Какво да сготвим с охлюви
Габровска яхния от охлюви
Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено пюре, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме охлювите, пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 20 мин. После ги изваждаме от черупките и отделяме месото. Отделяме 1 глава лук и нарязваме останалите зеленчуци на ситно. Сипваме ги във вряща подсолена вода, прибавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер и варим, докато поомекнат. Посоляваме, прецеждаме бульона и слагаме в него охлювите. Варим 15 мин на умерен огън. Нарязваме отделения лук на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и резенчета от обеления лимон. Прецеждаме сварения сос, застройваме го с жълтъците, разбити с лимоновия сок и заливаме охлювите. Преди поднасяне поръсваме яхнията с наситнен магданоз.
Кавърма от охлюви
Прoдукти: 30 охлюва, 2 връзки зелен лук, половин пакетче краве масло, 50 г ориз, 100 мл бяло вино, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаната бяла част на лука. Наливаме 1/2 к.ч. вода, изчакваме да заври и сипваме ориза. Щом оризът набъбне, прибавяме охлювите и нарязаните пера на лука, наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 20 мин на тих огън. Прехвърляме кавърмата в тавичка, заливаме с разбитите яйца и запичаме в умерено загрята фурна.
Кебап от охлюви
Прoдукти: 15-20 охлюва, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 300 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, листни пресни подправки (магданоз, копър, босилек).
Нaчин на приготвяне: Претритите с морска сол и оцет охлюви сваряваме в студена подсолена вода. Изваждаме месото от черупките, като се стараем да не го разкъсаме. В предварително сгорещената мазнина запържваме нарязания на ситно лук и нарязаните и предварително почистени и измити гъби. Прибавяме нарязаното на парченца месо от охлювите, размитото в малко хладка вода доматено пюре и няколко зърна черен пипер. Наливаме толкова вода, колкото да се покрият продуктите, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато кебапът остане на мазнина. Сваляме от котлона, поръсваме със сол, черен пипер и нарязаните на ситно листни подправки.
Кюфтета от охлюви с ориз
Прoдукти: 1 кг охлюви, 500 г ориз, 5 яйца, 2 глави лук, магданоз, галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото и го нарязваме на ситно. Сваряваме ориза и го прекарваме през преса. Смесваме получената каша с месото на охлювите. Добавяме 4 яйца, ситно нарязания лук, малко ситно нарязан магданоз, малко галета, черен пипер и сол. От получената смес правим кюфтета, които овалваме в разбито яйце, галета, пак яйце и пържим в сгорещена мазнина.
Мусака от охлюви
Прoдукти: 20-30 охлюва, 1 кг картофи, 3 домата, 2 връзки зелен лук, 1 бутилка бира, половин кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме охлювите и обелените и настъргани домати и задушаваме, докато сместа остане на мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи, подправяме с черен пипер и сол и прехвърляме ястието в тавичка. Наливаме бирата и доливаме вода, колкото течността да покрие продуктите. Печем в умерено загрята фурна до омекване на охлювите. Накрая заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме още малко във фурната.
Охлюви на фурна
Прoдукти: 1 кг охлюви, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1-2 моркова, 1 парче целина, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим охлювите 20 мин в солена вода, изваждаме ги от черупките и ги почистваме. Нарязваме лука ситно и го задушаваме в мазнината. Постепенно добавяме нарязаните моркови и целина, както и скилидките чесън, нарязани на четвъртинки. Поръсваме брашното и разбъркваме. Добавяме размитото доматено пюре, доливаме гореща вода и посоляваме. С така приготвената смес заливаме почистените охлюви, които сме изсипали в тавичка. Пускаме дафиновия лист, поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер и запичаме в умерено силна фурна.
Охлюви плакия
Прoдукти: 30 охлюва, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3 с.л. олио, 4-5 скилидки чесън, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 с.л. брашно, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото им, отстраняваме краищата на опашките и го нарязваме на малки парченца. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на малки кубчета моркови и целина и скълцаните съвсем дребно скилидки чесън. Когато зеленчуците омекнат, наливаме 1 ч.ч. топла вода и слагаме месото от охлювите, черния пипер, дафиновия лист и леко препеченото брашно. Захлупваме и задушаваме около 15 мин, след което прехвърляме ястието в тавичка. Печем в умерена фурна, докато плакията остане на мазнина.
Охлюви по моряшки
Прoдукти: 1 кг охлюви, 1 ч.ч. арпаджик, 2 глави лук, 100 г гъби, 1 ч.ч. червено вино, 3-4 с.л. разтопено краве масло, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме и почистваме охлювите. Изчистваме арпаджика и го заливаме с вряща вода. След това го отцеждаме и пържим в разтопеното масло заедно с почистените и нарязани на ивици гъби. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в олиото. Прибавяме охлювите и посоляваме на вкус. Заливаме с виното и 1 ч.ч. от водата, в която сме варили охлювите. Щом ястието възври прибавяме изпържения арпаджик и гъби, пущаме 10-15 зърна черен пипер, захлупваме и варим на тих огън като внимаваме да остане с малко сос. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Охлюви със зеленчуци
Прoдукти: 20 охлюва, 5-6 червени чушки, 3 домата, 3 глави лук, 2-3 малки тиквички, 3-4 глави чесън, 4-5 с.л. олио, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, 2 с.л. соев сос, мащерка, кориандър, джиндифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките, обелваме ги и ги нарязваме на лентички. Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета тиквички и пържим още 5-6 мин. Сипваме нарязаните чушки и пържим още 5 мин. Накрая добавяме обелените и настъргани домати и варим, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня, посоляваме и овкусяваме с изброените подправки.
Охлюви с ориз
Прoдукти: 25-30 охлюва, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 2 по-малки домата, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме 5 мин в олиото и 1 к.ч. бульон. Прибавяме охлювите, ориза, обелените и ситно нарязани домати и сол на вкус. Разбъркваме и пържим 4-5 мин. Поръсваме с червения пипер, разбъркваме и заливаме с 2 ч.ч. бульон. Варим 20 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Охлюви с мастика
Прoдукти: 30 сварени охлюва, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. лимонов сок, 5-6 зърна черен пипер, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 5-6 скилидки чесън, 1/2к.ч. мастика, 2 с.л. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме месото на сварените охлюви, махаме краищата на опашките и го нарязваме на малки късчета. Смесваме 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили охлюви с виното, слагаме в него отделеното месо, прибавяме лимоновия сок и черния пипер, посоляваме и варим 10 мин. Отцеждаме свареното месо и го смесваме със ситно нарязания магданоз, счукания чесън, размекнатото до стайна температура масло, мастиката и смлян черен пипер. Измиваме черупките на охлювите, напълваме ги с приготвената смес и ги нареждаме в тавичка, в която сме налели 1 пръст вода. Печем в умерена фурна, докато плънката потъмнее и образува коричка.
Охлюви с чесън
Прoдукти: 25-30 охлюва, 6-7 скилидки чесън, 2-3 с.л. краве масло, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Държим охлювите няколко часа в студена вода, после избираме само затворените и с четка отстраняваме пясъка и тревата, които са полепнали по черупките им. Измиваме ги много добре и ги пущаме във вряща вода. След 1 час отстраняваме съда от огъня, отцеждаме охлювите и докато са топли ги изваждаме от черупките. Късаме месото оттам, откъдето започва бялата част, а черупките изплакваме с вода. Приготвяме смес от нарязаното месо, счукания чесън, размекнатото масло, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним почистените черупки и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода, която да стигне до 1/3 от височината на черупките и запичаме двадесетина минути в умерена фурна.
Охлюви с яйца
Прoдукти: 30 охлюва, 4 яйца, 1 връзка зелен лук, 1 ч.л. вегета, 2-3 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с вегетата в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме охлювите и разбитите яйца. Посоляваме и бъркаме на огъня, докато белтъкът се втвърди и побелее. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Пържени охлюви
Прoдукти: 25-30 охлюва, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. олио, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на парчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържените охлюви, поръсваме с черен пипер и сол и ги размесваме със ситно нарязаните зелени пера на лука. Подправяме с лимонов сок на вкус.
Сарми с охлюви
Прoдукти: 30 охлюва, 100 г ориз, половин пакетче краве масло, 1-2 к.ч. прясно мляко, 20-30 лозови листа, копър, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ориза. Връщаме охлювите, посоляваме, поръсваме със ситно нарязан копър, черен и червен пипер. Разбъркваме и разпределяме сместа по лозовите листа, от които увиваме сармички. Нареждаме сармичките в тенджера, заливаме ги с равни количества мляко и вода и варим 20 мин на умерен огън.
Автор: recepty.bg