилидки чесън, нарязаната на четири глава лук, розмарина, дафиновия лист. Печем го в предварително загрята на 180°С фурна 5-6 минути, след това намаляваме на 170°С и задушаваме около час. Периодично поливаме с горещ бульон. Вадим ароматните треви и мазнината от печенето, увеличаваме фурната на 200°С, заливаме с гроздовия сок и ракията, посоляваме и наръсваме с черен пипер. Продължаваме задушаването около половин час, като периодично поливаме със сока, който месото си пуска. Около 10 минути преди края на печенето прибавяме гроздовите зърна. Изваждаме месото, завиваме го хубаво в два пласта фолио и го държим на топло място. Зрънцата грозде внимателно слагаме в гевгир, за да се отцедят, а сокът, който се е получил при печенето, пресипваме в малка тенджерка. Ако е много рядък, оставяме го да поизври, ако е гъст - разреждаме с малко бульон. Размиваме царевичното брашно с 2 с.л. вода на гладка кашичка, изсипваме я при соса и с непрекъснато бъркане сгъстяваме на слаб котлон. Прибавяме гроздовите зърна, леко затопляме и сваляме соса от котлона. Отстраняваме конеца от свинското, нарязваме го на филийки, аранжираме го в плитко бюдо и го заливаме със соса.
Свински бут с бекон, гъби и праз
Прoдукти: 600 г свински бут, 200 г бекон, 500 г гъби, 200 г праз, половин бутилка бира, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите. Отстраняваме кожичката на бекона и го нарязваме на филийки, а кожичката – на тънки ивички. Цепваме месото през средата и запълваме цепнатината с нарязаните филийки бекон. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Загъваме месото на продълговато вързопче и го пристягаме добре с подходящ канап. С тънък нож надупчваме готовото вързопче и запълваме дупчиците с ивичките от кожичката на бекона. Месото заедно с измитите гъби и нарязания почистен праз, посолени на вкус, поставяме в тавичка и печем в силна фурна малко повече от 1 час, като по средата на печенето поливаме месото с бирата.
Котлети с фъстъци
Прoдукти: 2 кг свински котлети (цяло парче), 5 стръка праз лук, 100 г пушена сланина, 100 г обелени печени фъстъци, половин връзка магданоз, 5 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Измиваме почистения праз и го нарязваме на парченца. Измиваме магданоза и го оставяме да изсъхне. Натрошваме фъстъците на едро. С остър нож надупчваме месото на много места. Във всеки разрез боцваме по малки парченца сланина и посоляваме. Слагаме месото в огнеупорен съд и го заливаме със сгорещено олио. Захлупваме и печем 20 мин в загрята до 220 градуса фурна. Намаляваме градусите до 200 и без да отхлупваме, печем още 30 минути. Изваждаме ястието от фурната и го поръсваме с фъстъците и магданоза, нарязан ситно. Около месото нареждаме праза, посоляваме, заливаме с 1 кафена чаша топла вода и връщаме ястието във фурната да се допече и позлати.
Филе по андалузки
Прoдукти: 1 кг телешко, свинско или говеждо месо, 2 лимона, 50 г горчив шоколад, 1 ч.л. нес-кафе, 1 щипка шафран, 6 с.л. зехтин, 2-3 с.л. галета, 150 г сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме. Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана. Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд. В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.
Руло Уелингтън
Прoдукти: 1 кг телешко филе, сол, черен пипер, 60 г масло, 300 г готово бутер тесто, 1 жълтък; зa плънката: 1 глава лук, 150 г гъби, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 60 г масло, подправки за месо.
Нaчин на приготвяне: Измитото филе подсушаваме и го натриваме със сол и пипер. Стопяваме маслото и пържим филето на умерен котлон около 30 мин, като внимаваме да остане сочно. В разтопеното за плънката масло задушаваме 3-4 мин почистените и нарязани на ивички гъби, прибавяме нарязания на ситно лук, задушаваме още 2-3 мин и поръсваме с подправките. Разбъркваме плънката и я оставяме да изстине. Оставяме тестото да се отпусне, разточваме го на кора и разстиламе равномерно плънката в средата на тестото. Върху плънката слагаме филето, похлупваме двата края и навиваме на руло. Прищипваме добре краищата, намазваме с разбития жълтък и отгоре правим плетеничка от тесто. Загряваме фурната на 200°С и печем около 35 мин. Рулото може да се сервира топло или студено, нарязано на филийки.
Пиле по нормандски
Прoдукти: 4 бутчета и 4 крилца, 40 г краве масло, 2 с.л. зехтин, 2-3 с.л. ябълкова ракия, 5-6 с.л. пилешки бульон, 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка, 5-6 малки главички лук, 1 стрък целина, нарязан на ситно, суха мащерка, 2 разбити жълтъка, 5 с.л. сметана, сол, прясно смлян черен пипер; зa гарниране: 25 г краве масло, 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка, захар за поръсване, стръкчета магданоз.
Нaчин на приготвяне: Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона. Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин. Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.) Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.) Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.
Джолан по македонски
Прoдукти: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.
Вайсбратен
Прoдукти: 1 кг свинско филе, сол, черен пипер, краве масло (олио),2-3 лимона.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре филето, посоляваме, подправяме с черен пипер и плътно покриваме с резенчета лимон. Увиваме в намазнено фолио и печем на силна фурна. Изстиналото филе режем на филии, разпределяме по чиниите и гарнираме със салата, горчица, ориз и макарони.
Патица А LA BERNOISE
Прoдукти: 1 патица, 4-5 с.л. масло, 150 мл пилешки или зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 1 китка магданоз, сол, 1 ч.ч. вино , 200 г краве масло, 5 глави лук, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита патица задушаваме в сгорещеното масло с малко вода, бульона, подправките и нарязания на ситно магданоз. Щом поомекне, наливаме виното и довършваме задушаването. В отделен съд сгорещяваме 200 г масло и пържим в него нарязания на филии лук. Поръсваме с малко брашно и наливаме соса, в който сме задушавали патицата. Месото на патицата нарязваме на порции и разпределяме по чиниите. Сосът подправяме с лимонов сок , заливаме с него месото и гарнираме със задушени или сварени картофи, макарони и салата по избор.
Печено по унгарски
Прoдукти: 1 кг месо (телешко или свинско), 100 г бекон или шунка, 5-6 кисели краставички, сол, черен пипер, подправки за месо по избор, 2-3 глави лук, 4-5 скилидки чесън, олио, 4-5 с.л. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измитото месо разделяме на две парчета. Начукваме ги, осоляваме, поръсваме с подправките и шпиковаме с нарязаната на ивички шунка и парченца краставичка. Тук-там слагаме и скилидки чесън. Завързваме парчетата с дебел конец, сгорещяваме олио в тиган с дебело дъно или тефлонов и пържим месото до равномерното му поруменяване. Добавяме 2-3 глави ситно нарязан лук, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Наливаме малко топла вода и оставяме да ври. Когато месото омекне, го изваждаме, а соса прецеждаме. Връщаме соса на котлона и му прибавяме разбитото кисело мляко и бучка масло. Нарязваме печеното на филии, разпределяме по чиниите, заливаме със соса и гарнираме с картофено пюре.
Новогодишна баница с късмети
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 1 с.л. олио, 1 ч.ч. хладка вода, 2 с.л. оцет, 1/2 ч.л. сол, 125 г краве масло; зa плънката: 4 яйца, 1/2 ч.ч. брашно, 300 г сирене, 1/2 ч.л. сода, 1/4 ч.л. сол
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд слагаме всички продукти за тестото без маслото. В продължение на 15-20 мин месим еластично тесто, до появяването на мехурчета. Намазваме с олио и го оставяме да престои 30 мин, след което го разделяме на 3 части, а всяка от тях още на три. Точим парчетата на кори с големината на десертна чиния, всяка намазваме с разтопено масло и ги слагаме по три една върху друга. Не мажем най-горната кора. Така приготвените три купчинки оставяме в хладилника да стегне маслото. След като оставим последната купчинка, вадим първата и я разточваме на кора с големината на дъното на тавата, в която ще печем. Оставяме я да изпръхне 10 мин. и размазваме по нея плънка. Навиваме на руло и я подреждаме в тавата, която сме намаслили. Така постъпваме и с останалите парчета, като преди да ги навием, слагаме увитите в целофан листчета с късмети, както и дряновото клонче. Печем до зачервяване в предварително загрята умерена фурна. Изключваме фурната, напръскваме баницата с вода, след десетина минути я изваждаме и я увиваме с чиста кърпа, за да поомекне.
Вита баница с мая
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.
Баница със зеле
Прoдукти: 1 малка кисела зелка, 1 ч. ч. олио, 500 г готови кори за баница, червен и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на много ситно киселата зелка и я запържваме в половината от олиото с червения и черния пипер, наливаме 1 ч. ч. вода и варим до омекване. Нареждаме корите за баница, като всяка ръсим с олио и поръсваме по малко от зелето. Най-горната намазваме с олио и печем в умерена фурна до зачервяване.
Баница със свинско месо
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 непълна ч.л. сол и от него, олиото, оцета и 1 1/2 ч.ч. хладка вода замесваме тесто за точене и разточваме 7 не много тънки кори. Смиламе месото през едра решетка и го задушаваме с малко вода. Оставяме плънката да изстине, размесваме я с 6 разбити яйца и подправяме със сол и черен пипер. Нареждаме корите в намаслена тавичка и ръсим с плънката. Най-горната кора ръсим обилно с мазнина и печем баницата в предварително загрята фурна. Разбиваме останалите 2 яйца и 15 мин преди изпичането на баницата, я заливаме с тях. След като леко поизстине, я нарязваме и поднасяме.
Сладкиш „Лунна светлина”
Прoдукти: 2 ч.ч. типово пшенично брашно, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 500 г кисело мляко, 1 равна с.л. сода бикарбонат, 1/3 ч.ч. олио, 6 с.л. кокосови стърготини; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме в съд брашното, захарта и какаото. Към тях прибавяме киселото мляко с разтворената в него сода, а след това и олиото. Всички продукти объркваме добре. Получената смес печем в намаслена и набрашнена тавичка 20 – 25 мин. След като изстине сладкиша, го нарязваме на парчета и го заливаме с горещ сироп, приготвен от посочените продукти. Поръсваме сладкиша с кокосови стърготини.
Новогодишна охлюв торта
Прoдукти:12 яйца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 к.л. амонячна сода; зa крема: 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 8 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Първия блат приготвяме от 6 яйца и 1 ч.ч. захар, които разбиваме много добре, и смесваме с 1 ч.ч. брашно и малко амонячна сода. Тестото печем в правоъгълна тавичка, намазнена с олио и постлана с хартия или фолио. Втория блат приготвяме по същия начин, но слагаме какао, за да покафенее. Приготвяме крема, като сваряваме млякото със захарта. Разбиваме 4 жълтъка с 8 с.л. брашно и малко вода или мляко. Прибавяме на тънка струйка към врящото мляко, при непрекъснато бъркане. След това разбиваме белтъците със захар и ги прибавяме към крема. След като е готов първият блат, го мажем с крема и го режем по дължина на 5 парчета. По същия начин постъпваме и с другия блат. Навиваме едно бяло парче и го слагаме в тава или поднос, около него навиваме кафяво парче, следва бяло, кафяво и т.н. Мажем отгоре тортата с крема и украсяваме по желание.
Кокосово руло
Прoдукти: 2 пакета меки бисквити, 200 мл вода, 3 с.л. захар, 2 с.л. мед, 4 с.л. какао; зa пълнежа: 200 г пудра захар, 5 с.л. кокосово брашно, 2 ванилии, 180 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Водата, захарта, какаото и меда слагаме да заврят. От изстиналия разтвор и смлените бисквити омесваме тесто. Разстиламе го върху найлон, с дебелина 0,5 см. От продуктите за пълнежа разбиваме пухкав крем и нанасяме върху тъмния пласт. С помощта на найлона, оформяме руло. Слагаме го 1 час в хладилника, за да стегне.
Крем „Фантазия”
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени /по желание печени/ орехи, 1 пакетче дребни бисквити, сладкарски бои.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме млякото и го разбиваме с пудрата захар и орехите на крем. Разделяме го и оцветяваме в 2-3 различни цвята по желание. В подходящи стъклени купички редим 2-3 реда бисквити, малко крем от един цвят, ред бисквити, друг цвят крем и т.н. докато разпределим целия крем. Най-отгоре редим по- дребни бисквити. Оставяме купите за 1-2 часа в хладилника да се изстудят.
Косовска баклава
Прoдукти: половин пакет готови кори, 500 мл олио, 1 л вода, 1 кг захар, 200 г кокосови стърготини, 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки, 200 г стафиди, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. газирана вода
Нaчин на приготвяне: Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина). Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути. Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.
Шоколадово руло с лешници
Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 5 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 флакон сметана; зa пълнежа: 1 ч.ч. течен бял шоколад, 1 ч.ч. течен кафяв шоколад, 1/2 ч.ч. смлени лешници.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. вода (или жълт швепс) и 2 с.л. захар върху топла печка, докато сместа удвои обема си. После дръпваме от печката, но пак въртим телта. Обработваме белтъците с останалата захар и прибавяме към жълтъчната смес, която сме смесили с брашното и ванилията. Разпределяме върху намаслена хартия за печене в четвъртита тава и печем на силна температура, като внимаваме да не загори. След като изстине, отстраняваме хартията, намазваме платката с половината от лешниците и тъмен шоколад, а отгоре разпределяме белия шоколад с другата половина лешници. С помощта на навлажнена кърпа навиваме, но не стягаме много. Оставяме да престои така на хладно място. Готовото руло украсяваме обилно със сметаната, пръскаме по малко от заделените по 1 с.л. шоколадови кремове и гарнираме с малко смлени ядки, оцветени захарни пръчици и др.
Автор: recepty.bg