Вкусотии с доматен сос
Кюфтета с доматен сос
Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен бульон, 1-2 дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 ч.л. кетчуп.
Нaчин на приготвяне: Накисваме в прясното мляко нарязания на филийки бял хляб. След малко го намачкваме, прибавяме каймата, ситно нарязания лук или пера, сол, разбъркваме и правим топчета. Овалваме в брашно и изпържваме в сгорещено олио, прехвърляме в тенджера, прибавяме доматеното пюре, месния бульон, подправките и чесъна, счукан със сол, и задушаваме на тих огън 10-15 мин. Прибавяме лъжичка кетчуп и преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Праз в доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 стръка праз, 3-4 домата, 1-2 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки колелца и го изпържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, добавяме 3-4 с.л. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато празът омекне. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме много ситно. Изваждаме задушения праз и в същата мазнина изпържваме доматите, заедно със ситно нарязаните чесън и магданоз. Заливаме праза с полученият сос.
Картофени суджучета с доматен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, сол; за соса: 5 с.л. доматен сок, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Размесваме с разбитите яйца, брашното, ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Ако сместа е рядка, прибавяме още малко брашно. Правим малки топчета, овалваме ги в галета и ги оформяме като суджучета. Пържим ги в сгорещена мазнина до златист цвят. Отделно в 1 к.ч. вода варим 20 мин едро нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Запържваме брашното за соса в мазнината, прибавяме доматения сок и прецедения бульон, който сме приготвили от лука и подправките. Сервираме картофените суджучета, залети с доматения сос.
Карфиол в доматен сос
Продукти за 4 порции: 2 средно големи глави карфиол, 4-5 домата, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 равни с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които варим във вряща подсолена вода, докато омекнат. Изваждаме ги и ги нареждаме в чиния. Обелваме доматите за соса, нарязваме ги на дребно, посоляваме на вкус, прибавяме скилидките чесън, ситно нарязания лук и малко чубрица и задушаваме. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Когато доматите омекнат, претриваме ги през цедка и ги прибавяме към брашното. Оставяме соса да поври 5-6 мин и след това поливаме с него карфиола.
Патладжани с доматен сос
Продукти за 4 порции: 3 патладжана, 4-5 домата, 6-7 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета със страна около 2 см, посоляваме и оставяме да престоят 10-15 мин, за да пуснат горчивия си сок. След това ги изстискваме и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържените патладжани и в същата мазнина пържим обелените и настъргани домати и скилидките чесън. Когато сместа заври, прибавяме патладжаните и наливаме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз и варим на тих огън, докато остане на мазнина.
Стек с шери и доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 телешки пържоли, 30 г краве масло, 1 глава лук, 100 г доматено пюре, 3 ч. л. шери, 2 с. л. сметана, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина запържваме пържолите от двете страни за 8-10 минути. Изваждаме ги и в същата мазнина изсипваме нарязания на ситно лук. След като лукът се зачерви, прибавяме доматеното пюре, размито в 2 с. л. вода, шерито и подправките. Възвираме сместа. Преди да сервираме, прибавяме сметаната към соса и заливаме с него стековете.
Заек в доматен сос
Продукти за 5-6 порции: 1 заек (около 1,5 кг), 5-6 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 пиперки, 4-5 домата, 1 глава чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме заека. Нарязваме го на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук и настърганите моркови и целина. Щом лукът поомекне, прибавяме дребно нарязаните пиперки и също ги запържваме. Посоляваме, поръсваме червения пипер и сипваме обелените и настъргани домати. Варим на умерен огън. Когато течността поизври, сипваме 2 ч.ч. топла вода. Изчакваме сосът да заври и прибавяме брашното, размито в малко вода, парчетата месо, обелените скилидки чесън и ситно нарязан магданоз. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме около 2 часа на слаб огън.
Овнешко, задушено в доматен сос
Продукти за 4-5 порции: 1 кг овнешко месо, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 100 мл олио, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от лойта, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на порции. Овалваме го в червен пипер, посоляваме го и го оставяме в закрит съд в хладилника за 2-3 часа. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и запържваме месото, докато хване златиста коричка. Прибавяме лука, изчистен и нарязан на четвъртинки, запържваме леко и сипваме доматеното пюре, размито в 1 к.ч. вода. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 40 мин.
Овнешко с доматен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг овнешко месо, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, сметана, захар, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от лойта, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на порции. Слагаме го в тенджера под налягане и прибавяме брашното, размито в 1 к.ч. вода. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и брашното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 30 мин. Подправяме готовото ястие със сметана и захар на вкус.
Свинско с доматен сос
Продукти за 4-5 порции: 1 кг свинско месо от бута, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 6 с.л. свинска мас, 1 1/2с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме месото. Подсушаваме го и го запържваме в 4 с.л. мас. Прибавяме нарязаните на тънки филийки лук, морков и целина и също ги запържваме. След това наливаме 2 ч.ч. гореща вода и варим, докато месото почти омекне. Отделно запържваме леко препеченото брашно в останалата мас. Прибавяме доматеното пюре и също го запържваме. Разреждаме запръжката със соса, в който е вряло месото. Ако е неомходимо, доливаме малко вода. Посоляваме на вкус и прибавяме дафиновия лист и зрънцата черен пипер. Слагаме месото и доваряваме ястието на тих огън, като внимаваме да остане с гъстичък сос. Преди сервиране изваждаме месото и го нарязваме на филии, които разпределяме по чиниите. Прецеждаме соса, оставяме го да заври и го изсипваме върху месото.
Телешки котлети с доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 телешки котлета, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1-2 зърна карамфил, 2-3 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата с дървено чукче, посоляваме ги и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Изваждаме ги, слагаме ги в тенджера и ги заливаме с разтопеното масло и гореща вода, колкото да ги покрие. Посоляваме на вкус и прибавяме скилидките чесън, дафиновия лист и главата лук, върху която сме наболи карамфилчетата. Варим ястието на тих огън, докато месото омекне напълно. Препичаме брашното в сух тиган и го разреждаме с доматения сок, така че да получим рядък сос, който изсипваме върху месото. Варим ястието още няколко минути и го отстраняваме от огъня. Изваждаме котлетите в чиния и ги заливаме със соса.
Телешки рулца с гъби
Продукти за 4 порции: 4 парчета телешко филе, 3 стръка пресен лук, 100 г гъби, 50 г краве масло, 2 с.л. маргарин, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. вино, 2 с.л. олио, 250 мл доматен сос, 125 мл вода, черен пипер,сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на кубчета. Пържим около 5 мин в сгорещения маргарин с половината от маслото и добавяме магданоза. Подправяме филетата със сол и черен пипер, поливаме ги с виното и разстиламе върху тях гъбено-лучената плънка. Увиваме рулца и ги привързваме с конец. В тенджера разтопяваме останалото масло с олиото. Изпържваме добре рулцата в мазнината и наливаме 125мл вода. Покриваме съда с капак и задушаваме 75 мин. Прехвърляме готовите рулца в друг съд и подправяме с доматения сос.
Кюфтета с пиперки и гъби
Продукти за 4 порции: 600 г кайма (смес), 2-3 зелени пиперки, 3-4 гъби, 1 глава лук, 200 г доматен сос, 80 г кашкавал, 40 г смлени орехи, 1 белтък, 1 к.ч. бяло вино, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на много ситно пиперките, лука, гъбите и кашкавала. Смесваме ги с каймата, смлените орехи и белтъка. Подправяме със ситно нарязан магданоз и чубрица, посоляваме и омесваме много добре. Оставяме сместа да престои на хладно място, след което оформяме кюфтета, които нареждаме в намаслена тавичка, прибавяме доматения сос и заливаме с виното. Печем в умерена фурна.
Пиле в доматен сос
Продукти за 4 порции: 1 кг пиле, 500 г домати, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме месото да престои 2 часа в хладилник, след което го изпържваме в сгорещена мазнина до порозовяване. В същата мазнина задушаваме обелените и настъргани на едро ренде домати, като накрая прибавяме обелените и счукани скилидки чесън, ситно нарязан магданоз и лютата чушка. Връщаме в соса изпържените пилешки порции и варим още 4-5 мин. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.
Пилешко с боб по мексикански
Продукти за 4 порции: 400 г пилешки филета, 100 г бекон, 3 с. л. олио, 3 скилидки чесън, 400 мл готов доматен сос, 2 ч. ч. сварен черен боб, 1 ч. л. кимион, 2 чушки, 1 глава лук, 100 г кашкавал, 1/2 ч. л. червен пипер, сол, 1,5 ч. ч. ориз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешките филета на кубчета, бекона – на малки ивички, почистения лук – на ситно, а почистените чушки – на тънки и дълги ивици. Пресоваме чесъна. Сваряваме боба и го отцеждаме от течността. Настъргваме кашкавала на ситно ренде. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него лука и чесъна за 1 мин. Добавяме чушките и готвим 2-3 минути. Сипваме месото и бекона, наръсваме с червения пипер, кимиона и сол на вкус. Разбъркваме и готвим ястието похлупено 10-12 минути. Заливаме с доматения сос. След 5 минути добавяме боба и оставяме съда на огъня без капак 25 минути. Отделно сваряваме ориза, разпределяме го по чиниите, поръсваме с кашкавал, а отгоре сипваме от ястието с боба.
Пъдпъдъци в доматен сос
Продукти за 3 порции: 3 пъдпъдъка, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5-6 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме пъдпъдъците, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ги пържим в сгорещената мазнина, като от време на време ги обръщаме за да се зачервят равномерно от всички страни. Изваждаме пъдпъдъците и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и обелените и настъргани домати, посоляваме и наливаме вода до получаването на умерено гъст сос. Връщаме пъдпъдъците обратно, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато пъдпъдъците се сготвят, изваждаме ги и ги разделяме на две половинки. Поднасяме ги със соса, в който са се варили, поръсен със ситно нарязан магданоз.
Шишчета от пилешки дробчета
Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.
Пържена треска с доматен сос
Продукти за 4 порции: 800 г филе от треска, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 люта чушка, 500 г домати, 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 1 1/2 ч.ч. бяло вино, магданоз, майорана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на малки парченца и го запържваме в олиото. Прибавяме доматите, обелени и нарязани на четвъртинки, счукания чесън, ситно нарязаната люта чушка, подправките и сол на вкус. Задушаваме малко, наливаме виното и задушаваме още 20 мин. Пасираме готовия сос. Отделно нарязваме рибата на порции, поръсваме със сол и черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио.
Кефал в доматен сос
Продукти за 4 порции: 2 по-малки кефала, 3-4 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. олио, сол; зa соса: 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 10-15 мин на студено. Измиваме я и я напълваме със ситно нарязания магданоз. Намазваме я с олио и увиваме в алуминиево фолио. Печем 30 мин в умерена фурна, освобождаваме рибата от фолиото и я нареждаме в широка чиния. Отделно запържваме брашното за соса в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и варим 10 мин на умерен огън. После наливаме млякото, поръсваме с черен пипер, кипваме и отстраняваме от огъня. Веднага поръсваме със ситно нарязан магданоз и заливаме рибата в чинията.
Пушена скумрия с доматен сос
Продукти за 2 порции: 1 пушена скумрия, 3 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кожата на рибата и я разрязваме на две надлъжно на гърба, като внимаваме ножа да се движи плътно до гръбната кост. Изрязваме жълтите места заедно с костите, както и гръбната кост. Нарязваме получените филета напречно на филии. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги слагаме на огъня заедно с олиото. След 5 мин прибавяме счукания чесън, посоляваме и оставяме соса да ври, докато остане на мазнина. Нареждаме рибените парчета в чиния за сервиране и ги заливаме с топлия сос.
Змиорка с доматен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г змиорка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, черен пипер,магданоз, сол, брашно за овалване и мазнина за пържене на рибата.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и пържим парчетата от двете страни в сгорещената мазнина. Запържваме брашното в 1 к.ч. сгорещено олио. Прибавяме обелените и ситно нарязани домати и също ги запържваме. Наливаме толкова гореща вода, че да получим умерено гъст сос, посоляваме и изсипваме в огнеупорен съд или малка тавичка. Нареждаме изпържената риба и запичаме ястието за 20-30 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кюфтета от риба в доматен сос
Продукти за 4 порции: 500 г филе от риба, 100 г сланина, 1 яйце, 2 филийки бял хляб, 3-4 глави лук, 1 парче целина, 1-2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 3-4 г домата, магданоз, 1 дафинов лист, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата и сланината през месомелачка. Прибавяме накиснатия и отцеден хляб, яйцето, 1 глава ситно нарязан лук, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа кюфтета, които нареждаме в тавичка. Отделно нарязваме на ситно останалия лук, морковите и целината и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме препеченото брашно, нарязаните домати, подправките и заливаме с малко вода.Посоляваме и изсипваме сместа в тавичката с кюфтетата. Печем в умерена фурна.
Риба с доматен сос
Продукти за 4 порции: 1,2 кг риба /шаран, мерлуза или сафрид/, 1 к.ч. олио, 350 г домати, 100 г моркови, 100 г целина, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината на едро ренде и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Варим на тих огън около 15-20 мин, след което изсипваме в тавичка. Отделно сваряваме в подсолена вода нарязаната на порции риба. Нареждаме порциите в тавичката върху зеленчуковата смес и запичаме в умерена фурна.
Варен телешки език в зеленчуков сос
Продукти за 4 порции: 1 телешки език, 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 1 ч.ч. доматен сос,сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме езика и го слагаме в кипяща подсолена вода да се вари. Когато поомекне, прибавяме едро нарязаните лук и корени за супа, а също така – подправките. Когато езикът се свари, го изваждаме, потапяме го в студена вода, обелваме го и го нарязваме на филийки. Прецеждаме бульона и претриваме зеленчука. От претрития зеленчук и доматения сос правим зеленчуков сос, който кипваме на огъня. Разпределяме нарязания на филийки език в чиниите за сервиране и заливаме със зеленчуковия сос.
Телешки мозък в доматен сос
Продукти за 5-6 порции: 500-600 г телешки мозък, 250-300 мл доматен сок /или 2 с.л. доматено пюре, размито във 1 ч.ч. вода/, 2-3 с.л. коняк, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. оцет, лимонов сок, черен пипер, бахар, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 час мозъка в подкиселена с оцета вода, след което го обелваме и го нарязваме на филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното, запържваме ги бързо в сгорещената мазнина и ги изваждаме в затоплена чиния. В същата мазнина изсипваме доматения сок, кипваме го и го оттегляме да къкри на тих огън. Застройваме го с размитото в млякото брашно и го варим, докато се посгъсти. Прибавяме изпържения мозък, коняка и подправките и оставяме ястието да къкри на огъня още 20 мин.
Пилешки дреболии в доматен сос
Продукти за 4 порции: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.
Шишчета от пилешки дробчета
Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.
Задушена наденица в доматен сос
Продукти за 2 порции: 200-300 г ловджийска или македонска наденица, 2-3 с.л. мазнина за пържене, 1 ч.ч. доматен сок, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, дафинов лист, 1 ч.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 с.л. ром или коняк, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязвамелука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаната на парчета наденица, запържваме, заливаме с доматен сок и кипваме заедно с черния пипер и дафиновия лист. Прибавяме се брашното, размито в студена вода, и чесъна. След 5-6 мин отстраняваме от огъня, заливаме с коняка и похлупваме плътно с капак. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и парченца масло.
Кренвирши в доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 4 яйца, 2 глави лук, 4 с.л олио, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме кренвиршите, нарязани на колелца, и наливаме доматения сок. Готвим на умерен огън. Щом кренвиршите се надуят, наливаме малко топла вода и чукваме от ниско яйцата. Изчакваме яйцата да се забулят и отстраняваме от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз.
Яйца с доматен сос
Продукти за 4 порции: 8 твърдо сварени яйца, 600 г ориз, 2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. бульон /или вода/, 1 ч.ч. доматен сок, 1-2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйца и ги разрязваме на две. Нарязваме лука на ситно. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филийки. На слаб огън затопляме олиото и изпържваме в него нарязания лук заедно с ябълковите резенчета. Поръсваме с брашното, наливаме бульона и доматения сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и варим до сгъстяване. Отделно сваряваме ориза в подсолена вода и го разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме яйцата и заливаме с горещия сос.
Спагети с доматен сос
Продукти за 4-5 порции: 500 г спагети, 1 кг домати, 5-6 с.л. зехтин, 2 люти чушлета, 8-10 маслини, 2-3 листа босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтина в дълбок тиган и запържваме нарязания чесън и лютите чушлета. По желание изваждаме чушлетата. Бавно прибавяме обелените и настъргани домати, като постоянно бъркаме. Щом доматите поемат мазнината, сипваме нарязаните маслини и варим 30 мин на умерен котлон. Накрая подправяме с босилек и сол на вкус. Прибавяме сварените и отцедени спагети и разбъркваме.
Лазаня с гъби
Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.
Автор: recepty.bg