Още рецепти » ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

 ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ

Смесена салата с макарони
Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Мезе от агнешка главичка с чесън
Прoдукти: 1 агнешка главичка, 1 глава чесън, 1 к.ч. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме главичката и я заливаме със студена вода. Варим около 1 час, след което обираме месото по костите, изваждаме езика и го обелваме, разцепваме главичката и изваждаме мозъка. Нарязваме продуктите и поръсваме с черен и червен пипер. Посоляваме на вкус, прибавяме счукания чесън и разбъркваме. Подреждаме мезето в плато за сервиране и поливаме с лимонов сок и с разтопеното масло.

Мезе от варени бъбреци с лук
Прoдукти: 4 агнешки бъбрека, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол, 1 ч.ч. оцет за накисване на бъбреците.
Нaчин на приготвяне: Разцепваме бъбреците по дължина, измиваме ги, почистваме ги от ципите и ги киснем в продължение на 20 мин в смес от оцета и 1 ч.ч. студена вода. След това отново ги измиваме и начукваме с дървено чукче. Пускаме ги в студена вода, слагаме водата на огъня да заври и варим около 30 мин. После изваждаме бъбреците, нарязваме ги на филийки и ги нареждаме в плато за сервиране. Поръсваме с черен пипер и покриваме с нарязания на тънки ивички лук. Заливаме с разтопеното масло, което сме разбили с лимоновия сок. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Мезе от език
Прoдукти: 4 агнешки езика, сокът от 2 лимона, 1 к.ч. краве масло, 1 глава чесън, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме езиците със студена вода и ги сваряваме. След това ги изваждаме, обливаме ги със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на тънки филийки и ги подреждаме в подходящо плато за сервиране. Посоляваме ги и заливаме с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер и с чесъна, който сме счукали с малко сол. Накрая поливаме с разтопеното масло и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Тестени триъгълници, пълнени с бял дроб
Прoдукти: 300 г брашно, 4 с.л. вода, 1 ч.л. маргарин, сол, черен пипер, 3 жълтъка, галета, 200 г сварен бял дроб /свински, телешки или агнешки/, 2-3 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесваме еластично гладко тесто от пресятото брашно, водата, маргарина 2 жълтъка и сол. Разточваме го и го нарязваме на квадрати. Нарязваме много ситно сварения бял дроб, добавяме 1 жълтък и малко галета, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме. Оформяме от сместа малки купчинки върху парчетата тесто. Прегъваме тестените квадратчета по диагонал така, че да получим триъгълни джобове, и притискаме краищата. Пускаме триъгълниците във вряща подсолена вода и варим на слаб огън, като не позволяваме да завират. Поръсваме готовите триъгълници с разтопено масло.

Желирано агнешко
Прoдукти: 500 г агнешко месо, 1 к.ч. бяло вино, 300 г домати, 20 г желатин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в подсолена вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине. В 500 мл от охладения бульон слагаме желатина и подправяме с черен пипер. Слагаме сместа на слаб огън и бъркаме, докато желатинът се разтвори напълно. Щом течността заври, прибавяме виното и отстраняваме от огъня. Наливаме малко от охладеното желе в дълбок съд изплакнат със студена вода. Отделно нарязваме доматите на кръгчета и ги посоляваме. Нарязваме месото на тънки ивички. Щом желето в съда се втвърди, поръсваме с наситнен магданоз и нареждаме няколко последователни пласта месо и домати. Отгоре заливаме останалото желе и оставяме съда на студено, но не в хладилник.

СУПИ

Агнешка супа
Продукти за 4-5 порции: 500 г предно агнешко възтлъстичко месо, 1 глава лук, 30 г краве масло, 2 с.л. ориз, 2 яйца, 1 с.л. оцет, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета, заливаме го с 1,5 л вода и оставяме да ври. Щом възври го отпенваме. Прибавяме маслото, обеления и разрязан на две лук, сол и черен пипер на вкус. Варим на умерен огън. Около 15 мин преди свалянето на супата от огъня прибавяме ориза, а към края поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Застройваме супата с яйцата, разбити с 1 с.л. оцет, и поръсваме с черен пипер.

Агнешка супа със зеленчук
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.

Агнешка супа с картофи
Продукти за 4-6 порции: 500 г агнешко месо от предната част, 2 глави лук, 1 с.л. разтопено краве масло, 3-4 картофа, магданоз, кимион, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Прибавяме месото, поръсваме със сол, червен пипер и кимион, захлупваме и задушаваме 30 мин на умерен огън. Заливаме с 1 л топла вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги варим в подсолена вода до полусваряване. Отцеждаме и ги прибавяме към супата. Варим още малко, за да омекнат картофите напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешка чорба магданозлия
Прoдукти: 300 г ситно нарязано агнешко месо, 2 връзки магданоз, 1 връзка зелен лук, 2 с.л. олио или бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, половин кафена чаша ориз, 1-2 яйца, 2-3 с.л. кисело мляко, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно. Задушаваме ги в разтопеното масло и няколко супени лъжици вода. Прибавяме брашното, разбъркваме няколко пъти, заливаме с гореща вода, посоляваме и пускаме месото. Варим на тих огън. След омекваме на месото, слагаме ориза. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня, поръсваме чорбата с черен пипер и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Агнешка чорба с кус-кус
Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Селска чорба
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Зеленчукова чорба с агнешки крачка
Продукти за 4-5 порции: 4-5 агнешки крачета, 2 моркова, 2 картофа, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 шепа киселец, 1 ч.л. чубрица, 3 с.л. ситно нарязани гъби, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме агнешките крачета със студена вода и слагаме да се варят. Щом водата кипне, посоляваме и добавяме нарязаните моркови. Щом крачетата се сварят, ги изваждаме и отделяме месото. Връщаме го в бульона и добавяме киселеца и гъбите. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Сипваме брашното и разбъркваме. Добавяме към запръжката настъргания домат, ситно нарязаните чушка и картофи. Сипваме всичко в чорбата, посоляваме и варим на тих огън до омекване на картофите. Застройваме готовата чорба с разбитото в киселото мляко яйце. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер.

Чорба от агнешко месо със спанак
Продукти за 4-5 порции: 300 г агнешко месо, 250 г спанак, 3 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 2 домата /или 1 ч.л. доматено пюре/, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в 1,5 л подсолена вода. Когато започне да омеква, прибавяме спанака, който сме попарили с вряла вода и сме го нарязали на ивички. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, към който прибавяме обелените и настъргани или размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре/. Разреждаме сместа с 1 ч.ч топла вода и я сипваме в чорбата. Преди да отстраним от огъня, застройваме чорбата с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и сме смесили с препеченото брашно. Накрая прибавяме разтопеното масло и поръсваме с черен пипер.

Празнична супа
Продукти за 4 порции: 400 г агнешки дреболии, 1 глава лук, 1 чушка, 1 парче целина, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. краве масло, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 3 стръка зелен лук, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дреболиите 15 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и ги нарязваме на ситно. Сипваме ги в тенджера със студена вода. Слагаме тенджерата на огъня и когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук, чушката и целината. Оставяме зеленчуците да се варят заедно с дреболиите около 30 мин. После слагаме ориза и ситно нарязания зелен лук и продължаваме да варим, докато оризът омекне. Преди да отстраним от огъня, застройваме супата с разбитите в киселото мляко яйца. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан джоджен. При поднасянето във всяка чиния поръсваме по малко от маслото, което сме запържили с червен пипер.

Супа от агнешка глава със спанак
Продукти за 4 порции: 1 агнешка глава, 500 г спанак, 1 връзка зелен лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме агнешката глава да се вари в 2 л подсолена вода. След като се посвари, изваждаме главата, обезкостяваме и връщаме месото в тенджерата. Прибавяме нарязания спанак. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания пресен лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, а като се позапържи и то, поръсваме с червен пипер и изсипваме в супата. Оставяме да поври 15 мин, сваляме от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Топла агнешка пача
Продукти за 4-5 порции: 400 г агнешко шкембе, 2 агнешки крачета, 2 яйца, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1/2ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера агнешките крачета и шкембето заедно с маслото и ситно нарязания лук, заливаме със студена вода и варим на слаб огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме на вкус. Когато шкембето и крачетата се сварят ги изваждаме. Отделяме месото от крачетата, нарязваме го на ситно и го връщаме в бульона заедно с шкембето, което също сме нарязали на малки парченца. Застройваме с яйцата, които сме разбили с лимоновия сок и подправяме със счукания чесън, червения и черния пипер.

Чорба от агнешки бял дроб и сърца
Продукти за 5 порции: 200 г агнешки бял дроб, 400 г сърца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 75 г краве масло, 75 г ориз, 25 г брашно, 25 г оцет, джоджен, сол, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дроба и сърцата във вряща вода, докато побелеят. Оставяме ги да изстинат напълно и ги нарязваме на дребно, като премахваме жилките и кръвоносните съдове. Нарязваме чесъна и лука на дребно и леко ги запържваме в част от маслото. Щом порозовеят, прибавяме ориза, наливаме топла вода, слагаме една цяла връзка джоджен /която накрая изваждаме/, посоляваме и варим на умерен огън. Когато дреболиите и оризът уврат, прибавяме размитото в малко вода брашно, подправяме с оцета и наливаме още малко топла вода. Доваряваме супата, като накрая я подправяме със застройка, приготвена от червения пипер и останалото масло.

Чорба от агнешки чревца
Продукти за 4 порции: 400 г агнешки чревца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 2 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обръщаме внимателно червата, измиваме ги добре и ги сплитаме на плитка. Пущаме плитките във вряща вода до побеляване. Изливаме водата, а червата нарязваме на дребно. Нарязваме на дребно лука и чесъна и ги запържваме в маслото до порозовяване. Прибавяме нарязаните чревца и брашното, разбъркваме и наливаме необходимото количество вода. Посоляваме и оставяме чорбата да поври. Накрая прибавяме ситно нарязания джоджен.

СПЕЦИАЛИТЕТИ ЗА ПРАЗНИКА

Печено агне
Прoдукти: 1 агне с дреболиите, 600 г краве масло, 800 г пресен лук, 350 г ориз, 200 г магданоз, 200 г джоджен, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме белия и черния дроб, сърцето, шкембето и червата на агнето, измиваме ги много добре и ги сваряваме с малко вода. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на дребно. Отделно в дълбок тиган сгорещяваме маслото. Към него прибавяме дребно нарязания лук, ориза, дреболиите и дребно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме. Сипваме малко от бульона и оставяме сместа да поври, докато набъбне оризът. Пълним агнето с приготвената смес и зашиваме с памучен конец. След това слагаме в тава, намазваме добре с масло и поръсваме с червения пипер. Печем в умерена фурна, като от време на време обливаме със собствения си сос. За да се изпече по-добре, не слагаме агнето направо върху дъното на тавата, а върху напречно наредени дървени пръчки.

Агнешка плешка с орехи
Прoдукти: 1 кг агнешка плешка, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; зa соса: 150 г смлени орехи, 2 с.л. олио, 1 с.л. студена вода, 150 г сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме месото, натриваме го с черен пипер и сол и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме смлените орехи с олиото и водата. Поръсваме с индийското орехче, черен пипер и сол, добавяме сметаната и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. Ако сосът стане много гъст, разреждаме с прясно мляко или течна сметана. Можем да сервираме изпечената плешка топла или студена. Ореховия сос поднасяме отделно.

Агнешка плешка със спанак
Прoдукти: 500 г агнешка плешка, 60 г олио, 1/2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 500 г спанак, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме измитото месо в малко подсолена вода до полуомекване. Изваждаме и нарязваме на парченца. Нарязваме почистения спанак на едро и го поставяме с месото в лука, който предварително сме запържили. Поръсваме брашно, черен пипер, наливаме малко от бульона, в който сме варили месото и печем под похлупак в гореща фурна до омекване.

Пълнена агнешка плешка
Прoдукти:1 агнешка плешка, 3 агнешки бъбрека, 200 г пушена шунка, 1 с.л. брашно, магданоз, джоджен, сол, червен пипер, черен пипер, 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 кг картофи, олио
Нaчин на приготвяне: С остър нож правим разрез между кожата и месото на плешката. Натъркваме я отвън със сол и червен пипер. Смесваме сварените и нарязани на ситно бъбреци с нарязаната на кубчета шунка, наситнените магданоз и джоджен и разбитите с брашното и киселото мляко яйца. Подправяме със сол и черен пипер и хубаво разбъркваме. Напълваме “джоба” с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме отгоре плешката с олио, слагаме я в тава, наливаме малко топла вода, завиваме тавата с олио и печем 2 часа в силна фурна. Щом месото омекне, махаме фолиото и печем, докато хване хубава коричка. Вадим плешката и в същата мазнина слагаме нарязаните на филийки картофи. Печем, докато хванат коричка. Посоляваме. Махаме конеца от плешката, в топъл съд вадим плънката. Нарязваме месото на порции и гарнираме с печени картофи и плънка.

Пълнена агнешка плешка с ориз и картофи
Прoдукти: 1 агнешка плешка, 1 комплект агнешки дреболии, 2 връзки пресен лук, 500 г картофи, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен и червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. В половината от мазнината запържваме 1 връзка ситно нарязан лук. Зачервяваме с червен пипер и прибавяме дреболиите. Задушаваме 10 мин и добавяме ориза и ситно нарязан джоджен. Подправяме с черен пипер и сол, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и готвим, докато оризът набъбне. Правим разрез в плешката и пълним с част от оризовата смес. Зашиваме я, намазваме я с останалото олио и я слагаме в средата на голяма тава. От едната страна слагаме нарязаните картофи, размесени с останалия ситно нарязан лук, а от другата страна разстиламе останалата оризова плънка. Наливаме 2 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите и печем в силна фурна.

Агнешки гърди, пълнени с дреболии
Прoдукти: 1 кг агнешки гърди, 250 г агнешки дреболии, половин пакетче краве масло, 100 г ориз, 50 г стафиди, 1-2 връзки пресен лук, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнешките гърдички. С остър нож правим прорез от страната на отсечените ребра между месото и ребрата, така че да получим кухина. Отделно сваряваме почистените дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Добавяме ориза и също го позапържваме. След това слагаме дреболиите и стафидите, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме малко от бульона, в който сме варили дреболиите, и задушаваме плънката, докато оризът поомекне. После напълваме гърдичките и ги зашиваме с канап. Слагаме ги в тавичка, посоляваме ги, намазваме ги з мазнина и ги печем в умерена фурна. Когато течността се поизпари и повърхността се позачерви, наливаме отстрани в тавата по малко топла вода. По време на печенето периодично обливаме гърдите със соса от тавичката.

Агнешки кебап на фурна
Прoдукти:1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Агнешко бутче по унгарски
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 сурово яйце, 1 твърдо сварено яйце, 1 морков, 10 г шунка, 1 ч.л. червен пипер, 1 кофичка сметана, 100 г шунка, индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчето и изваждаме костта. Обираме месото около костта и го смиламе два пъти заедно с лука. Към така получената кайма прибавяме нарязаната на ситно шунка, сол, червен и черен пипер, настъргано индийско орехче, суровото яйце, настъргания морков, ситно нарязан магданоз и твърдо свареното яйце, също ситно нарязано. Разбъркваме сместа и с нея пълним бутчето. Завързваме напълненото бутче и го запържваме от всички страни в сгорещеното масло. След това слагаме бутчето в тавичка с малко мазнина и печем в силна фурна. Когато го извадим от фурната, освобождаваме от канапа и нарязваме на филийки, които заливаме със соса от печенето, размесен със сметаната.

Агнешко бутче със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.

Агнешко бутче със сос от копър
Прoдукти: 1 агнешко бутче, 1 глава лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 непълна ч.л. смлян бахар, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. червено сухо вино, 1 с.л. олио, половин пакетче краве масло, сол; зa соса: 1 връзка копър, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме. След това изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин. Отделно приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.

Агнешко на фурна по овчарски
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката, 1 кг овче кисело мляко /или отцедено краве/, 8 яйца, 1 ч.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме в пръстен гювеч или тавичка. Наливаме равни части мазнина и вода, захлупваме /или завиваме с домакинско фолио/ и печем в умерена фурна. Изваждаме опеченото месо, а към соса от печенето прибавяме яйцата, разбити с киселото мляко. Посоляваме на вкус и варим, докато сосът се сгъсти. Връщаме месото в соса и държим във фурната още 5-6 мин.

Агнешко печено магдонозлия
Прoдукти: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.

Агнешко пилаф
Прoдукти:1 кг агнешко месо от бута, 1 връзка пресен лук, 1 глава стар лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, освобождаваме го от костите, нарязваме го на малки парченца, посоляваме и пържим в мазнина, докато парченцата се зачервят силно. Накрая запържваме и ситно нарязания пресен лук. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода и оставяме месото да се задущава, докато омекне и водата се изпари напълно. Отделно в 3 с.л. олио запържваме 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме ориза и пържим до прозрачно, посоляваме, поръсваме с черен пипер и изсипваме сместа в тавичка. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода изадушаваме пилафа във фурна, докато оризът омекне. Нареждаме задушеното месо в широка чиния, заливаме го със соса от задушаването, а около месото във вид на венец изсипваме приготвения пилаф. Около оризовия венец подреждаме репички, нарязани във формата на розетки, и листа от зелена салата.

Агнешко по мандражийски
Прoдукти: отделената ципа от гръдния кош на 1 агне заедно с част от месото, сърцето, черният дроб, малко крехко месо, 1 пакетче краве масло, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 с.л. стрит джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме сърцето, черния дроб и отделеното крехко месо от агнето, попарваме ги във вряща подсолена вода до побеляване и ги нарязваме на ситно. В разтопеното масло запържваме ситно нарязания лук, прибавяме нарязаните агнешки дреболии и месото и задушаваме до омекване, накрая добавяме черния и червения пипер, джоджена и посоляваме. Цялата смес разстиламе равномерно върху предварително растланата върху масата агнешка ципа с парченца месо по нея. Завиваме ципата на добре стегнато руло. Поставяме рулото в намазана с мазнина тавичка и запичаме в предварително загрята фурна до хващане на лека кафява корица. През това време задушаваме в малко мазнина ситно нарязаните гъби, прибавяме към тях доматеното пюре, размито с малко вода, посоляваме и поръсваме с магданоз. Отделно настъргваме на едро ренде кашкавала и поръсваме с него рулото, малко преди да го извадим он фурната. Преди сервиране разрязваме рулото на порции и го заливаме с гъбения сос.

Агнешко сарма-кебап
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо, 200 г агнешки бъбреци, 150 г агнешки момици, 150 г агнешки ядки, 1 агнешко було, 500 г пресен лук, 200 г домати, половин кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, магданоз, калофер, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, магданоза и калофера. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Слагаме ситно нарязаните домати. Омесваме добре сместа, като поливаме с разтопеното масло. Накрая увиваме с булото и завързваме с канап. Слагаме полученото руло в тава и поливаме с малко вода, посоляваме и печем във фурна до омекване на дреболиите и месото. Накрая заливаме кебапа с разбитите яйца и слагаме във фурната да се дозапече. Поднасяме с киселото мляко.

Агнешко със сини сливи
Прoдукти:1 кг агнешки бут, 3-3 с.л. краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 10 големи сушени сливи, 1 скилидка чесън, 1 средно голяма глава лук, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1ч.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета, които запържваме в маслото. Слагаме ги в дълбок съд за печене заедно с виното, предварително накиснатите във вода сливи, чесъна, лука и подправките. Покриваме с капак и печем на 200С.

Корона от агнешка плешка
Продукти за 6 порции: 12 агнешки котлетчета от плешката /неразрязани/, 1 кг картофи, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Леко разрязваме котлетите в долната част, за да се задържат прави. Нареждаме ги в кръг в тавата, така че месото да остане от вътрешната страна. Завързваме ги по средата като корона и подправяме с черен пипер и сол. Печем ги в умерено силна фурна, докато се зачервят. Отделно нарязваме картофите и прибавяме към тях маслото, олиото, чубрица, черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. вода и задушаваме на тих огън, докато омекнат напълно. Напълваме средата на короната от котлети с картофите и поднасяме в голяма чиния.

Месо в було
Продукти за 4-5 порции: 400 г агнешко месо, 400 г бъбречета, 200 г ядки, 100 г момици, 150 г було, 2-3 връзки пресен лук, 1-2 зелени чушки, 1 ч.ч. прясно изцеден доматен сок, червен пипер, джоджен, черен пипер, калофер, лимонов сок, сол, мазнина за запръжката.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета, посоляваме и ги слагаме да киснат около 30 мин в доматения сок. След това ги изваждаме, нанизваме ги на дървени шишчета и ги полуизпичаме на телена скара. Отделно леко запържваме нарязаните на дребно чушки и пресен лук. Заливаме запръжката с доматения сок и варим, докато остане на мазнина. Подправяме със сол, черен и червен пипер, джоджен и калофер. Нарязваме булото на продълговати парченца и във всяко от тях слагаме шишче. Поръсваме с лимонов сок, завиваме шишчетата в парчетата було и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с приготвения сос и запичаме във фурната.

Печена агнешка главичка
Прoдукти: 1 агнешка главичка, 3-4 скилидки чесън, 1 филия сух бял хляб, 2 с.л. свинска мас, 2 с.л. олио, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме главичката и я разцепваме на две, така че в нея да останат езикът и мозъкът. Нарязваме на малки парченца средата на филията хляб и я смесваме с настъргания чесън, черен пипер, магданоз и сол на вкус. Сипваме в тавичка разтопената свинска мас и олиото, слагаме главичката и разстиламе отгоре хлебната смес. Печем в умерена фурна. Поднасяме главичката, украсена с кръгчета лимон и клончета магданоз.

Пълнени агнешки котлети
Продукти за 4 порции: 8 агнешки котлета без кост, 500 г пресни моркови, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме морковите на тънки пръчици и ги разпределяме върху котлетчетата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Завиваме котлетите и ги завързваме с конец. Намазваме ги с масло и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина. Нареждаме изпържените котлети в тавичка, заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. разтопено масло и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Шиш кебап в було
Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 агнешко було, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 4 домата, 4 люти чушки, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, лука и доматите на кубчета, а лютите чушлета – на парченца. Нанизваме продуктите на шишове, като редуваме месо, лук, чушка, домат. Подправяме с магданоз, джоджен, черен пипер и сол на вкус. Увиваме шишовете два по два в парчета от булото. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги заливаме с олиото и виното. Добавяме 1 ч.ч. гореща вода и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на време обръщаме шишовете, за да не загори булото. Преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз и черен пипер.

Руло от агнешка кайма
Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 1 филия сух хляб, 3 сурови яйца, 2 твърдо сварени яйца, 200 г гъби, 2 с.л. олио, 1 пакетче краве масло, 1 дафинов лист, 100 г кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с накиснатия и отцеден хляб, прибавяме 2 сурови яйца, 1 с.л. масло, счукания дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и я разстиламе на масата под формата на правоъгълник. Нарязваме гъбите и ги запържваме в сгорещеното олио. Смесваме ги със ситно нарязаните варени яйца, магданоз и черен пипер на вкус. Посоляваме и разбъркваме. Разстиламе плънката върху каймата и завиваме всичко на руло. Слагаме рулото в намаслена тавичка, намазваме го с разбито яйце, поръсваме с настърган кашкавал, поливаме го с останалото разтопено масло и печем в умерено силна фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Тигридията се развихря през август

Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

14 начина да прогоним стреса

Прекарваме близо половината от своя живот в труд за насъщния, така че ако мястото, където работим, и отношенията с колегите не са такива, каквито трябва да бъдат, това неминуемо ни се отразява. Много ...

Начало