Вашите рецепти за лютеници и туршии
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА
Деликатес от рязани камби
Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап, вишневи листа.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и почистваме чушките от семената, нарязваме ги на парчета и оставяме да престоят 24 часа в съд с 200 г сол и 500 г захар. Отцеденият сок от чушките отделяме и към него добавяме 1,5 л оцет и 50 мл олио. Получената смес кипваме и още гореща изсипваме върху чушките. Отделно измиваме и нарязваме останалите продукти: карфиола на розички, морковите на колелца, а целината на парченца. Нареждаме в буркан ред камби, ред моркови, карфиол и така до изчерпване на продуктите. Поставяме парче тензух и притискаме с дървена решетка. За трайност поставяме торбичка с 1 ч.л. синап, а между зеленчуците измити вишневи листа. Бурканите заливаме с прецедената и охладена марината, в която сме разтворили, 1 ч.л. натриев бензоат. Затваряме бурканите и съхраняваме на сухо и хладно място.
Туршия от печени чушки и патладжани
Прoдукти: 2 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 1 връзка магданоз, 1 глава чесън, 6 зърна черен пипер, 1 ч.ч. олио, 150 мл оцет, 1 к.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистените и измити чушки изпичаме на силен огън. Обелваме ги и ги нарязваме на ивици по дължина. Изпичаме, обелваме и нарязваме на филийки патладжаните. Смесваме ги с чушките и посоляваме на вкус. Добавяме нарязания магданоз, обелените скилидки чесън и черния пипер. Олиото кипваме на котлона и с него заливаме зеленчуците. Добавяме преварения с малко сол оцет. Обърваме хубаво всички продукти, редим в буркани и съхраняваме на хладно.
РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ
Пикантни чушки с мастика
Прoдукти: 1 и 1/2 кг чушки (червена и зелена Капия), 4 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 400 мл винен оцет, 200 мл мастика, 75 г захар, 4 дафинови листа, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и почистваме чушките. Нарязваме ги на парченца с големина 2 см. Лютите чушлета почистваме и нарязваме на ивички. Скилидките чесън разрязваме на четири. В подходяща тенджера смесваме оцета със същото количество вода. Добавяме мастиката, солта, захарта, дафиновия лист и ивичките люти чушлета. Всичко това оставяме да заври. Щом кипне саламурата прибавяме чесънчетата и нарязаните чушки. Варим около 3 минути и изваждаме зеленчуците. Разпределяме ги в буркани и заливаме с горещата марината. Затваряме с капачки и обръщаме надолу. Не стерилизираме.
Пияни гъби
Прoдукти: 1 кг гъби, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, лимонена киселина, 1 с.л. сол, 1 ч.л. черен пипер на зърна.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно почистените и измити гъби. Бланшираме ги 5 минути във вряща подсолена вода, в която сме добавили малко лимонена киселина. Отцеждаме гъбите и ги нареждаме в буркани. Поръсваме с черен пипер и доливаме със смес от водата, виното и 1 с.л. сол. Затваряме бурканите и стерилизираме 1 час.
Шопска туршия
Прoдукти: 3 кг смесени чушки от различен сорт, 2-3 средно големи зелки, сол. Зa маринатата: 1,5 л оцет, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на средно голям буркан нареждаме нарязаното на дребно зеле. Чушките попарваме в гореща марината и веднага поставяме върху зелето. След това редуваме пак зеле и чушки до запълване на буркана. Последният ред трябва да е от чушки. Върху тях поставяме обръч от лозови пръчки. Оставяме маринатата да изстине и наливаме в буркана. Туршията е готова за консумация след 1 седмица.
АННА ДИМОВА, гр. БУРГАС
Дунавска салата
Прoдукти: 4,5 кг червена капия, 2 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 700 г лук, оцет (6%), олио, бахар, дафинови листа, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките и ги нарязваме на ивички с ширина 1-1,5 см. Лука и доматите нарязваме на кръгчета с дебелина 5 мм. Нарязваме морковите на парчета по 4-5 см и ги бланшираме. Смесваме всички зеленчуци. В буркани от 800 мл слагаме по 1-2 зрънца бахар и черен пир и парче дафинов лист. Разпределяме зеленчуците по бурканите и заливаме със смес от 600-700 мл оцет и 500 мл олио. Затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.
ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ, обл. СОФИЯ
Печена туршия
Прoдукти: камби, моркови, чесън, целина на глави, сол, захар, олио, оцет.
Нaчин на приготвяне: В голяма тава нареждаме изчистените камби и във всяка слагаме по 1 парче морков, 1 скилидка чесън, 1 парче целина. Поръсваме всяка чушка с 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет и изпичаме добре. Още топли ги редим в буркани, като внимаваме да не изтече сокът им. По желание във всеки буркан пускаме по половин аспирин и затваряме добре. Не стерилизираме.
ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН
Лютеница с орехови ядки, маслини и зехтин
Прoдукти: 1 кг чушки “Капия”, 3 кг добре узрели домати, 10 с.л. смлени орехови ядки, 100 г наситнени маслини, 400 мл зехтин, половин глава чесън, 1 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме ореховите ядки в тавичка и ги запичаме във фурната. Оставяме да изстинат и ги натрошаваме. Обелваме чесъна и го стриваме. Изпечените, обелени и почистени от семето чушки смиламе. Доматите попарваме с топла вода, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на ситно заедно с почистените от костилките маслини. Смесваме всички продукти, добавяме зехтина и варим 30 минути при непрекъснато бъркане. Накрая слагаме ситно нарязания магданоз. Сваляме готовата лютеница от котлона и прибавяме ореховите ядки. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре. Насипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10-15 минути.
Туршия “100 чушки”
Прoдукти: 100 броя чушки сорт “Капия” (около 7-8 кг), магданоз, чесън, черен пипер; Зa маринатата: 1 ч.ч. оцет, , ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и дръжките, изпичаме и ги обелваме. Заливаме със сместа от оцета, олиото, захарта и солта. Оставяме продуктите да престоят 2-3 часа. След това нареждаме плътно в бурканите, като на няколко места между редовете слагаме магданоз, обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме бурканите и стерилизираме 20 минути.
Лютеница с тиква и канела
Прoдукти: 5 кг червени чушки, 3 кг червени домати, 3 кг варена тиква, канела, карамфил, черен пипер, сол, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме, обелваме и смиламе червените чушки. Смиламе доматите и ги варим в тава до получаване на гъсто доматено пюре. Изпържваме меката част на сварената тиква и я разбиваме на пюре. Смесваме тиквеното с доматеното пюре и смлените чушки. Подправяме със сол и захар, добавяме олиото, черния пипер, счукания карамфил и канелата на прах. Пържим лютеницата до поемане на мазнината. Насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 30 минути.
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ
Люти чушлета с грозде
Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет.
Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушлетата и леко ги опукваме на огъня. Оронваме зърната на гроздето и редим в буркани – чушлета, гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълване на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълковия оцет. Претакаме ги последователно 4 дни, докато се разтопи солта и захарта. Затваряме, но не плътно бурканите и прибираме на хладно.
Шарена туршия с аспирин
Прoдукти: зелени, червени и жълти пиперки, карфиол, моркови, краставички-корнишони, зелени доматчета, пресен грах, магданоз, оцет, сол, захар, аспирин.
Нaчин на приготвяне: В буркани от 800 мл редим плътно нарязаните на парчета червени, жълти и зелени пипреки, розички карфиол, нарязаните на колелца моркови, краставички, резенчета зелени домати, грахови зърна. Между зеленчуците поръсваме с нарязания магданоз. Сипваме в буркана по 1 ракиена чаша оцет, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и 2 счукани аспирина. Затваряме бурканите с капачки и разклащаме от време на време за да се стопят съставките. Съхраняваме на тъмно и хладно място.
ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, с. ДВЕ МОГИЛИ, обл. РУСЕ
Кисела бамя
Прoдукти: 10 кг млада бамя, 5 л вода, 150 г сол, 150 г оцет, 5 връзки копър, 2 корена хрян; Зa маринатата: 400 г сол, 400 г оцет, 5 л вода.
Нaчин на приготвяне: Измиваме бамята под течаща вода, като я натриваме с много сол, за да падне мъхът. Изплакваме много добре. Кипваме смес от водата, солта и оцета и оставяме бамята да престои в нея 10 часа. След това нареждаме в буркани и слагаме нарязания копър и настъргания хран. За маринатата възваряваме водата, солта и оцета. Охлаждаме и наливаме в бурканите. Стерилизираме 10 минути.
ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ
Зеленчукова мусака
Продукти за 1 буркан: 2 патладжана, 2 тиквички, 8 зелени пиперки, 4-5 червени домата, 1 глава лук, 1 глава чесън, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме тиквичките, нарязани на кръгчета, а след това обелените и отцедени от горчивия сок патладжани. Задушаваме поотделно лука, изпечените и нарязани пиперки, настърганите домати със счукания чесън, сол, магданоз, дафинов лист и черен пипер. Редим в буркани ред патладжани, ред тиквички, ред пиперки, като помежду им слагаме по 1 с.л. доматен сос. Заливаме с останалия доматен сос. Стерилизираме 30 минути.
Домашен зелен хайвер
Прoдукти: 500 г тиквички, 50 г лук, 5-6 скилидки чесън, смлени орехови ядки, оцет, копър, маслини, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Настърганите тиквички задушаваме в собствения им сос, докато се изпари водата. Подправяме съъс ситно нарязания лук, счукания със сол чесън, копър и смлени орехи. Разбъркваме сместа и добавяме нарязаните маслини и магданоза. Изсипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10 минути.
ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ
Лютеницата на мама
Прoдукти: 12 кг чушки, 3 кг патладжани, 1,5 кг доматено пюре, сол на вкус, 5-6 люти чушки (ако не са много люти 10-12), 5-6 с.л. мед, 1 л олио, смлян черен пипер
Нaчин на приготвяне: Смиламе печените и белени чушки и патладжани и ги слагаме на огъня заедно с доматеното пюре. Бъркаме с дървена лъжица. Като се сгъсти сместа добавяме смлените люти чушки, солта, меда и олиото. Щом лютеницата хомогенизира и започне леко да се отлепя от стените, и когато лъжицата оставя следа отгоре при бъркането, поръсваме с малко черен пипер. Пълним топлата лютеница в буркани, които стерилизираме около 30-40 минути.
Шарена кисела туршия на мама
Прoдукти: 1 голяма зелка (на филийки), 1,5 кг червени чушки, 1,5 кг зелени чушки (на лентички), 2 кг моркови (на кръгчета), 2 връзки целина (без глави), 1 връзка чесън (счукан). Зa маринатата: 1 бутилка оцет, 2 бутилки вода, 6-7 с.л. захар, 5-6 ч.л. сол, 1 с.л. натриев бензуат (купува се от аптеките и предварително се разтваря в малко от маринатата).
Нaчин на приготвяне: Измиваме зелката, чушките и морковите и ги нарязваме на ситно по указания начин. Посоляваме и леко ги намачкваме. Оставяме да престоят една нощ в наклонен съд, за да изтече водата (тази вода се изхвърля). На сутринта сместа заедно с нарязаната целина и счукания чесън пълним в буркани и ги заливаме с марината, приготвена от изброените продукти. Тази туршия може да не се стерилизира.
Парени мариновани чушки
Прoдукти: 100 броя червени чушки (сурови, цели, почистени), 1,5 кг моркови (на кръгчета), 1 кг карфиол (накъсан на парченца), 2 връзки магданоз (нарязан на ситно), 200 г чесън (нарязан на ситно) Зa маринатата: 2 л оцет, 1 л вода, 700 г захар, 300 г сол, 2 ч.ч. олио, черен пипер на зърна, дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Смесваме продуктите за маринатата и слагаме сместа на котлона да заври. В нея потапяме само чушките за малко и след това редим в буркани, като реденето става по следния начин: един ред чушки, един ред моркови, карфиол, магданоз и чесън и пак един ред чушки, един ред моркови, карфиол, магданоз и чесън до изчерпване на продуктите. Допълваме бурканите с останалата марината и ги затваряме.
НАДЯ ТОПЧИЕВА, гр.РУСЕ
Миш-маш
Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1,5 кг твърдо краве сирене, 300 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Смиламе изчистените,опечени и обелени чушки и ги смесваме с натрошеното сирене. Заливаме с горещото олио и объркваме много добре. Пълним в буркани и стерилизираме 30 мин.
Пълнени камби
Прoдукти: 5кг камби, 3 кг зеле, 2 глави карфиол, 1 кг моркови, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, сол, захар, 10 г аспирин. Зa маринатата: 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни розички и го смесваме със ситно нарязаното зеле, настърганите моркови, счукания чесън и наситнения магданоз. Посоляваме, леко ги намачкваме и оставяме да престоят 12 часа. Отделно почистваме камбите, посоляваме ги с 1 ч.ч. сол и 11/2 ч.ч. захар и също ги оставяме да престоят 12 часа. На другия ден потапяме камбите за секунди във врящата марината, приготвена от олиото и оцета, изчакваме да поизстинат и ги пълним с нарязания зарзават, към който сме прибавили аспирина. После ги нареждаме в буркани и заливаме с изстиналата марината. Не стерилизираме.
АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Ловджийска салата
Прoдукти: 3 кг карфиол, 2 кг зеле, 1,5 кг моркови, 1,5 кг камби, целина, чесън. Зa маринатата: 900 мл оцет, 300 г захар, 150 г сол, 250 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от изброените продукти, кипваме я на огъня и заливаме нарязаните зеленчуци с с врялата марината. Оставяме да престоят 24 часа и ги пълним в буркани, които варим 5 минути.
Камби „Деликатес”
Прoдукти: 5 кг червени камби, целина, чесън, черен пипер, 200 г сол, 500 г захар, оцет, олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите, засипваме ги със захарта и солта и оставяме да престоят 24 часа. След това отцеждаме отделения сок, а камбите нареждаме в буркани. Смесваме отцедения сок с оцет и олио в следното съотношение – на 2 части сок слагаме 1 част оцет и 1/2 част олио. Кипваме тази марината на огъня и заливаме камбите с нея. Затваряме бурканите и стерилизираме 5 мин.
ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр.ПАЗАРДЖИК
Медена неварена лютеница
Прoдукти: 10 кг червена капия, 1 кг доматено пюре, 1 кг моркови, 1 л олио, 2 ч.ч. мед, черен пипер, кимион, бахар, магданоз и сол.
Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени чушки смиламе с месомелачка. В по-голям и дълбок съд смесваме свареното доматено пюре, към което сме добавили двете чаши мед. При постоянно бъркане изсипваме препърженото олио, а после и сварените и пюрирани моркови. Слагаме подправките и сол според вкуса. Пълним бурканите и стерилизираме 15-20 минути.
Смесена туршия с краставички
Прoдукти: 3,5 кг корнишони, 3,5 кг червени чушки, 3,5 кг моркови, 500 г люти чушлета, глава целина с листата, копър, магданоз, чесън. Зa маринатата: 6 л вода, 400 г сол, 400 мл оцет.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме чушките. Надупчваме чушлетата и корнишоните на няколко места, а морковите нарязваме на парчета. Нарязваме на ситно листните подправки. Подготвените зеленчуци подреждаме плътно в бурканите, като между тях ръсим от подправките и пускаме скилидки чесън. Сваряваме продуктите за маринатата, охлаждаме и заливаме зеленчуците. Оставяме на хладно и проветриво място. През 2-3 дена претакаме туршията.
ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА обл. СОФИЯ
Апетитка с бяла шипка
Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.
Бърза лютеница с извара
Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1 кг извара, 1 к.ч. олио, 60 г сол.
Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени чушки смиламе с мелачка за месо. Прибавяме изварата и препърженото олио, разбъркваме добре и насипваме в бурканчета. Стерилизираме 10-12 минути.
МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО обл. ПЛОВДИВ
Печурки в оцет
Прoдукти: 1 кг печурки, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, на върха на ножа настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, дафинов лист, 1 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Обелваме гъбите и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Изваждаме ги и отцеждаме. Сваряваме саламура от половината олио и останалите съставки. Пускаме гъбите в нея за 1-2 минути и изваждаме. Охлаждаме ги и нареждаме в буркани, след което заливаме със саламурата и доливаме по 1 см олио. Затваряме бурканите и държим на хладно.
Лютеница с тиквички
Прoдукти: 4 кг тиквички, 4 кг червени чушки, 3 кг домати, 1 кг моркови, 1 ч.ч. олио, сол, копър, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме тиквичките и изцеждаме в тензухена торба. Чушките изпичаме и обелваме. Доматите обелваме, морковите сваряваме. Смиламе всички зеленчуци и ги слагаме в тава да врат. Бъркаме до отлепване от стените на съда. Сваляме от котлона и добавяме препърженото олио и подправките. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 40 минути.
ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА
Зелена лютеница
Прoдукти: 4 кг зелени домати, 4 кг зелени чушки, 2-3 глави чесън, 2 клонки магданоз, 400 мл олио, 400 мл оцет, 400 г захар, 4 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме за няколко минути зелените домати във вряща вода. Изваждаме ги и изхвърляме водата. Слагаме отново топла вода и ги варим 5 минути. След като изстинат ги смиламе в месомелачка заедно с изпечените, обелени и почистени от семето чушки. Разбъркваме сместа и я кипваме 5-6 минути. През това време приготвяме марината от оцета, олиото, солта и захарта с която заливаме зеленчуковата смес. Добавяме нарязания на ситно чесън и магданоза. Пълним в бурканчета и стерилизираме 15 минути.
Мързелива туршия
Прoдукти:5 кг зелени домати, 2.5 кг зелени чушки, 1 кг моркови. Зa маринатата: 1 л оцет, 800 мл олио, 800 г захар, 200 г сол, 1 пак. черен пипер, 10-12 дафинови листа.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семето и заедно с доматите препърляме на котлона. Слагаме ги в широк съд заедно с нарязаните на колелца моркови, черния пипер и дафиновите листа. Приготвяме марината от оцета, олиото, захарта и солта, кипваме и заливаме зеленчуците. Оставяме да престоят така 24 часа, като от време на време разбъркваме. След това редим в буркани от 800 мл, като във всеки буркан слагаме по 3 аспирина и доливаме с маринатата. Затваряме бурканите и държим на хладно. Не стерилизираме.
ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА
Чорбаджийски чушки с чесън и магданоз
Прoдукти: 6 кг чорбаджийски чушки, 1,5 л оцет, 1 ч.ч. захар, 300 г сол, 1 ч.ч. олио, магданоз и чесън.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чорбаджийските чушки и леко цепваме от горната страна. От оцета, олиото, солта и захарта правим марината и като заври пускаме чушките за няколко минути – докато променят цвета си. Изваждаме и ги нареждаме в буркани, а между редовете слагаме чесън и магданоз. Притискаме отгоре с лозови пръчки и хардал. Заливаме с маринатата и претакаме през няколко дни.
Туршия от зелен фасул
Прoдукти: 2 кг зелен фасул (с малки зърна), 4 клончета копър, кервиз, 4 скилидки чесън. Зa маринатата: 4 ч.ч. вода, 11/2 ч.ч. оцет, 3 с.л. сол, 3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме фасула от връхчетата и нарязваме на парчета. Заливаме го с кипяща подсолена вода и след няколко минути отцеждаме. Редим плътно фасула в буркани като по средата слагаме копъра, чесъна и кервиза. Кипваме саламура от олиото, оцета, захарта и солта и още гореща я наливаме в бурканите. Затваряме с капачки и стерилизираме 15 минути.
РОЗА ДИМИТРОВА, гр. ВИДИН
Сурова лютеница за прясна консумация
Прoдукти: 1 кг пресни домати, 500 г чушки, 1-2 люти чушлета, няколко скилидки чесън, кромид лук (по желание), пресен магданоз, олио и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките. Нарязваме ги на дребно и ги смесваме с обелените и наситнени домати. Прибавяме стритите със сол чесън и кромид лук. Добавяме магданоз и подправяме със сол и олио на вкус.
ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА, обл. ВИДИН
Апетитка
Прoдукти: 1 кг люти чушлета, 10 кг домати, 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, олио, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и ги изпържваме в олиото. Когато започнат да се сгъстяват добавяме предварително продупчените чушлета, захарта и солта. Накрая слагаме и магданоза. Изчакваме апетитката да изстине и я насипваме в бурканчета. Стерилизираме 15 минути.
Автор: recepty.bg