Още рецепти » Как се прави огретен

 Как се прави огретен

Огретен от картофи

Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. В намазана с олио тава изсипваме настърганите картофи, посоляваме и настъргваме половината от кашкавала. Заливаме със сос Бешамел, приготвен от брашното, запържено в мазнина и разредено с прясно мляко. Най-отгоре настъргваме останалия кашкавал и запичаме във фурната до зачервяване. Поднасяме с кисело мляко.

Огретен от праз

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. настърган кашкавал, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 6-7 см. Поръсваме с оцет и сол и oставяме да престои 30 мин. После го варим в подсолена вода до омекване. Отцеждаме и нареждаме парчетата в намаслена тавичка. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме с отварата от праза, подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме ястието. Печем 15 мин в умерено загрята фурна, поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме още 5-6 мин.

Огретен от гъби

Прoдукти: 700-800 г пресни гъби, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 глави лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно, посоляваме и ги задушаваме до омекване в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязаните домати и магданоз. Опитваме на сол, разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. От останалото масло, брашното и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, с който заливаме ястието. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване и още горещ поръсваме огретена с настърган кашкавал.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка. Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Огретен от грах

Прoдукти: 1,5 кг грах, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 3-4 домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим граха в подсолена вода, докато омекне. Изсипваме го в тавичка заедно с обелените и ситно нарязани домати. Разбиваме яйцата с половината от млякото и заливаме граха. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване на заливката. След това заливаме с гъст бешамел, който сме приготвили от останалото мляко, брашното и малко сол. Поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме до зачервяване.

Огретен от карфиол и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 500 г карфиол, 2/3ч.ч. сметана, 3 големи яйца, сол и пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме на пара зеленчуците докато омекнат и ги оставяме да се охладят. Разбиваме сметаната с яйцата, солта и пипера до получаването на еднородна смес. Пасираме охладеният карфиол с 2/3 от сметанената смес и насипваме в малка тавичка. Пасираме 2/3 от броколите с останалата сметана и заливаме отгоре. Печем 20 мин в силна фурна. Нарязваме ястието на квадрати, които нареждаме в плитък съд, застлан с резени броколи.

Огретен от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 3-4 зелени чушки, 4 домата, 1-2 стръка босилек, 1 ч.л. риган, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните по дължина на филийки, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят от горчилката. Обелваме и пасираме 1 домат. Добавяме 1 ситно нарязана чушка, счукания чесън, ситно нарязаните босилек, магданоз и риган. Сипваме олиото и посоляваме. Заливаме патладжаните със сместа и ги оставяме 2 часа да поемат аромата на подправките. Намазваме тавичка с олио и в нея нареждаме патладжаните. Върху тях слагаме кръгчета домати и пръстенчета от опечените и обелени чушки. Заливаме ястието с ароматната смес, в която са киснали патлажаните и печем в силна фурна.

Огретен с тиквички и картофи

Прoдукти: 500 г тиквички, 300 г картофи, 200 г сирене, 2-3 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 50 мл олио, 40 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, половин връзка копър, черен пипер, сол, 1 щипка сода за хляб.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на кубчета. Задушаваме ги в олио до омекване. След като ги свалиме от огъня, добавяме подправките. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко, брашното, содата и накрая натрошеното сирене. В намаслена форма разстиламе тиквичките и картофите, заливаме ги с млечната смес и отгоре нареждаме парченца масло. Печем в умерена фурна.

Мексикански огретен

Прoдукти: 500 г кайма, осолена, 1 ч. л. канела, 1 консерва сладка царевица (около 300 г), 1 наденица, 1 голяма консерва обелени домати (около 800 г) или 1 кг бланширани и обелени пресни домати, настърган кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Запържваме каймата с канелата. В огнеупорен стъклен съд или по-дълбока тавичка подреждаме ред от запържената кайма, ред сладка царевица, ред наденица (предварително нарязана на кръгчета), 2 реда домати (също нарязани на кръгчета). Запичаме ястието за около 30 минути в умерена фурна. На края добавяме настъргания кашкавал и запичаме още десетина минути. Сервираме веднага.

Огретен с кайма и тиквички

Прoдукти: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.

Огретен от спанак и пилешко месо

Прoдукти: 1 пиле, 2 връзки спанак, половин връзка зелен лук, половин пакетче краве масло, 6 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 с.л. брашно, черен пипер, индийско орехче, сол, 100 г настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: В широка тенджера разтопяваме маслото. Нарязваме лука и го задушаваме на бавен огън. Отделно сваряваме пилето в подсолена вода. Почистваме го от кожата и костите и нарязваме месото на кубчета. Слагаме в тавичка, сипваме отцедения спанак и разбъркваме. Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното. Заливаме огретена с тази смес, поръсваме с кашкавал и запичаме до зачервяване.

Огретен от риба

Прoдукти: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме на ренде. Прекарваме рибното филе през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него нареждаме последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 топки. Запичаме леко и заливаме със смес от маслото, разбитите яйца, млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.

Огретен с шунка

Прoдукти: 2 тиквички, 600 г картофи, 150 г гъби, 300 г шунка, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на тънки ивички. Почистваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на ситно. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета. На слаб огън запържваме лука вчаст от разтопеното масло. Прибавяме гъбите, засилваме огъня и пържим при непрекъснато бъркане. В намаслен огнеупорен съд нареждаме пласт от обелените и нарязани на тънки колелца картофи. Поръсваме с черен пипер и сол. Отгоре разстиламе пласт от гъбите и лука, а след това – пласт от шунката, после – пласт от тиквичките и т.н., като завършваме с картофи. Поръсваме със счукания чесън, заливаме с млякото и покриваме с алуминиево фолио. Печем около 40 мин в слаба фурна. След това отстраняваме фолиото, поръсваме с галетата и настъргания кашкавал, заливаме с останалото разтопено масло и запичаме още 10 мин.

Огретен с макарони

Прoдукти: 300 г макарони, 1 глава лук, 150 г пушени гърди, 150 г настърган кашкавал, 1 к.ч. галета, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в кипяща подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос, като разтопяваме половината от маслото и към него прибавяме размитото в студеното мляко брашно, сол и смлян черен пипер, варим до сгъстяване и поръсваме с половината от кашкавала. Нарязваме лука на ситно, а гърдите на дребни парченца и запържваме за 5 мин като постоянно бъркаме в останалото маслото, което предварително сме загряли. Прибавяме приготвения сос, разбъркваме добре, подправяме на вкус и прибавяме макароните. Отново разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме с останалия кашкавал, размесен с галетата и запичаме за 10 мин в сгорещена
фурна. Поднасяме ястието горещо.

Талиатели огретен

Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган пармезан, 1 с.л. ситно нарязан лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в половината от мазнината заедно с каймата. Щом каймата се запържи, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато течността се поизпари, прибавяме доматения сок и оставяме сместа да ври 45 мин на тих огън. Изчакваме да изстине и добавяме разбитите яйца и наситнения магданоз. Отделно сваряваме пастата в голямо количество подсолена вода. След това я отцеждаме и запържваме с останалия зехтин. Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината талиатели, отгоре разстиламе половината кайма и поръсваме с половината пармезан. Покриваме с остатъка от пастата, разстиламе отгоре другата кайма и заливаме със смес от сметаната и останалия пармезан. Печем 15-20 мин във фурна, загрята до 200°С.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Засадете левизия край каменния зид

Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...

МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Начало