Още рецепти » Печива с ориз

 Печива с ориз

Баница с ориз

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгорещеното олио до прозрачност. Отделно приготвяме сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Заливаме запържения ориз с половината от сиропа и го варим, докато омекне. Нареждаме половината от корите в намаслена тавичка, като между тях ръсим с разтопено масло. Разстиламе ориза и покриваме с останалите кори. Нарязваме баницата на ромбове или правоъгълници и заливаме разрезите с останалото разтопено масло. Печем в умерено загрята фурна, докато порозовее. Оставяме готовата баница да престои 24 часа, след което я заливаме с останалия сироп и поднасяме.

Елховска баница

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каа. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачерви, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.

Млечна баница по сакарски

Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каа. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачерви, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.

Сиропирана млечна баница

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 л прясно мляко, 900 г захар, 200 г оризово брашно, 150 г пшенично брашно, 6 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. смлени бадеми, 2 ванилии, 1-2 с.л. лимонов сок, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разделяме млякото на две, без да го варим. В половината от млякото размиваме оризовото и пшеничното брашно, прибавяме 100 г захар, 4 добре разбити яйца и ванилията. Разбъркваме. Загряваме на слаб огън останалото мляко. Щом заври, при непрекъснато бъркане прибавяме забърканата млечна смес. Загряваме, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме 1/3 от маслото и смлените бадеми. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори, като ги мажем с разтопеното масло. Между 6 и 7 кора, както и между 10 и 11 кора разстиламе приготвената плънка, а върху плънката заливаме с останалите 2 яйца, които сме разбили с 60 г захар. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем баницата в умерено загрята фурна, докато порозовее. Отделно разтваряме останалата захар във водата. Варим 15 мин на огъня, ароматизираме с ванилията и лимоновия сок и заливаме охладената баница с горещия сироп.

Сладка баница с ориз

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. ориз, 5 яйца, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. пудра захар, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и 1 щипка сол замесваме банично тесто. Разточваме го на 5 кори. Отделно в малко подсолена вода сваряваме ориза. Отцеждаме го, оставяме го да изстине и го смесваме с натрошеното сирене, разбитите яйца и 1 с.л. олио. Разбъркваме добре. В намаслена тавичка нареждаме корите, като между тях разпределяме приготвената плънка. Поръсваме баницата с останалото олио и печем в умерено загрята фурна. Накрая поръсваме готовата баница с пудра захар.

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Баница с маруля

Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. разтопено краве масло /или олио/, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.

Пататник

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г овче сирене, 100 г краве масло, 100 г ориз, 1 яйце, 100 г брашно, сол, джоджен, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Замесваме твърдо тесто от брашното и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме ориза, яйцето, натрошеното сирене, маслото, солта, джоджена и черния пипер. Разбъркваме добре. От тестото разточваме две кори. Едната кора слагаме на дъното на намаслена тавичка и върху нея разстиламе плънката. Покриваме с втората кора и печем в умерена фурна до златисто.

Клин с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. ориз, 400 г извара, 7 яйца, 2 пакетчета краве масло, 1/2ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, солта, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час. В 500 мл вода сваряваме изчистения и измит ориз, като по средата на варенето прибавяме маслото и изварата. Остраняваме сварения ориз от огъня и когато поизстине, прибавяме останалите разбити яйца. Бъркаме, докато получим еднородна смес. Разточваме от тестото две кори – по-голяма и по-малка. Разстиламе приготвената плънка върху по-голямата кора. Покриваме с по-малката кора, завиваме краищата на голямата кора и с пръсти ги прищипваме към малката. Печем клина направо върху нагорещена плоча. Щом се опече от едната страна, го обръщаме и го изпичаме и от другата страна.

Клин с настърган алабаш

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 алабаш /около 800-900 г/, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, малко сол и вода. Обелваме алабаша, настъргваме го и го варим с част от маслото в подсолена вода, докато поомекне. Отделно задушаваме ориза с останалото масло, малко вода и сол. Прибавяме задушения алабаш и яйцата и замесваме плънка. Разделяме тестото на две части и разточваме кори с размерите на тавата, която ще ползваме. Разстиламе едната кора на дъното на намаслената тава, слагаме отгоре плънката и покриваме с другата кора. Печем клина върху нагорещена повърхност /направо върху плочата на печката/. Щом се опече от едната страна, обръщаме го и го изпичаме и от другата страна.

Клин със сирене

Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.

Клин със спанак

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1 яйце и вода, колкото поеме. Завиваме тестото с кърпа и го оставяме да престои на топло около половин час. Изчистваме спанака и го измиваме със студена вода. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки лентички. Задушаваме го в половината от маслото. Почистваме и измиваме ориза. Варим го в 500 мл подсолена вода. Щом поомекне го отцеждаме и го смесваме със задушения спанак. Прибавяме натрошеното сирене и ако е необходимо, посоляваме. Щом сместа поистине, сипваме разбитите яйца и разбъркваме. Разточваме от тестото две кори – по-голяма и по-малка. Разстиламе приготвената плънка върху по-голямата кора. Покриваме с по-малката кора, завиваме краищата на голямата кора и с пръсти ги прищипваме към малката. Печем клина направо върху нагорещена плоча. Щом се опече от едната страна, го обръщаме и го изпичаме и от другата страна.

Курник

Продукти за тестото: 600 г брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 25 г мая за хляб, 1 жълтък, 11/2 ч.л. сол; за палачинките: 11/2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 яйце, 15 г краве масло, 1/4 ч.л. захар, 1/4 ч.л. сол, 1 парченце сланина за намазване на тигана; за плънките: 450 г сварено кокоше месо, 1 ч.ч. ориз, 150 г пресни гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 ч.ч. светъл “Бешамел”, магданоз, черен пипер, сол; 1 яйце за намазване
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко хладко мляко и я оставяме на топло да втаса. После омесваме тесто от маята, млякото, брашното, жълтъка, солта и 25 г масло. Оставяме тестото да втаса при стайна температура. Щом втаса го разточваме на кора с дебелина 1 см. Намазваме кората с тънък слой масло, сгъваме я като плик и я оставяме 10 мин на студено. После отново я разточваме, намазваме я с масло и отново я сгъваме. Повтаряме тази операция общо 4 пъти. Приготвяме палачинково тесто от изброените продукти и изпичаме тънки палачинки. Варим ориза в подсолена вода, докато получим сипкава каша. Прибавяме нарязаните яйца, ситно нарязания магданоз и 1/3 от маслото. Опитваме на сол и разбъркваме. Нарязваме кокошето месо на късчета и го подправяме с 2/3 от бешамела и половината от останалото масло. Запържваме нарязаните гъби в последното масло и ги смесваме с останалия бешамел. От тестото разточваме две кръгли кори с дебелина 5 мм. Едната кора трябва да е с диаметър 25 см, а другата – с диаметър 35 см. Слагаме върху малката кора палачинки . Върху палачинките разстиламе слой ориз. Отгоре слагаме палачинка и разстиламе слой кокоше месо. Отново слагаме палачинка и разстиламе слой гъби. Продължаваме така като редуваме плънките. Подреждаме плънките, така че да се получи хълмче. Покриваме хълмчето отгоре и от всички страни с палачинки. Накрая покриваме всичко с голямата кора и залепваме краищата й за долната кора. Намазваме курника с разбитото яйце, украсяваме го с тънки тестени фигурки и отново го намазваме с яйце. Печем го при температура 200-220°С.

Оризови палачинки с конфитюр

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 4 яйца, сол, 1 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 1 щипка настъргана лимонена кора, четвърт пакетче краве масло, конфитюр от сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в леко подсоленото мляко, докато набъбне. Оставяме го да изстине и го смесваме със сметаната, брашното, разбитите яйца, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и от полученото тесто изпържваме палачинки в намазан с маслото и силно загрят тиган. Докато са още топли, намазваме палачинките с конфитюр и ги поднасяме, без да ги прегъваме или навиваме на руло.

Селски бохчи

Прoдукти: 6 дълги пера зелен лук, 2 яйца, 175 г брашно, 250 мл вода или прясно мляко, 3 с.л. олио, 2 с.л. мед, щипка сол, 250 г сварен, топъл и подправен по вкус ориз за плънката
Нaчин на приготвяне: В купа разбиваме яйцата с водата /млякото/. Посоляваме. Прибавяме брашното на части и бием с миксер, за да получим гладка каша. Добавяме олиото и меда. Сгорещяваме сача. Намазваме го с олио и изсипваме в него 2 с.л. от тестото, така че да покрием равномерно дъното. Държим на огъня 30-40 сек., докато сместа хване коричка. Обръщаме катмата със шпатула и печем от другата страна около 10 сек. Редим катмите една върху друга в затоплен съд. Пълним всяка от тях с оризова плънка, прибираме нагоре краищата и завързваме с перо зелен лук, което предварително сме бланшишрали във вряща подсолена вода за 1 мин и сме го разполовили. Сервираме бохчите топли. Оризът може да бъде заменен от същия грамаж пълнеж от пържени бъркани яйца или задушен спанак със сирене.

Пържени топчета с ориз

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г брашно, 100 г ориз, 50 г стафиди, 150 г бадеми, 3 жълтъка, 30 г краве масло, 1 с.л. ром, настърганата кора от половин лимон, 30 г мая, 1 щипка сол, олио за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята и 40 г брашно в 1 к.ч. прясно мляко и оставяме да престои около 30 мин. След това замесваме от маята, останалото тесто, солта и малко мляко средно твърдо тесто. Оформяме тестото на питка, слагаме го в съд, на дъното на който сме сипали малко мляко, и го оставяме да втасва на топло около 30 мин. Отделно сваряваме ориза в останалото мляко, като бъркаме непрекъснато, докато получим гъста каша. Отстраняваме ориза от огъня и след като се охлади го смесваме с тестото, разбитите жълтъци, смлените бадеми, рома, настърганата лимонова кора и маслото, размекнато до стайна температура. Омесваме добре, прибавяме стафидите, които предварително сме накиснали във вода, и оформяме тестото на топка, която завиваме с кърпа и оставяме на топло. Когато тестото втаса, с помощта на лъжица оформяме топчета и ги пържим на маслена баня. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да поизстинат и след това ги поръсваме с пудра захар.

Оризови тиганици

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.
Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко или като десерт с мед, сладко и др.

Оризов кекс

Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.

Оризов сладкиш

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 3 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 400 г готово бутер тесто, 250 г кокосово брашно, 5 с.л. светъл ром, 1-2 с.л. пудра захар, сол.
Посоляваме леко прясното мляко, прибавяме почистения и измит ориз и сваряваме до омекване, след което подслаждаме. Оформяме тестото на кръг и го разстиламе на дъното на формата, което сме поръсили с накиснатото в рома кокосово брашно. Върху тестото разстиламе сварения ориз и печем сладкиша в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

Оризов сладкиш с праскови

Прoдукти: 300 г праскови, 1 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 бурканче сладко от праскови, 1 ч.ч. орехи.
Сваряваме прясното мляко с ориза. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. В тава, предварително намазана с масло, разстиламе половината от сварения ориз, върху него разпределяме равномерно парчетата от прасковите, половината от конфитюра и поръсваме с орехите, нарязани на ситно. Покриваме сладкиша с останалата част от ориза и сладкото. Така приготвения десерт печем в силна фурна около 10 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

Изоставане в растежа на децата

Растежът на едно дете се следи от родителите и семейния лекар. В здравната карта се отбелязват периодичните прегледи и данните от антропометричните измервания – ръст, тегло, обиколки на главата и на г...

Да направим ризото

Ризото класико Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, ...

Затруднено носно дишане при децата

Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...

Начало