Още рецепти » Специалитети с миди

 Специалитети с миди

Миди по испански

Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с виното и водата. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, подправките и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме, докато мидите се разтворят. Изваждаме ги и варим бульона, докато течността се поизпари. Прибавяме брашното, размито в 1-2 с.л. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Поднасяме мидите с така приготвения сос.

Миди в бял сос

Продукти за 4 порции:1 кг миди, 1 глава лук, 100 г краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме мидите в подходящ съд върху силен огън, за да се отворят, след което ги изваждаме от черупките и ги измиваме. Заливаме ги с подсолена вода, колкото да ги покрие и ги варим на умерен огън. Запържваме ситно нарязания лук в разтопеното масло, прибавяме брашното и също леко го позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. хладка вода и виното, посгъстяваме соса на огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Накрая прибавяме сварените и отцедени миди.

Миди плакия

Продукти за 4 порции: 1 кг миди с черупките, 2 глави лук, 2 моркова, 4 картофа, 1 парче целина, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 1 ч.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с вода, така че да ги покрива два пъти и варим, докато черупките се разтворят. Изваждаме месестата част и я измиваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на пръчици моркови, целина и картофи и задушаваме още 15 мин. Накрая слагаме нарязания чесън и обелените и настъргани домати. Когато сместа заври, прибавяме мидите, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и посоляваме на вкус. Захлупваме плътно и печем в умерена фурна 45 мин. Сгъстяваме плакията с леко препеченото брашно, размито с малко вода, и я оставяме да къкри още 5-6 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Картофено руло с миди

Прoдукти: 500 г готово картофено пюре, 500 г сварени или консервирани миди, 50 г краве масло, 3 с.л. брашно, 1 яйце, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме картофеното пюре с брашното, разбитото яйце и половината от размекнатото масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме тесто, което разстиламе върху алуминиево фолио, така че да се получи правоъгълна кора. Разстиламе отцедените миди в средата на кората по нейната дължина. Поръсваме с останалото масло и ситно нарязания копър. С помощта на фолиото увиваме мидите с картофената кора, като прищипваме краищата и ги заглаждаме. Слагаме рулото в намаслена тавичка и печем 20-25 мин в предварително загрята фурна.

Миди с домати на фурна

Продукти за 4 порции: 2 кг миди с черупките, 1 морков, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 6 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. препечено брашно, 1 дафинов лист, копър, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим мидите, докато се разтворят черупките. Изваждаме ядките и ги измиваме. Загряваме олиото и задушаваме 15 мин ситно нарязания морков и едро нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, заливаме с 1 ч.ч. вряща подолена вода, слагаме дафиновия лист и варим още 30 мин на умерено тих огън. После слагаме мидите и счукания с малко сол чесън. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Печем в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито с 3 с.л. студена вода. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Панирани миди

Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди с черупките, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна черен пипер, сол, 200 мл олио. За панировката: 1 ч.ч. бира, 1/2 ч.ч. вода, 4 с.л. брашно, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: В голям съд с вода слагаме виното, черният пипер, дафиновите листа и солта. Кипваме на огъня и слагаме мидите, както са с черупките. Варим 7-8 мин. Отделно разбъркваме продуктите за панировката, докато получим хомогенна смес. Изваждаме ядките от сварените миди и ги потапяме в приготвената паста. Пържим ги в сгорещено олио, което трябва да ги покрива.

Пилаф от миди

Продукти за 6 порции: 1 кг миди, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 домата, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме добре черупките на мидите, измиваме ги и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът стане златист и черупките леко се отворят, прибавяме виноно, обелените и ситно нарязани домати, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с 3 ч.ч. вода и варим 15 мин на слаб огън. Щом се изпари половината от водата, прибавяме ориза и варим, докато се изпари и останалата вода. Поднасяме мидите със или без черупките.

Яхния от миди

Продукти за 2-3 порции:30 миди, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. бяло вино, 8-10 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим мидите на силен огън, докато се разтворят. Изваждаме ги от черупките. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и го позапържваме. Прибавяме мидите, ситно нарязания чесън и черния пипер. Наливаме виното и 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили мидите. Посоляваме, захлупваме и готвим 30 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Миди във винен сос

Продукти за 4 порции: 60 миди, 3 глави лук, 1 корен от магданоз, 1 парче целина, 1 морков, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно, 1 щипка куркума, черен пипер, бахар, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мидите много добре, заливаме ги с кипяща подсолена вода и ги варим заедно с лука, моркова, магданозения корен, целината, бахар и черен пипер на вкус. Когато черупките се отворят, прибавяме виното и варим още 5 мин. После изваждаме месото от черупките, а бульона прецеждаме. Запържваме брашното в сгорещеното масло, разреждаме с бульона и подправяме с куркума и прибавяме мидите. Варим на тих огън, докато сосът се сгъсти. Украсяваме готовото ястие със стръкчета магданоз.

Миди с бира

Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 2 бутилки светла бира, 1 дафинов лист, 2-3 стръкчета прясна мащерка, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите много добре и ги слагаме в голяма тенджера. Добавяме дафиновия лист, чесъна и едро нарязаната мащерка. Наливаме бирата, разреждаме с малко вода и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим на умерен огън, докато мидите се отворят. Изваждаме ги с решетеста лъжица и веднага ги разпределяме в чиниите за сервиране.

Миди със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г миди без черупките, 2 глави лук, 4-5 зелени пиперки, 2 моркова, 4 домата, 50 г краве масло, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите и ги варим 20 мин в леко подсолена вода. Нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме мидите и в същата мазнина запържваме нарязаните лук и пиперки. Щом омекнат, прибавяме сметаната и обелените и нарязани домати. Задушаваме, докато течността се изпари. Сипваме мидите при зеленчуците, наливаме прецедения бульон от варенето, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме 15-20 мин. Преди поднасяне поръсваме с наситнен копър.

Миди с картофи на фурна

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 200 г консервирани или сварени миди, 5 глави лук, 300 мл зеленчуков бульон, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 8 филенца аншуа, 2 стръка зелен лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки или ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме яйцата с млякото и бульона и поодправяме с черен пипер и сол на вкус. В намаслена тавичка нареждаме на последователни пластове картофите, нарязания на филийки лук и мидите, размесени с нарязаната аншоа. Заливаме с разбитите яйца и печем 45 мин при температура 180°С. Поръсваме готовото ястие с наситнения зелен лук.

Миди със спанак

Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 50 г краве масло, 200 г спанак, 1 глава лук, 2 с.л. сметана, 1 л вода, 1 с.л. оцет, 1 щипка шафран, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме добре измитите миди, разбъркваме, наливаме топлата вода, захлупваме и задушаваме десетина минути. После изваждаме мидите и продължаваме да варим течността, докато намалее наполовина. Прибавяме оцета и разбитата сметана, подправяме с шафрана, черен пипер и сол на вкус. Отделно нарязваме почистения и измит спанак и го задушаваме в останалото масло. Разстиламе спанака в намаслена тавичка, а отгоре разпределяме мидите, които сме извадили от черупките. Заливаме ястието със соса от мидите и запичаме 5-6 минути.

Пица с миди

Продукти за 2 порции:300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 1/2 к.ч. топла вода; за гарниране: 500 г сварени миди без черупки, 250 г сварени гъби, 150 г шунка, 4 домата, 250 г моцарела, 10 зелени маслини без костилки, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. зелен пипер на зърна, 4-5 с.л. зехтин, риган, босилек, градински чай, розмарин.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с маята и солта, прибавяме зехтина и затоплената вода и замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. След това го разточваме на две кори, които слагаме в намаслени тави. Отделно нарязваме на дребно продуктите за гарниране, объркваме ги и разпределяме сместа върху двете пици. Поръсваме със зеления пипер и наситнените подправки, напръскваме със зехтина и печем 20 мин във фурна, загрята до 220°С.

Пържени миди с бекон

Продукти за 4 порции: 1 консерва миди в собствен сос (200-250 г), 250 г бекон, 1-2 скилидки чесън, лимон, копър, маслини, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бекона на съвсем тънки филийки. Отцеждаме мидите, а чесъна нарязваме на тънки пръчици. Във всяка филийка бекон увиваме по 1 мида, като закрепваме с клечка за зъби. Изпържваме получените рулца в голямо количество мазнина. Отцеждаме и ги потнасяме гарнирани с маслини, стръкчета копър и резенчета лимон.

Рагу с миди

Продукти за 5-6 порции: 2 кг миди, 1 малка глава целина, 2 малки тиквички, 2 червени люти чушки, 1 кг домати, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, 2 с.л. смес от ситно нарязани зелени подправки (магданоз, босилек, копър), 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отваряме мидите, изваждаме месото и го измиваме много добре. Нарязваме целината и тиквичките на кубчета, лютите чушлета – на пръстенчета, а лука и чесъна нарязваме на дребно. Обелваме доматите, почистваме ги от семената и също ги нарязваме на дребно. Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, чесъна, целината и тиквичките. След 3-4 минути добавяме доматите и лютите чушки. Подправяме с кимион, черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме десетина минути. След това слагаме мидите, поръсваме зелениите, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин на силен огън, като от време на време разбъркваме. Поръсваме готовото ястие с лимоновия сок и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Десерти с бишкоти

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Познавате ли правилата на присаждането

Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните, а и на някои храстовидни овощни видове. Чрез него се запазват качествата на сортовете в продължение на десетки, а и на много повече години...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Начало