Вкусотии със скариди
Пикантни скариди
Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушлета – по-едро. Сипваме ги в сгорещена смес от олиото и маслото, прибавяме лимоновия сок, посоляваме и готвим 1-2 мин. Отделно почистваме скаридите и ги разстиламе в плитка тавичка, заливаме ги с горещата маслена смес и печем 10-15 мин във фурна, загрята до 200°С.
Доматена супа със скариди
Прoдукти: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.
Салата от скариди с макарони
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 200 г зелен фасул, 4-5 стръка пресен лук, 1 к.ч. пържени фъстъци, 2-3 стръка пресен кориандър, 800 г дребни скариди; зa заливката: 3-4 с.л. ябълков оцет, 3-4 с.л. фъстъчено олио, 3-4 с.л. соев сос, 2 ч.л. сусам, 2 ч.л. захар, 1 зелено люто чушле, 2 скилидки чесън, 1 щипка джинджифил, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме подправките за заливката на ситно, размесваме ги и при непрекъснато бъркане заливаме на тънка струйка с олиото, оцета и соевия сос. Слагаме макароните в дълбок съд, добавяме заливката и разбъркваме. Оставяме да престоят 1 час в тази марината. Отделно сваряваме зеления фасул в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме косо на парченца с ширина около 1 см. Лука също нарязваме косо на парченца. Сваряваме скаридите в подсолена вода и ги обелваме. Смесваме ги с фасула и лука, разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните фъстъци и кориандъра, като отделяме малко за украса. Изсипваме сместа в широка чиния за сервиране, добавяме макароните с маринатата и разбъркваме. Отгоре поръсваме с отделените фъстъци и кориандър и поднасяме.
Коктейл от скариди и гъби
Прoдукти: 100 г скариди, 150 г сметана, 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, няколко листа от салата, 1 лимон, нарязан на малки парчета, 2-3 гъби от консерва, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скаридите от черупките. Приготвяме сос, като добре разбитата сметана смесим с доматеното пюре и горчицата. Разбъркваме и посоляваме. В четири високи чаши полагаме листа от салата, върху тях изсипваме по 1 с.л. от соса, отгоре разпределяме скаридите и всичко заливаме с останалия сос. Украсяваме с парченца лимон и парченца от нарязаните мариновани гъби.
Домати, пълнени със скариди
Прoдукти: 8 домата, 1 ч.ч. сварен ориз, 150 г сварени скариди, 1 краставица, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скаридите, оставяме 8 за украса, а останалите нарязваме на парченца. Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Смесваме ориза с нарязаните скариди, майонезата и лимоновия сок. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Слагаме отгоре по 1 цяла скарида и ги похлупваме с отрязаните капачета. Подреждаме доматите в голяма чиния, а наоколо гарнираме с обелената и нарязана краставица.
Грейпфрут със скариди
Прoдукти: 2 грейпфрута, 120 г консервирани скариди, 200 г майонеза, 1 домат, 1 с.л. доматено пюре, пудра захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме грепфрутите на две и внимателно изваждаме резенчетата. Поръсваме леко със захар и връщаме извадената вътрешност. Покриваме отгоре със скаридите и заливаме със смес от доматено пюре и майонеза. Украсяваме с резенчета от домата и поднасяме грейпфрутите добре охладени.
Медени скариди
Прoдукти: 500 г почистени скариди, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. мед, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. счукан шам-фъстък, 2-3 капки лют сос „Табаско”, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги пържим 2-3 мин в сгорещеното олио. Отделно заливаме скаридите с меда, разреден с 3 с.л. вода, разбъркваме и ги изсипваме при лука. Пържим още 4-5 мин. След това добавяме двата соса, подправяме с черен пипер и сол на вкус и пържим още 5-6 мин. Поднасяме скаридите поръсени със счукания шам-фъстък.
Ориз със скариди и чушки
Прoдукти: 200 г ориз, 200 г скариди, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2-3 с.л. олио, 2 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. соев сос, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза във вряща подсолена вода и варим, докато омекне. Прецеждаме, заливаме със студена вода и отново прецеждаме. Нарязваме лука на ситно и го пържим в сгорещеното олио до пожълтяване. Прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки и скаридите. Пържим, докато чушките поомекнат. Прибавяме ориза и пържим, като непрекъснато бъркаме. Щом оризът започне да потъмнява, сипваме соевия сос, прибавяме разбитите с малко сол яйца и задушаваме 2-3 мин.
Пържени скариди
Прoдукти: 600 г големи скариди, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 3 с.л. галета, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пускаме скаридите във вряща подсолена вода и варим 15 мин. Изчакваме да изстинат и изваждаме месото от черупките. Овалваме го в брашното, потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим в сгорещената мазнина.
Пушени скариди
Прoдукти: 700 г сурови и необелени кралски скариди, 50 мл соев сос, 50 мл сухо червено вино, 4 скилидки чесън, 1 корен джинджифил, 1-2 листа киселец, 20 г черен чай, 2 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Попарваме джинджифила, обелваме го и го нарязваме надлъжно на 6 парченца. Счукваме чесъна. Смесваме ги със соевия сос и нарязания на ситно киселец. Заливаме скаридите, покриваме съда и го оставяме 1 нощ в хладилника. В малка метална купичка или плитко тиганче смесваме чаените листа и захарта. Наливаме много малко вода. След десетина минути слагаме решетката на метална скара на около 2.5 см над съда с чая, подреждаме половината от скаридите и ги опушваме на средно силна степен около 5 мин. Повтаряме процедурата с останалите скариди.
Скариди в кашкавалени кошнички
Прoдукти: 400 г почистени скариди, 150 г настърган кашкавал, 1 домат, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. коняк, 1-2 щипки смлян бял пипер, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме скаридите в кипяща подсолена вода, прибавяме магданоз и копър и ги попарваме 2-3 мин. Изваждаме ги, отцеждаме и ги оставяме на топло. Застиламе дъното на малка тавичка с хартия и отгоре оформяме 8 кръгчета от настъргания кашкавал. Запичаме в гореща фурна, колкото кашкавалът да се разтопи. После внимателно отделяме кръгчетата от хартията и увиваме с тях външната страна на малки формички, като леко притискаме краищата. Щом кръгчетата изстинат и добият формата на чашки, внимателно ги отлепяме. Приготвяме сос, като разреждаме сметаната с част от скаридения бульон. Варим соса 5-6 мин на умерен огън, след което го подправяме с коняка, пипера и сол на вкус.
При поднасяне разпределяме скаридите в кашкавалените кошнички, гарнираме ги с доматени кръгчета и ги заливаме със сметановия сос.
Скариди с ананас и пиперки
Прoдукти: 1 кг замразени скариди, 2 червени пиперки, 1 зелена пиперка, 3 с.л. олио, 1 ч.л.смлян джинджифил, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. захар, 3 с.л. соев сос, 1 с.л. бяло вино, 50 г ананас от консерва.
Нaчин на приготвяне: Размразяваме скаридите, отстраняваме черупките и черната нишка и ги измиваме. Нарязваме пиперките на тънки ивички и ги запържваме в сгорещената мазнина. Добавяме счукания чесън и джинджифила и също ги запържваме. После сипваме скаридите и задушаваме 5 мин. Накрая слагаме соевия сос, виното, захарта и нарязания на дребни парченца ананас. Задушаваме още 5 мин.
Скариди с пиперки
Прoдукти: 500-600 г замразени чистени скариди, 2 червени пиперки, 1 зелена пиперка, 3 с.л. олио, 1 ч.л. смлян джинджифил, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. кафява захар, 3 с.л. соев сос, 1 с.л. бяло вино, 50 г ананас от консерва.
Нaчин на приготвяне: Размразяваме скаридите и ги подсушаваме. Нарязваме пиперките на тънки ивички и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме счукания чесън и джинджифила и също ги запържваме. Сипваме скаридите и задушаваме 5 мин. Накрая прибавяме соевия сос, виното, захарта и ананаса, нарязан на малки парченца. Задушаваме още 5 мин и отстраняваме от огъня. Поднасяме ястието с бял ориз.
Скариди със сусам
Прoдукти: 1 кг скариди, 1 яйце, 50 г сусам, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме със сусама. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Потапяме почистените скариди в тази смес, нанизваме ги на къси дървени шишчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина. После ги отцеждаме върху домакинска хартия и ги поднасяме, украсени с резенчета лимон и стръкчета магданоз.
Скариди с чесън
Прoдукти: 500 г почистени скариди, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух риган, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го сипваме в зехтина. Прибавяме стрития риган и разбъркваме. Заливаме скаридите с тази смес и ги оставяме за 1-2 в хладилник. Нарязваме лука на филийки, а чушките - на ивички. Разпределяме ги върху 4 намаслени листа от алуминиево фолио. Слагаме отгоре скаридите, загъваме плътно с фолиото и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с наситнен магданоз, черен пипер и сол и поднасяме веднага.
Шишчета от скариди
Прoдукти: 24 сурови, необелени кралски скариди, 1 по-едра червена чушка, 50 г краве масло, 2 с.л. зехтин, магданоз, прясна мащерка, риган, 1 стрък лук, 2 връзки лапад, 2 лимона, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме със зехтина, ситно нарязаните лук и зелените подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме хубаво и заливаме скаридите. Захлупваме и оставяме 1 нощ в хладилник. Накисваме 1 нощ 4 дървени шишчета във вода. Задушаваме лапада на пара 7-8 мин. Правим от него подложки в чиниите за сервиране. Разрязваме лимоните на по-дебели филийки, а всяка от тях разполовяваме. Нанизваме на шишовете по 6 скариди, като всеки шиш започва и завършва с парче лимон. Между скаридите слагаме парче чушка и печем на жар не повече от 4 мин., като обръщаме шишовете и мажем скаридите с марината. Сервираме ги върху листата от лапад, гарнирани с лимон.
Омлет със скариди
Прoдукти: 100 г скариди, 8 яйца, 60 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със сол и черен пипер и постепенно прибавяме разтопеното масло. От получената смес изпържваме четири омлета. Отделно изчистваме скаридите от черупките и леко ги запържваме в сгорещена мазнина. Разпределяме изпържените скариди по равно върху омлетите. След това прегъваме омлетите и сервираме.
Яйца на очи със скариди
Прoдукти: 200 г скариди, 150 г шунка, 8 яйца, 1 глава лук, 2 моркова, половин стрък праз, 1 глава целина, 2 с.л. краве масло, 1 щипка смляно индийско орехче, 1 щипка лютив червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, праза - на тънки кръгчета, а морковите и целината - на малки кубчета. Сгорещяваме маслото и запържваме в него лука. Прибавяме нарязаните праз, моркови и целина и задушаваме, докато поомекнат. Посоляваме и поръсваме с индийско орехче, червен и черен пипер. Сваряваме скаридите в подсолена вода, отцеждаме и ги прибавяме към зеленчуците заедно със ситно нарязаната шунка. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чиниите за сервиране. Върху всяка порция слагаме по две яйца, изпържени на очи.
Ризото с раци и скариди
Прoдукти: 600 г ориз, 400 г скариди, 200 г раци, 200 г миди, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 лимон, 2 с.л. узо, 1 к.ч. зехтин /или олио/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и пиперката на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме почистените и добре измити миди, скариди и раци, варим 5 мин на умерен огън и заливаме с узото. Доливаме 5-6 ч.ч. вода, слагаме ориза и лимоновия сок, възвираме и варим 15 мин на умерен огън. Поднасяме ястието топло.
Автор: recepty.bg