Още рецепти » Агнешки гозби

 Агнешки гозби

Агнешка каварма

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме агнешкото месо, почистваме го от грубата съединителна тъкан, измиваме го на течаща вода и го нарязваме на големи парчета. Задушаваме парчетата месо в част от маслото и малко вода, докато поомекнат. След това прибавяме лютите чушки, част от черния пипер, бахар и сол на вкус. Продължаваме да задушаваме, докато месото омене напълно. Отделно в останалото масло и малко вода задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме при непрекъснато бъркане червения пипер, обелените и настъргани домати и накрая – агнешкото месо. Заливаме с 2 ч.ч. топла вода, захлупваме плътно и варим ястието около 30-40 мин на слаб огън. Поднасяме кавармата топла, поръсена със смлян черен пипер.

Агнешка казъртма по тракийски

Прoдукти: 600-700 г агнешко месо, 2 големи глави лук, 1 непълна к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 непълна ч.ч. кисело мляко, ким, 3-4 зърна бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го задушаваме в сгорещената мазнина. Посоляваме, прибавяме ким и бахар, заливаме с хладка вода и оставяме месото да ври на тих огън до омекване. Отделно нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в малко мазнина. Поръсваме запръжката с червен пипер и я изсипваме върху полусвареното месо, към което сме прибавили вече киселото мляко. Слагаме ястието да ври на тих огън, докато остане на мазнина.

Агнешка каша

Прoдукти: 700 г агнешко месо от бута, 1 к.ч. олио, 5 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 6 счукани скилидки чесън, черен пипер, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото и го сваряваме в подсолена вода. Приготвяме запръжка от брашното и я разреждаме с част от водата, в която е вряло месото, и варим докато се посгъсти. Прибавяме месото и оставяме да се вари на много слаб огън още около 10 мин. Отстраняваме от огъня, прибавяме счукания чесън, посоляваме, подкиселяваме с оцет, поръсваме с черен пипер, а при поднасянето подправяме с маслото и червения пипер.

Агнешка плешка, пълнена с лук

Прoдукти: 1 агнешка плешка, 2 жълтъка, 1 с.л. брашно, черен пипер, червен пипер, магданоз, 1 филия сух бял хляб, 2-3 моркова, 10-15 главички лук, 1 к.ч. олио, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме агнешката плешка, измиваме я и внимателно отстраняваме костите. Отделно накисваме в прясно мляко среда от бял хляб. След това добре я изстискваме, прибавяме сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, 1 с.л брашно, 2 жълтъка. Разбъркваме добре сместа и пълним с нея плешката. Увиваме стегнато на руло, пристягаме с канап, поръсваме с червен пипер и слагаме в тенджера с много мазнина да се изпържи от всички страни до зачервяване. След това наливаме 2 ч.ч. бульон или гореща вода, захлупваме добре и оставяме да се вари на тих огън, до пълното увиране на месото. Нарязваме на кръгчета 2-3 млади моркова и ги запържваме в мазнина. Очистваме 15-20 дребни главички лук без да ги режем и ги пущаме за 5 мин. във вряща подсолена вода. Изваждаме лукчетата и ги слагаме в тиган с мазнина, посоляваме с малко сол и ситна захар, заливаме с с половин ч.ч. бульон или гореща вода и оставяме да се варят, докато се изпари водата, а лукчетата се изпържат до златист цвят. Изваждаме готовото руло, освобождаваме го от канапа и го слагаме в широка чиния. Заливаме го със соса, в който е вряло и гарнираме с изпържените лукчета и моркови.

Агнешка яхния

Прoдукти: 700 г агнешко месо, 1 к.ч. олио, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 2 домата, 2 моркова, 1 малка глава целина, 100 г гъби, 1 буркан стерилизиран грах, 20 малки главички лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме месото, нарязваме го на хапки, изпържваме го в мазнината и го изваждаме. В същата мазнина задушаваме зеления лук с брашното и разреждаме с топла вода. Посоляваме, поръсваме с червения пипер, сипваме ситно накълцаните домати, оставяме да закъкри и връщаме месото. Малко след това слагаме морковите, нарязани на кръгчета, целината, нарязана на малки кубчета, нарязаните гъби, граха и лукчетата /обелени, но цели/. Оставяме ястието да ври на тих огън, докато всички продукти омекнат. Преди поднасяне поръсваме с магданоз и черен пипер.

Агнешка яхния с тиквички

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 1 к.ч. олио, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 300 г тиквички, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, измиваме го, нарязваме го на хапки и го слагаме в предварително загрята суха тенджера. Държим на огъня, без да захлупваме, докато водата от месото се изпари. Тогава наливаме половината от олиото и като разбъркваме месото с дървена лъжица, го изпържваме. Отделно запържваме в останалата мазнина ситно нарязания лук. Прибавяме предварително препеченото брашно и също го позапържваме. Накрая поръсваме с червения пипер, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и сипваме сместа при месото. Прибавяме обелените и нарязани на малки кубчета тиквички. Наливаме малко топла вода, захлупваме и варим на тих огън. Когато месото и тиквичките омекнат, поръсваме със ситно нарязани магданоз и пресен джоджен и отстраняваме от огъня.

Агнешки кебап с вино

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пo-едри кубчета и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 15 мин на тих огън. Прибавяме размитото доматено пюре и червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. горещ бульон. Сипваме виното и варим на тих огън 30 мин, докато месото омекне напълно. Накрая добавяме размитото брашно и поръсваме със ситно нарязани пресен джоджен и магданоз.

Агнешки котлети с домати

Прoдукти: 8 агнешки котлета, 1 глава лук, 2-3 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 2 ч. л. доматено пюре, половин буркан стерилизирани домати, 1 ч. ч. вода, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Натриваме котлетчетата с черен пипер и сол, и ги запържваме леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги от тигана и в същата мазнина запържваме лука. Щом поомекне, поръсваме брашното и пържим още 2-3 минути. Прибавяме доматеното пюре и водата, посоляваме и варим до сгъстяване на соса, като бъркаме непрекъснато. После прибавяме ситно нарязаните домати, връщаме котлетите, захлупваме и задушаваме на тих огън 15-20 минути, докато месото омекне. Сервираме с картофи или ориз.

Агнешки крачка с кисело мляко

Прoдукти: 8 агнешки крачка, 2 кофички кисело мляко, 60 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим крачката в подсолена вода, докато месото започне да се отделя от костите. Изваждаме ги, обираме месото и го връщаме в бульона, за да се запази топло. Разсипваме киселото мляко в чиниите за сервиране, а отгоре разпределяме месото. Запържваме червения пипер в сгорещеното масло и заливаме порциите с приготвената запръжка.

Агнешко бутче с пъстра плънка

Прoдукти: 1 агнешко бутче, 300 г кайма /смес/, 100 г пушена сланина, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. мазнина, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето по дължина и изваждаме коста. Начукваме месото и посоляваме. Отделно смесваме каймата със сланината, нарязана на кубчета, ситно нарязаните яйца, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разстиламе плънката върху месото, навиваме го на руло и го завързваме. Запържваме го в сгорещената мазнина. Щом се зачерви равномерно, започваме да наливаме по малко гореща вода, за да се задуши. Когато месото е почти готово, прибавяме доматеното пюре и брашното, размити в 1 ч.ч. топла вода. Накрая подправяме соса с разбитото кисело мляко и опитваме на сол.

Агнешко горски гювеч

Прoдукти: 750 г агнешко месо /овнешко или телешко/, 100 г краве масло, 150 г лук, 300 г домати, 250 г пресни гъби, 200 г чушки, 2 люти чушлета, 60 г ориз, 1 глава чесън, 2 стръкчета чубрица, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Подсушаваме, нарязваме го на парчета и задушаваме заедно със ситно нарязания лук на слаб огън в мазнината и малко вода. След 5-6 мин прибавяме обелените и настъргани домати. След още 20 мин прибавяме гъбите, които предварително сме почистили, измили, подсушили и нарязали на тънки ивички. Прибавяме съшо така нарязаните чушки и люти чушлета, както и обелените скилидки чесън. Посоляваме, заливаме с топла вода, прехвърляме ястието в пръстен гювеч и варим на слаб огън. В края на варенето прибавяме почистения, измит и отцеден ориз и останалите домати, нарязани на кръгчета. Поръсваме със ситно нарязани магданоз, чубрица и копър.

Агнешко месо с жълтъци

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 2 ч.ч. вода, 2 моркова, парче целина, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, сок от 1 лимон, 2 жълтъка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, прибавяме ситно нарязаните лук, моркови и целина. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с водата и възваряваме. Отстраняваме пяната и варим до омекване на месото. Прецеждаме бульона, нареждаме месото и зеленчуците в чиния и я оставяме на топло. Правим светла запръжка от брашното и олиото, постепенно прибавяме бульона, в който сме варили месото, и приготвяме гъст сос. Прибавяме жълтъците, разбити с лимоновия сок и 1 с.л. вода, подгряваме, без да варим, и заливаме месото.

Агнешко паприкаш

Прoдукти: 750 г агнешко месо, 2 глави лук, 1 морков, 500 г чушки, 5 домата, 1 к.ч. мазнина, магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в олиото. Посоляваме и прибавяме ситно наразаните лук и морков. Запържваме и поръсваме с червен пипер. Наливаме гореща вода, така че да се покрие месото и оставяме да ври. След като месото се посвари прибавяме обелените и нарязаните на едро домати и чушки. Доваряваме ястието на умерен огън, докато сосът остане на мазнина. Поднасяме със ситно нарязан магданоз.

Агнешко по манастирски

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го и го нарязваме на големи хапки. Поръсваме с черен пипер и сол. Овалваме всяко парче в брашното и го запържваме леко в загрятото олио. След това нареждаме парчетата в тенджера, наливаме топла вода, колкото да ги покрие, и варим на тих огън, докато месото омекне напълно. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок, прибавяме 1-2 с.л. сос от месото и сипваме сместа в ястието. Разбъркваме с дървена лъжица и държим на огъня, докато сосът се сгъсти.

Агнешко с бяло вино

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от гърдите, плешката или врата, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. вода, 10 зърна черен пипер, 1 връзка корени за супа, 2 жълтъка, 20 малки лукчета, 1/2 к.ч. оцет, 2 бучки масло, колкото орех.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, запържваме го в половината масло, Щом се зачерви, посоляваме и прибавяме брашното. Продължаваме да пържим, докато брашното порозовее. Наливаме бялото вино и врялата вода, слагаме черния пипер и завързаните на снопче корени за супа. Оставяме ястието да ври на слаб огън 15 минути. Пускаме обелените малки лукчета и варим до готовност на месото. Прецеждаме соса и застройваме с жълтъците, разбити с оцета. Прибавяме към него останалото масло. Подреждаме месото в чинии, гарнираме със сварените лукчета и заливаме обилно със соса.

Агнешко с гъби по селски

Прoдукти: 1,5 кг агнешки бут, 500 г пресни гъби, 2 с.л. брашно, 250 г домати, 150 г краве масло, 100 г лук, 2 люти чушки /по желание/, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бута и го почистваме от ципите и сухожилията. Измиваме го, нарязваме го на порции и го слагаме в глинен съд. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. топла вода, посоляваме, прибавяме 50 г масло, лютите чушки и няколко зърна черен пипер, захлупваме плътно съда и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Отделно на слаб огън в 50 г масло и малко вода задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. След това прибавяме към него обелените и настъргани домати. Почистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на ивички и ги варим в подсолена вода. В останалото масло запържваме до златисто оцветяване брашното и прибавяме към него соса от лука и доматите, а също така - сварените гъби. Разреждаме с 1 ч.ч. от бульона, в който сме варири месото. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън, докато се посгъсти. С така приготвения сос, заливаме разпределеното в 4 чинии месо. Сервираме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Агнешко с домати

Прoдукти: 700 г агнешко месо, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 3 глави лук, 2 чушки, 7-8 домата, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го пържим няколко минути в сгорещеното олио. Добавяме нарязаните моркови, лук и чесън, наливаме малко вода, посоляваме и поръсваме с червения пипер. Захлупваме ястието и го оставяме на умерен огън. Щом продуктите поомекнат, прибавяме нарязаните чушки и задушаваме 10 минути. Накрая сипваме настърганите домати и варим още 5 минути, като бъркаме непрекъснато.

Агнешко със зелен фасул

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 800 г пресен зелен фасул, 4-5 стръка зелен лук, половин пакетче краве масло, 1-2 скилидки чесън, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеления фасул, нарязваме го и го слагаме в съд с кипяща подсолена вода да се вари. В друг съд с кипяща подсолена вода слагаме да се вари месото заедно с част от маслото и нарязания лук /по желание и скилидки чесън/. Когато фасулът уври, прибавяме към него месото заедно със соса, в който е вряло, и останалото масло. Поръсваме ястието с червен пипер, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън десетина минути. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Агнешко с листни подправки

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 непълна к.ч. олио, 1 връзка пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 връзки магданоз, 2 връзки копър, 1 с.л. препечено брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и го слагаме в тенджера заедно с олиото, ситно нарязания зелен лук и червения пипер. Посоляваме, заливаме с вода и варим на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме копъра и магданоза, нарязани на едро, и препеченото брашно, размито с малко студена вода. Доваряваме ястието, като внимаваме да остане с умерено гъст сос. След като го свалим от огъня, застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Агнешко с пресен грах

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1,5 кг пресен грах, 5-6 стръка пресен лук, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които запържваме в сгорещеното масло и изваждаме в чиния. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме червения пипер, връщаме месото и наливаме гореща вода, колкото да покрие месото. Прибавяме доматеното пюре. Щом водата заври, сипваме изчистения грах и посоляваме на вкус. Варим ястието на тих огън. Накрая поръсваме с наситнения магданоз.

Агнешко с пресен чесън

Прoдукти: 700-800 г агнешко месо, 3 глави лук, 1 к.ч. брашно, 2 връзки пресен чесън, 1 пакетче краве масло, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на парчета, заливаме с вода, колкото да го покрие и слагаме на огъня. Прибавяме ситно нарязаните лук и чесън, черен пипер, чубрица и сол на вкус. Варим на тих огън, докато месото омекне. Запържваме брашното в разтопеното масло, разреждаме с малко гореща вода и изсипваме запръжката при месото. Разбъркваме ястието, оставяме да поври още няколко минути и отстраняваме от огъня.

Агнешко с репички

Прoдукти: 1 агнешки бут, 3 моркова, 3 глави лук, 1 парче пащърнак, 1 червена ряпа, сол, черен пипер; зa гарнитурата: 11/2 кг млади репички, 1с.л. брашно, 30 г краве масло, 150мл. бита сметана, индийско орехче, пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме месото в голяма тава, заедно със зеленчуците и подправките. Заливаме с хладка вода и покриваме с фолио или капак. Оставяме го да се задушава около 2 1/2 часа на умерен огън. Почистваме и нарязваме репите. Сваряваме ги в подсолена вода и ги отцеждаме. Размачкваме ги и прибавяме към тях маслото и разбитата с брашното сметана. Нагряваме отново, докато получим гладко пюре, което подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Сервираме агнешкото с пюрето от репички и украсяваме с нарязаните на кръгчета моркови от бульона.

Агнешко със сос от копър

Прoдукти: 600 г агнешко месо от плешката, 30 г краве масло, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, копър, оцет, захар, месен бульон, няколко зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, което сме измили добре, със вряща подсолена вода така, че да го покрие, прибавяме черния пипер и няколко стръкчета копър и варим до омекване, като переодично отстраняваме пяната. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме постепенно с месния бульон и варим до получаване на гладък сос. Прибавяме ситно нарязания копър, жълтъка, разбит с 1 с.л. студен бульон, и подкиселяваме с оцет. Нарязваме месото на тънки парчета, нареждаме го в блюдо за сервиране и заливаме със соса.

Агнешко с тиквички

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 600 г тиквички, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2-3 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме месото и пържим, докато поомекне. Слагаме нарязаните на четвъртинки домати, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Захлупваме и задушаваме почти до омеване. Накрая прибавяме обелените и едро нарязани тиквички и дозадушаваме ястието.

Агнешко с цели домати

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 2 глави лук, 500 г дребни домати, 1 к.ч. мазнина, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също леко го запържваме. Поръсваме червения пипер и посоляваме на вкус. Наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода и варим на умерен огън. След 15-20 мин прибавяме целите доматчета и брашното, размито в малко вода. Доваряваме ястието на умерен огън, за да не се разкъсат доматите. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешко тербелия

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 кофичка кисело мляко, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 5 яйца, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме го и прецеждаме бульона. В тенджера сипваме киселото мляко, 3 с.л. олио, препеченото брашно, размито в 1 ч.ч. топла вода, и черен пипер на вкус. При непрекъснато бъркане едно след друго прибавяме яйцата. Варим на слаб огън, като от време на време разбъркваме. След 5-6 мин наливаме от прецедения бульон, колкото да получим умерено гъст сос. Продължаваме да варим на умерен огън. Щом сосът заври, отстраняваме от огъня и бъркаме, докато се охлади. Към охладения сос прибавяме свареното месо. Отделно в останалото олио запържваме червения пипер и заливаме ястието със запръжката.

Агнешко фрикасе

Прoдукти: 600 г агнешко месо, 2 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 1 к.ч. брашно, 60 г краве масло, 1 жълтък, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тенджера. Наливаме вода, колкото да го покрие, и прибавяме целите моркови, главата лук, срязана на две, и парчето целина. Варим на умерен огън. Щом месото омекне, го изваждаме и прецеждаме бульона. Отделно правим светла запръжка от леко препеченото брашно и разтопеното масло. Разреждаме с прецедения бульон и варим 15 мин. Застройваме получения сос с разбития жълтък и лимоновия сок и с него заливаме месото при поднасяне на масата.

Зелена бакла с агнешко месо

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 600 г зелена бакла, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън,1 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, 1/2ч.л. червен пипер, 1/2ч.л. черен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни хапки и го запържваме в мазнината. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Слагаме баклата, която сме нарязали на малки парченца. Задушаваме около 5 мин, поръсваме с черния и червения пипер, добавяме ситно скълцания чесън, заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме на вкус, захлупваме и варим около 1 час на умерен огън /докато месото и баклата омекнат/. Накрая сгъстяваме с брашното, което сме препекли и сме размили с 1 к.ч. вода, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и отстраняваме от огъня. Подправяме готовото ястието с лимонов сок.

Агнешко в бял сос

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката, половин пакетче краве масло, черен пипер, мащерка, вегета на вкус, 3 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 кофичка овче кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме месото на малки късчета. Посоляваме и поръсваме с подправките. Разтапяме маслото в тавичка, слагаме вътре късчетата месо, покриваме с алуминиево фолио и печем 30-40 мин в умерена фурна. Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото и счукания чесън и с получения сос заливаме месото. Запичаме още няколко минути, за да стегнат яйцата.

Агнешко с пресни картофи

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 кг пресни картофи, 3 стръка пресен лук, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и го заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме ситно нарязания лук и варим на умерен огън, докато месото омекне. Прибавяме нарязаните на кръгчета картофи и продължаваме да варим. Когато картофите са полусварени, прибавяме маслото, червения пипер и размитото в малко сос от ястието брашно. Малко преди да отстраним от огъня посоляваме и поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз.

Пикантни агнешки рулца

Прoдукти: 1 агнешко бутче, 2 моркова, 1 парче целина, 2 връзки зелен лук, 250 мл течна сметана, 80 г краве масло, 200 мл червено вино, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. „Вегета”, 2-3 скилидки чесън, 1-2 дафинови листа, 2-3 зърна черен пипер, 2 щипки чубрица, 1-2 щипки смлян черен пипер, 2-3 клончета розмарин, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме бутчето в подсолена вода, към която сме прибавили дафиновите листа и зрънцата черен пипер. Отделяме свареното месо от коста и го нарязваме на ивички. Поръсваме с чубрица и вегета и оформяме рулца, които завързваме с конец и оставяме за 1 нощ хладилник. Нарязваме бялата част на лука на дребно, а морковите и целината настъргваме на едро ренде. Смесваме зеленчуците, подправяме с червен пипер и сол и ги задушаваме в половината масло и малко вода. Слагаме рулцата в подходящ съд и наливаме вода, колкото да ги покрие. Прибавяме останалото масло, смления черен пипер, наситнения розмарин и виното. Варим 1 час на тих огън. Прибавяме размитото в сметаната брашно и варим още 5-6 мин. Изваждаме рулцата, нярязваме ги на колелца и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме със соса и гарнираме със задушените зеленчуци.

Пияно агне

Прoдукти: 6 агнешки ребра, 1 агнешка плешка, нарязана на парчета, 1-2 с.л. зехтин, 4 парчета бекон, 1 голяма глава лук, сол, прясно смлян черен пипер, 1 бутилка (750 мл) сухо червено вино, 1 клонка целина, 1 скилидка чесън, 1 с.л. розмарин.
Нaчин на приготвяне: Подсушаваме месото с кухненска хартия. Загряваме зехтина в тиган на среден огън, прибавяме месото и пържим до златисто от всички страни. Изваждаме го от тигана и на негово място слагаме бекона, нарязан на парченца, и ситно нарязания лук. Когато се запържат, връщаме агнешкото в тигана, посоляваме, поръсваме с черния пипер и наливаме по малко виното. Прибавяме едро нарязаната целина и розмарина. Похлупваме и оставяме да ври на тих огън най-малко 1 час. Махаме капака и продължаваме варенето до пълно изпаряване на течността. Проверяваме дали месото е добре увряло и дали сосът се е сгъстил. Разпределяме порциите и сервираме.

Пролетни сарми

Прoдукти: 500 г агнешка кайма, 2-3 стръка пресен лук, 1 к.ч. ориз, 5-6 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ситно нарязан копър, 20-25 млади лозови листа, черен пипер, сол; зa соса: 1 кофичка сметана, 2 яйца, 1 с.л. препечено брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1 ч.ч. леко подсолена вода. Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в олиото и 2 с.л. вода. Когато остане на мазнина, прибавяме сварения и отцеден ориз, ситно нарязания копър, разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус. Попарваме леко лозовите листа и завиваме в тях сарми от приготвената смес. Нареждаме сармите на дъното на тенджера плътно една до друга, заливаме ги с топла вода, колкото да ги покрие, притискаме с чиния и варим на тих огън. Отделно разбиваме яйцата за соса, прибавяме препеченото брашно и варим на тих огън. Когато сосът се посгъсти, прибавяме сметаната, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поднасяме соса в сосиера.

Пълнени краставици

Прoдукти: 5 краставици, 400 г агнешко месо, 125 г шунка или сланина, лимонова кора, 2 с.л. олио, 1 яйце, 1 суп. л. галета, сол, черен пипер, индийско орехче, магданоз, карамфил, 1 стрък праз, дафинов лист, 1 ч.ч. вино, запръжка, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме краставиците. Смиламе месото заедно с шунката. Прибавяме настърганата лимонова кора, разбитото мляко, галетата, яйцето, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркваме добре и пълним краставиците с тази смес. Нареждаме ги в тенджера, чието дъно е покрита с вътрешността на краставиците. В тенджерата слагаме китка магданоз, сол, черен пипер на зърна, дафиновия лист, праза, 2 зърна карамфил. Заливаме с 1 к.ч. вино и с толкова вода или бульон, че да покрие краставиците. Варим на тих огън 30 мин. Правим запръжка от олио и брашно, която разреждаме със соса от ястието и изсипваме върху краставиците. Варим още 25 мин и поднасяме.

Пълнени тиквички

Прoдукти: 1 кг млади тиквички, 800 г агнешко месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 50 г ориз, 1 жълтък, 1 лимон, джоджен, копър, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, скълцваме го на ситно. Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути. След това слагаме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода. С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в разлат съд. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън. След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.

Пълнено агнешко бутче със зеленчуков сос

Прoдукти: 1 агнещко бутче, 250 г кайма /смес/, 1 филия сух хляб, 5 стръка зелен лук, 1 яйце, 1 к.ч. мазнина, 2 моркова, 2 картофа, 1 малка глава целина, 1 дафинов чист, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето по дължина и изваждаме коста. Начукваме месото и посоляваме. Смесваме каймата с разбитото масло, накиснатия и отцеден хляб, ситно нарязания лук, яйцето, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разстиламе плънката върху месото, навиваме го на руло и го завързваме. Запържваме го в сгорещената мазнина, докато се зачерви равномерно.Прибавяме морковите, картофите, целината, дафиновия лист и 10-15 зърна черен пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и задушаваме на умерен огън. Щом месото омекне го изваждаме, а зеленчука претриваме и връщаме в соса. Прибавяме брашното, размито във виното, и варим 5-6 мин. Нарязваме рулото на филийки и го заливаме с приготвения сос.

Рагу с агнешко месо

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 1/2 к.ч. олио, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 моркова, половин глава целина, 150 г гъби, 500 г грах, 10-15 малки лукчета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го задушаваме в част от мазнината и малко вода. Щом омекне, го изваждаме в чиния и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и брашното. Прибавяме червения пипер и доматеното пюре, посоляваме и разреждаме с гореща вода. Щом сместа заври, връщаме месото. Отделно нарязваме целината, морковите и гъбите на филийки. Задушаваме ги в останалата мазнина, докато омекнат, и ги прибавяме към месото заедно с лукчетата и граха. Доваряваме ястието на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Чушки с агнешко месо по градинарски

Прoдукти: 1200-1300 г крехко агнешко месо, 1 кг зелени чушки, 300 г лук, 500 г домати, 1 пакетче краве масло, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, калофер или естрагон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на малки късчета. Слагаме парченцата месо в пръстен съд и ги поръсваме с червения пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязания лук, заливаме с оцета и малко вода и варим на силен огън. След като поизври водата, прибавяме част от маслото и обелените и настъргани домати и оставяме ястието да се вари на тих огън, докато остане на мазнина. Обелваме опечените чушки, почистваме ги от семето, разрязваме ги по дължина на две, посоляваме и ги изпържваме в останалото масло. Слагаме изпържените чушки при месото. Прибавяме скилидките чесън, поръсваме с калофер, доливаме малко вода, захлупваме и задушаваме десетина минути. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яхния от агнешко и спанак

Прoдукти: 700-800 г тлъсто агнешко месо, 700-800 г спанак, 2 връзки пресен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешкото месо, нарязваме го на парчета и посоляваме. Слагаме го в тенджера с вода, колкото да го покрие, и варим, докато водата почти се изпари. Тогава добавяме ситно нарязания пресен лук и олиото, захлупваме и задушаваме без да запържваме. Изчистваме, измиваме и нарязваме на ивици спанака, прибавяме го към ястието. От време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не загори. Когато спанакът завехне напълно и се попари, доливаме малко топла вода. Препичаме брашното, размиваме го с малко вода и също го прибавяме към яхнията. Посоляваме и отстраняваме от огъня.

Яхния от агнешко месо и патладжани

Прoдукти: 750 г агнешко месо, 125 г свинска мас, 100 г лук, 1,2 кг патладжани, 1 с.л. брашно, 150 г домати, 1 ч.л. червен пипер, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме заедно с лука. Прибавяме брашното и пържим още няколко минути. Поръсваме с червения пипер и заливаме с необходимото количество вода. Варим до полусваряване на месото и прибавяме патлажаните, които предварително сме обелили, нарязали на едри парчета и сме отцедили от горчилката. Продължаваме да варим докато остане на мазнина. Обелените и ситно нарязани домати прибавяме 15 мин преди да отстраним от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешки барде-кебап

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 250 г лук, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 1 препълнена с.л. брашно, 2 люти чушки, магданоз, чубрица, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студдена вода, подсушаваме и го нарязваме на малки парченца. При бавяме към месото ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре сместа и я слагаме в глинено гърне /барде/ заедно с маслото, лютите чушки и брашното. Заливаме с виното и 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието 2 часа в умерена фурна.

Агнешки кебап в гювечета

Прoдукти: 600-700 г агнешко месо от бутчето, 2 връзки зелен лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, половин к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го разпределяме в гювечетата. Заливаме с мазнината, млякото и с по 2 с.л. вода и печем около 10 мин в предварително загрята фурна, като няколко пъти разбъркваме. След това добавяме едро нарязания лук, ситно нарязан магданоз, листата от мента, доматеното пюре, червен пипер, черен пипер, сол. Печем още 20 мин, докато месото омекне и се зачерви.

Агнешки кебап на фурна

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Агнешко орман кебап

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 4 пиперки, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 4 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме месо от гърдите и го нарязваме на хапки. Пържим го в сгорещена мазнина, докато се изпари собствената му вода. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки. Пържим още 10 мин. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и поръсваме с черен пипер. Задушаваме, докато сместа остане на мазнина. После заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме, добавяме ситно нарязанит чесън, джоджен и магданоз, захлупваме и печем 45 мин в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито в малко вода.

Агнешко със сини сливи

Прoдукти: 1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Гювеч от агнешко с чушки и домати

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 4-5 чушки, 5-6 домата, 2 глави лук, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим на огъня, докато остане на мазнина. Прибавяме 3-4 обелени и настъргани домата и ги позапържваме. Връщаме месото, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, посоляваме и варим на умерен огън, докато месото поомекне. Прибавяме чушките, нарязани на пръстени и подправяме с наситнен магданоз и черен пипер. Прехвърляме ястието в тавичка и печем на умерена фурна. Щом месото и чушките омекнат напълно, покриваме с останалите домати, нарязани на кръгчета и допичаме още 10 мин.

Кебап с кисело мляко

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо , 4 глави лук, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 4 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим 15 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим още 10 мин. Поръсваме червения пипер и заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол и изсипваме кебапа в глинен съд. Захлупваме и варим 40 мин. Когато месото омекне, заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме, докато кебапът хване розова коричка. Преди сервиване поливаме с горещо масло и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Манастирски гювеч с агнешко месо

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 300 г гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3-4 чушки, 3-4 домата, 10-12 маслини, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на филийки лук и гъби. Посоляваме, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, и варим на умерен огън, докато месото и гъбите омекнат. Прибавяме ориза, разбъркваме и държим на огъня, докато оризът набъбне. Прехвърляме ястието в тавичка и прибавяме маслините, на които сме махнали костилките, и чушките, нарязани и задушени в малко олио. Сипваме нарязаните на парченца домати, разбъркваме и печем в умерена фурна. Накрая поръсваме гювеча с наситнен магданоз и черен пипер.

Млечен гювеч от агнешко месо

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 1 кофичка кисело мляко, 5 яйца, 100 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло, наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме и печем в умерена фурна. Когато месото омекне напълно, заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко, черен пипер и сол на вкус. Печем ястието още 15 мин.

Пролетен гювеч с агнешко месо

Прoдукти: 1 кг агнешко месо от бутчето, 4 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 връзка копър, 1 1/2 пакетче краве масло, червен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, като за кебап. Прибавяме ситно нарязаните лук, джоджен, магданоз и копър. Поръсваме със сол и червен пипер. Оставяме месото да престои около 30 мин, за да се подсоли и ароматизира равномерно, след което го разпределяме в гювечетата. Отгоре слагаме парченца от маслото наливаме по малко топла вода. Захлупваме гювечетата и ги слагамет в гореща фурна. Когато месото омекне, заливаме гювечетата с разбитите заедно яйца, кисело мляко и брашно. Печем още 10-15 мин.

Пълнени домати с агнешко

Прoдукти: 1 кг домати, 500 г агнешка кайма, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. мазнина, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи и здрави домати, отрязваме им капачета откъм дръжките и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината мазнина. Отстраняваме запръжката от огъня и я смесваме с ориза, каймата, половината от издълбаната вътрешност на доматите, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Захлупваме отворите с отрязаните капачета и нареждаме доматите в тавичка, която сме застлали с останалата вътрешност от доматите. Посоляваме и наливаме останалата мазнина. Печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и допичаме още 10 мин в силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на риба

Маринована риба За мариноване са подходящи почти всички видове риба. Слагаме почистената от вътрешностите и люспите (ако има такива) прясна риба за 30 мин в саламура, приготвена от вода и сол в с...

На пикник с добра компания

Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Начало