Да си направим кавърма
Кавърма по воденичарски
Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна. Сервираме гювечетата веднага след приготвянето им.
Старобългарска кавърма
Продукти за 4 порции: 650-700 г свинско филе, 7-8 стръка млад праз, 2-3 червени домата, 3-4 чушки, 4 люти чушлета, 4 яйца, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме до златисто в сгорещена мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязаните праз, чушки и домати, като предварително сме обелили доматите. Връщаме месото и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и разбъркваме. От яйцата приготвяме омлети - по един за всяка порция. Разпределяме кавърмата върху четирите омлета и ги загъваме. Поднасяме с по една люта чушка.
Агнешка кавърма
Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме агнешкото месо, почистваме го от грубата съединителна тъкан, измиваме го на течаща вода и го нарязваме на големи парчета. Задушаваме парчетата месо в част от маслото и малко вода, докато поомекнат. След това прибавяме лютите чушки, част от черния пипер, бахар и сол на вкус. Продължаваме да задушаваме, докато месото омекне напълно. Отделно в останалото масло и малко вода задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме при непрекъснато бъркане червения пипер, обелените и настъргани домати и накрая – агнешкото месо. Заливаме с 2 ч.ч. топла вода, захлупваме плътно и варим ястието около 30-40 мин на слаб огън. Поднасяме кавармата топла, поръсена със смлян черен пипер.
Овчарска кавърма
Продукти за 5 порции: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.
Кавърма кебап
Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени пиперки, 1 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на кубчета и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно ситно нарязания праз, почистените от дръжките и семената и нарязани на парчета чушки, размитото в малко вода доматено пюре. Задушаваме ги заедно с месото. След това заливаме ястието с виното и малко гореща вода, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица и задушаваме на тих огън, докато остане на мазнина. Поднасяме ястието, гарнирано с кръгчета суров праз и клончета магданоз.
Тракийска кавърма
Продукти за 4 порции: 600 г свинско /или телешко/ месо от шол, 200 г черен дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 4 домата, 2 люти чушлета, 1 клонче суха чубрица, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дроба, след което го нарязваме на кубчета. Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. Запържваме го в половината от олиото, така че да остане на мазнина и го изваждаме. В същата мазнина запържваме нарязаните на филийки лук и чушки. Прибавяме нарязаните на кубчета дроб и гъби и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Тогава слагаме месото, обелените и настъргани домати, лютите чушлета, стритата чубрица и черен пипер на вкус. Наливаме останалото олио и 1 ч.ч. гореща вода, опитваме на сол, захлупваме и задушаваме 30 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието топло, поръсено с черен пипер.
Кавърма по радомирски
Продукти за 4 порции: 600-700 г свинско месо /без кости/, 2 с.л. олио /или свинска мас/, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Наливаме малко вода и варим на умерен огън, като често разбъркваме с дървена лъжица. Щом водата се изпари, сипваме мазнината и запържваме месото заедно с нарязания на филийки лук. После захлупваме и задушаваме на тих огън, докато лукът омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер, наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, и задушаваме на умерен огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме с черния пипер и ситно нарязания магданоз.
Габровска кавърма
Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо, 3 с.л. олио /или свинска мас/, 2-3 глави лук, 10-12 зърна черен пипер, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим 5-6 мин в сгорещената мазнина, като разбъркваме с дървена лъжица. После наливаме вода, колкото да покрие месото, захлупваме и задушаваме на умерен огън. След десетина минути прибавяме ситно нарязания лук, черния пипер и чубрицата. Посоляваме на вкус, наливаме виното и продължаваме да задушаваме, докато месото омекне напълно. По желание можем да прехвърлим кавармата в тавичка и да е запечем 15-20 мин в умерена фурна.
Кавърма с черен дроб
Продукти за 6-8 порции: 800 г свинско месо от бута, 600 г свински черен дроб, 4-5 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в половината от олиото. След десетина минути прибавяме ситно нарязания праз, като отделяме 2-3 с.л. за поръсване. Подправяме с оцет и сол на вкус, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото омекне напълно. Отделно нарязваме черния дроб на кубчета и го запържваме в останалата мазнина. Поръсваме изпържения дроб с черен пипер и сол на вкус. После разпределяме в чиниите за сервиране месото с праза, върху него слагаме изпържения дроб и накрая поръсваме отгоре с отделения ситно нарязан праз.
Телешка кавърма
Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо от бута, 3-4 глави лук, 1 с.л. брашно, 3-4 домата, 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Наливаме малко вода и варим на умерен огън, като често разбъркваме с дървена лъжица. Щом водата се изпари, сипваме мазнината и запържваме месото. След десетина минути прибавяме нарязания на филийки лук и също го запържваме. След това сипваме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното. Прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Телешка кавърма с гъби
Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо /без кости/, 1-2 глави лук, 500 г гъби, 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1-2 с.л. ситно нарязан джоджен, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го варим в леко подсолена вода. Щом поомекне, го изваждаме от водата, отцеждаме го и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. След това слагаме нарязаните на парченца гъби, поръсваме червения пипер и наливаме 1 ч.ч. от бульона в който сме варили месото. Захлупваме и варим на умерен огън, докато месото омекне напълно.
Кавърма от свински дреболии
Продукти за 4-5 порции: 200 г черен дроб, 100 г бял дроб, 100 г сърце, 100 г бъбреци, 200 г черва, 1 к.ч. олио /или свинска мас/, 5-6 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.ч. червено вино, 10-12 зърна черен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме много добре всички дреболии. Сваряваме ги в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме дреболиите, обелените и настъргани домати, черния пипер и сол на вкус. Наливаме виното, захлупваме и задушаваме около половин час на тих огън. След това отстраняваме капака и варим още 15-20 мин. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Измирска кавърма
Продукти за 4 порции: 600 г телешки шол, 200 г телешки дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 2 люти чушлета, 4 домата, 1 к.л. черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в част от мазнината. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме нарязаните дроб и гъби и задушаваме 15 мин, докато останат на мазнина. Връщаме месото, прибавяме лютите чушлета и обелените и нарязани домати, наливаме останалото олио и посоляваме. Поръсваме подправките, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.
Кавърма от риба
Продукти за 4 порции: 1 кг по-едра риба, 1 к.ч. олио, 2 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. червено вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отстраняваме кожата и костите, посоляваме я и я изпържваме в сгорещеното олио. Нареждаме изпържените парчета на дъното на широка тенджера и отгоре слагаме клончета сушена чубрица. В същата мазнина запържваме нарязания на тънки колелца праз, поръсваме червения пипер и веднага сипваме 1 к.ч. топла вода, в която сме размили доматеното пюре. Посоляваме и наливаме виното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тенджерата с рибата. Наливаме толкова топла вода, че да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме двадесетина минути на тих огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Кавърма кебап от скумрия
Продукти за 4 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 3-4 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 5 люти чушки, магданоз, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Осоляваме я, поръсваме я с черен пипер и я оставяме да престои 2 часа в хладилник. След това я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържената риба и в същата мазнина задушаваме праза, нарязан на тънки ивички /като кадаиф/. Прибавяме лютите чушлета, доматеното пюре, размито в малко вода, червения пипер, стритата чубрица и виното. Посоляваме и задушаваме още 5-6 мин. Прибавяме гъм готовото ястие рибата и внимателно разбъркваме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пилешка кавърма
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4-5 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Нарязваме го на порции и го изпържваме в сгорещената мазнина. Нарязваме лука на ситно и го стриваме между пръстите си със сол. Прибавяме го към месото и също го запържваме. Щом лукът омекне, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Сипваме леко препеченото брашно, подправяме с чубрицата и варим на умерен огън, докато месото омекне напълно.
Пуйка кавърма
Продукти за 8 порции:2 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 1-2 сухи червени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. винен оцет, магданоз, тарос, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме лука на филийки и го стриваме с малко сол. Сваряваме го в малко вода. Щом водата се изпари, наливаме олиото и го запържваме. Прибавяме брашното, размито в малко вода, поръсваме червения пипер и наливаме 3 к.ч. от бульона, в който сме варили месото. Разбъркваме и прибавяме месото и чушките. Поръсваме ситно нарязаните зелении, захлупваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме с оцета.
Кавърма с яйца
Продукти за 1 порция: 200 с свинско месо от плешката, 1 с.л. свинска мас, 2 стръка праз /само бялата част/, 2-3 пиперки от туршия, 1-2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, посоляваме го и го изпържваме в сгорещената мазнина. С решетеста лъжица изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязания праз и почистените и нарязани чушки. Връщаме месото, поръсваме с черен пипер, заливаме с яйцата и пържим, докато яйцата стегнат.
Овнешка кавърма по мелнишки
Продукти за 4-6 порции: 1 кг овнешко месо, 2 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 1 с.л. доматено пюре, 7-8 скилидки чесън, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца обезкостеното, почистено от ципи и сухожилия и измито овнешко месо и го задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. При непрекъснато бъркане сипваме брашното, заливаме с виното и прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и обелените скилидки чесън. Заливаме ястието с 2 ч.ч. топла вода и слагаме месото, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим кавърмата на слаб огън, докато остане на мазнина.
Кавърма от охлюви
Продукти за 4 порции: 30 охлюва, 2 връзки зелен лук, половин пакетче краве масло, 50 г ориз, 100 мл бяло вино, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаната бяла част на лука. Наливаме 1/2 к.ч. вода, изчакваме да заври и сипваме ориза. Щом оризът набъбне, прибавяме охлювите и нарязаните пера на лука, наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 20 мин на тих огън. Прехвърляме кавърмата в тавичка, заливаме с разбитите яйца и запичаме в умерено загрята фурна.
Автор: recepty.bg