Още рецепти » Бърза вечеря със сирене

 Бърза вечеря със сирене

Сирене по шопски

Прoдукти: 4 филийки сирене, 40 г краве масло, 4 добре узрели домата, 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 яйца, черен пипер, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а чушките къси и тънки ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на малки парченца. В 4 гювечета, разпределяме нарязаните продукти, слагаме по 1 филийка сирене и малко масло, захлупваме и печем в силна фурна. Накрая чукваме във всяко гювече по 1 яйце, поръсваме наситнен магданоз и допичаме, докато яйцата се забулят.

Гювеч от пиперки, яйца и сирене

Прoдукти: 1 кг пиперки, 5-6 яйца, 250-300 г натрошено сирене, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките като за паприкаш. Пържим ги в сгорещената мазнина, докато омекнат. Посоляваме. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и млякото. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и прибавяме пиперките. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем в силно загрята фурна, докато ястието се зачерви.

Задушени гъби със сирене

Прoдукти: 500 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, 100 г сирене, 1 ч.л. смлян черен черен пипер, 2 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Прибавяме нарязанете на малки парченца гъби, запържваме ги 4-5 мин, отстраняваме от огъня. Поръсваме червения пипер, посоляваме, разбъркваме, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, слагаме нарязаното на парчета сирене, захлупваме и задушаваме, докато гъбите омекнат. Накрая поръсваме с черен пипер.

Каша от сирене с мляко

Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с разтопеното масло и запържваме брашното. Когато стане златисто, разреждаме с прясното мляко, за да получим рядка каша. Варим на умерен огън като непрекъснато разбъркваме. След 10 мин прибавяме натрошеното сирене и посоляваме. Доваряваме кашата, докато достигне желаната гъстота. Отстраняваме от огъня, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Каша с яйца и сирене

Прoдукти: 3 с.л. брашно, 5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 4 яйца, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: На тих огън в сух тиган препичаме брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме сгорещеното масло и варим на тих огън, като продължаваме да бъркаме. На части наливаме толкова вода, колкото да получим рядка каша. Когато кашата започне да се сгъстява, прибавяме натрошеното сирене и яйцата, които сме разбили със содата. Посоляваме и отстраняваме от огъня.

Крокети от ориз и сирене

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.

Ориз със сирене

Прoдукти: 4 с.л. ориз, 1 1/2 ч.ч. натрошено сирене, 250 г домати, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. счукана галета, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер,сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1 ч.ч. подсолена вода. Нарязваме на дребно доматите, лука и магданоза. Прибавяме дафиновия лист и варим до получаване на пюре. Прибавяме към получения сос черен пипер, сол и половината масло. Намасляваме една тавичка и изсипваме последователно част от сварения ориз, част от настърганото сирене и част от соса. Повтаряме, докато свършат продуктите. Най-горният пласт да е от натрошено сирене. Поръсваме ястието със счукана галета, заливаме с останалото сгорещено масло и печем 30 мин в умерена фурна.

Забулени яйца със сирене

Прoдукти: 10 яйца, 250 г сирене, 100 г краве масло, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на малка тавичка с 1/3 от разтопеното масло и разстиламе натрошеното сирене. В съд с вряща вода, към която сме прибавили оцета и малко сол, счупваме от ниско яйцата и ги варим, докато белтъкът забули жълтъка. Изваждаме ги и ги нареждаме върху сиренето. Поливаме отгоре с останалото разтопено масло и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие с червен пипер.

Пържени бъркани яйца със сирене и домати

Прoдукти: 4 яйца, 4 средно големи домата, 1 глава лук, 100 г сирене, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. олио, сок от 1 лимон, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 връзка магданоз, сол, 2 люти чушки /по желание/
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Посоляваме отвътре и ги обръщаме да се отцедят. Загряваме маслото и задушаваме ситно нарязания лук, вътрешността на доматите и капачетата, нарязани на дребно. След 5 мин последователно прибавяме натрошеното сирене, лютите чушки и леко разбитите яйца. Когато белтъкът побелее, отстраняваме от огъня. На дъното на блюдо за сервиране разстиламе ситно нарязания магданоз, леко посолен и размесен с олиото и лимоновия сок. Отгоре нареждаме доматите, напълнени с изпържените яйца и поръсени с настъргания кашкавал.

Роженска манджа

Прoдукти: 6 яйца, 1 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: В тава наливаме 1 л подсолена вода. Загряваме я на огъня и чукваме в нея яйцата. В тенджера запържваме в 2 с.л. олио препеченото брашно. Поръсваме половината от червения пипер и разреждаме с 1 к.ч. топла вода. Слагаме натрошеното сухо сирене и сварените на очи яйца. Сипваме и част от водата в тавата. Държим тенджерата на огъня и внимателно разбъркваме. Когато сосът се сгъсти, прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Отделно запържваме в 1 с.л. олио останалия червен пипер и заливаме с него ястието. Запичаме 10 мин в умерена фурна.

Сирене на фурна

Прoдукти: 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 250 г сирене, 3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното със студеното мляко, посоляваме, поръсваме с черен пипер и слагаме съда на тих огън. Бъркаме, докато сместа се сгъсти. Прибавяме намачканото сирене, разбъркваме добре, сваляме от огъня и когато поизстине, прибавяме жълтъците и разбъркваме. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг и ги прибавяме към сместа, като леко бъркаме. Изсипваме в намаслена тавичка и печем 20 мин в умерена фурна.

Сирене по бански

Прoдукти: 500 г овче сирене, 100 г краве масло, 4 яйца, 3-4 домата /пресни или от консерва/, 1 ч.ч газирана вода, 2 люти чушки, 1/2 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: В глинен съд слагаме натрошеното сирене, а върху него нареждаме доматите, нарязани на кръгчета, и късчетата масло. Захлупваме плътно съда и задушаваме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме със ситно нарязаните люти чушки и заливаме с разбитите в газираната вода яйца.Отново захлупваме и задушаваме още 5-6 мин. Сервираме ястието поръсено с червен пипер.

Сирене по родопски

Прoдукти: 200 г сирене, 1 с.л. краве масло, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Обезсоляваме сиренето, като го нарязваме и го заливаме с вряла вода. Държим, докато водата изстине и го изваждаме, за да не поеме обратно солта. На дъното на пръстено гювече слагаме маслото, а отгоре разстиламе натрошеното сирене. Захлупваме гювечето и го слагаме на силен огън. След 10 мин, когато сиренето омекне, намаляме огъня, отхлупваме гювечето и разбъркваме. След още 3-4 мин прибавяме суровото яйце и разбъркваме, докато получим еднородна смес. Отново запичаме.

Сирене с газирана вода

Прoдукти: 400 г сирене, 3 домата, половин бутилка газирана вода, половин пакетче краве масло, магданоз, червен пипер, сол, по желание люти чушки.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на парчета и ги нареждаме в пръстен съд или в 5 отделни гювечета. Отгоре слагаме настърганите домати и маслото. Захлупваме с капак и задушаваме 10 мин. Заливаме с разбитите с газираната вода яйца и запичаме повторно до златисто оцветяване на яйчния пласт. При поднасяне поръсваме с червен пипер.

Сирене с пиперки в гювече

Прoдукти: 300 г сирене, 50 г краве масло, 5 сладки пиперки, 3 домата, 5 люти чушки, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на парчета и го разпределяме в 5 пръстени гювечета. Покриваме с нарязаните на кръгчета домати и с опечените и обелени пиперки. Поръсваме с половината от разтопеното масло, похлупваме и запичаме. След 15-20 мин прибавяме нарязаните люти чушки и останалото масло, оцветено с малко червен пипер. Отново запичаме.

Сирене и колбаси в гювече

Прoдукти: 300 г кренвирши или наденица, 250 г сирене, 3 яйца, 2 домата, 50 г краве масло, магданоз, 1 глава чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца, нарязаните на ситно чесън и магданоз и попарените, обелени и нарязани на малки кубчета домати. Объркваме всички продукти и подправяме със сол и черен пипер. В 4 гювечета слагаме по малко масло и разпределяме приготвената смес. Отгоре покриваме с нарязания на тънки филийки колбас. Печем в силна фурна не повече от 20 мин.

Суфле със сирене

Прoдукти: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, маслото и млякото светъл бешамел, сипваме в него натрошеното сирене, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме сместа да изстине. Прибавяме към изстиналия гъст сос разбитите на пяна жълтъци и разбитите на сняг белтъци, като непрекъснато бъркаме. Накрая изсипваме сместа в намаслена форма за суфле и печем 25 мин на водна баня в умерена фурна.

Суфле със сирене и шунка

Прoдукти: 150 г натрошено сирене, 150 г нарязана на ситно шунка, половин пакетче масло, 100 г брашно, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото в емайлиран съд, прибавяме брашното и бъркаме 2-3 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме наведнъж топлото мляко като бъркаме енергично. Прибавяме шунката, сиренето, жълтъците и ситно нарязания магданоз и размесваме всичко добре. Накрая много внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в дълбок съд, предварително намазан с масло и поръсен с брашно. Печем в затоплена до 200°С фурна около 30 мин.

Тиква със сирене на фурна

Прoдукти: половин средно голяма тиква, 4 глави лук, 4-5 домата, 3-4 с.л. брашно, , 100 г сирене, магданоз, 2-3 яйца, 1/2с.л. краве масло, 250 мл прясно мляко, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семките и я нарязваме на парчета с дебелина около 1 см и дължина 5-6 см. Овалваме ги в брашното и ги пържим във врящо олио. Нарязваме лука ситно и го изпържваме в същата мазнина. Редим в тавичка пласт тиквени парчета, поръсваме ги с пържен лук, покриваме ги с филийки домати и поръсваме със ситно нарязан магданоз и натрошено сирене. Разбиваме яйцата с млякото и разтопеното масло и заливаме ястието. Запичаме в умерена фурна.

Фондю

Прoдукти: 150 мл бяло вино, 6 яйца, 250 г мазно сирене, 60 г краве масло, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол, хлебни хапки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бялото вино и счукания чесън в тиган и варим на тих огън, докато се изпари половината от течността. Прецеждаме и оставяме да изстине. Смесваме яйцата, сиренето, разтопеното масло, виното с чесъна, черен пипер и сол и бъркаме на тих огън, докато се образува кремообразна маса.

Хошмер

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. брашно, 150 г сухо престояло сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме маслото, изсипваме в него брашното и бъркаме с дървена лъжица, докато порозовее. Заливаме с 1 ч.ч. вряща вода и прибавяме настърганото сухо сирене. Варим на тих огън, докато кашата се сгъсти. Посоляваме, ако е нужно.

Яйца по панагюрски

Прoдукти: 4 яйца, 2 кофички кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол
Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето в чиниите за сервиране. Заливаме с киселото мляко, подправено с чесъна и разбъркваме. Възвираме вода, подправена със сол и оцет. Счупваме в кипящата вода яйцата като внимаваме да останат цели и ги вадим, щом белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме по 1 яйце и заливаме с маслото, запържено с червения пипер.

Пълнени картофи със сирене и яйца

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г сирене, 1-2 глави лук, 2 яйца, 3-4 домата, магданоз, сол; зa соса: 30 г брашно, 30 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 жълтък.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в съд с подсолена вода, за да не потъмнеят по време на подготовката. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме, докато омекне. Отстраняваме от огъня и прибавяме част от доматите, нарязани на дребно, сиренето, яйцата и магданоза. Пълним с готовата смес издълбаните картофи и ги подреждаме в тава. Заливаме с разреден доматен сос, приготвен от останалите домати и сгорещено масло, и печемв умерена фурна. Заливаме опечените картофи със сос, приготвен от брашното, маслото, настъргания кашкавал и жълтъка и леко запичаме.

Варени картофи със сирене

Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме ги на парчета и разпределяме в индивидуални гювечета. Слагаме във всяко гювече по малко натрошено сирене и бучка масло. Заливаме с разбитите с малко сол яйца, поръсваме с червен пипер, захлупваме и печем 10-15 мин в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Шишчета

Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...

Драно пиле

Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма...

Белоградчишките скали и пещера Магурата

Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...

Домашно лечение с черноморска луга

„Кални бани у дома", казвам аз при започване на разговора ни с проф. д-р Стефка Тепавичарова за лечебните свойства на стабилизираната луга от Бургаското и Поморийското езеро, но тя бърза да ме по...

Начало