ЯБЪЛКОВИ ПУДИНГИ И ТОРТИ
Оризов пудинг с ябълки
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.
Плодов пудинг с ванилен сос
Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна.
Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.
Пудинг от ябълково пюре
Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 120 г ситно смлени бадеми, 50 г пудра захар, 3 яйца, краве масло за намазване на формата, сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Размесваме смлените бадеми със захарта и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците. Бъркаме, докато получим пухкава смес, и внимателно съединяваме с разбитите на сняг жълтъци. На дъното на намаслена форма за пудинг разстиламе ябълковото пюре, а отгоре покриваме с приготвения яйчен крем. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го топъл с разбита сметана.
Пудинг с козуначени кифли
Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.
Бадемова торта с ябълков крем
Прoдукти: 300 г пудра захар, 300 г бадеми, 8 яйца, 1/2 ч.ч. галета или 70 г брашно, портокалова кора; зa крема: 3 големи ябълки, 250 г пудра захар, 1 белтък, 1 ч.л. лимонов сок
Нaчин на приготвяне: Бием жълтъците със захарта до побеляване, прибавяме брашното, смлените бадеми и настърганата портокалова кора. Ако слагаме галета, а не брашно, размесваме бадемите с нея. Избиваме белтъците на сняг и ги прибавяме на части в горната смес. Разбъркваме леко, но добре и печем на слаба фурна в намазнена и набрашнена тортена форма.
Разрязваме блата хоризонтално на две и когато изстине го пълним с ябълковия крем, приготвен по следния начин: изчистените и обелени ябълки изпичаме и пасираме. Бъркаме пюрето със захарта и 1 белтък с тел в порцеланов съд. Когато сместа стане гъста и пухкава, прибавяме лимоновия сок.
Бисквитена торта с ябълки и орехи
Прoдукти: 1кг ябълки, 2 пакета ронливи бисквити, 1 пакетче краве масло, 1ч.ч. пудра захар, 1 к.ч. счукани запечени орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване и прибавяме като не прекъсваме биенето настърганите ябълки и ситно натрошените бисквити. Изсипваме сместа върху тортена чиния и оформяме във вид на торта. Поръсваме с орехите и оставяме да престои 2 часа в хладилника, след което по желание може да гарнираме с разбита подсладена сметана или изцедено кисело мляко.
По същия начин можем да приготвим торта с круши.
Бисквитена ябълкова торта
Прoдукти: 1 кг ябълки, 500 г захар, 4 яйца, 2 с.л. коняк, 2-3 карамфилчета, 250 г обикновени бисквити, портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме ябълките на четири и ги варим в 1 ч.ч. вода до омекване. След като се сварят, ги прекарваме през гевгир, за да отстраним люспите и семките. Смесваме със захарта и слагаме на огъня да се варят, докато се сгъстят като мармалад. Отстраняваме от огъня, добавяме коняка и разбитите яйца, а така също настърганата портокалова кора и целите карамфилчета и разбъркваме добре. Нареждаме част от бисквитите по дъното и стените на форма за торта, изсипваме ябълковата смес и покриваме с останалите бисквити. Печем тортата в умерена фурна.
Бърза плодова торта
Прoдукти: 2 пакетчета чаени бисквити, 6 средно големи ябълки, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. ром; за крема: 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.л. брашно, 3-4 ч.л. какао, 1-2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на малки парченца, прибавяме настърганите на по-ситно ябълки, захарта, стопеното масло и рома. Объркваме всичко, слагаме в тортена чиния и оформяме тортата. Слагаме я в хладилник, за да се стегне. Приготвяме крем от изброените продукти. След като крема изстине, заливаме тортата и отново я връщаме в хладилника.
Торта “Изненада”
Прoдукти: 200 г сух хляб, 200 г ябълки, 125 г пудра захар, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 3 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица хлебна сода, 1 прах ванилия, 2 супени лъжици ром или коняк, 50 г масло, 1 кафена чаша едро счукани орехови ядки, 2 чаени лъжици канела. За шоколадовия сос: 50 г какао, 100 мл прясно мляко, 1 супена лъжица пудра захар, 30 г краве масло. За гарниране: 1 кофичка сметана, 60 г пудра захар, 1 прах ванилия, 50 г шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: Половината от хляба нарязваме на тънки филийки и запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме. Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома.
Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа. Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.
В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.
Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.
Торта “Камелия”
Прoдукти: 200 г брашно, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 3 яйца, 3-4 ябълки, 1 ч. л. канела, 3 с. л. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на крем маслото и пудрата захар. При непрекъснато разбиване прибавяме последователно 1 жълтък, а след това на два пъти по 1 цяло яйце. Когато сме разбили сместа много добре, добавяме брашното. Покриваме дъното на тортена форма с половината от тестото. Нареждаме половината от обелените и нарязани на люспи ябълки и ги поръсваме с 1 с. л. захар и 1/2 ч. л. канела. Покриваме с останалото тесто. После отново нареждаме ябълки, които поръсваме с 1 с. л. кристална захар и канела. Разбиваме отделения белтък на твърд сняг с третата лъжица захар и го намазваме върху ябълките. Печем тортата в умерена фурна.
Шарлота с ябълки
Прoдукти: 1 хляб, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки, 2 с.л. стафиди, 1 к.л. канела, 4 яйца 1 1/2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сух бял хляб на тънки филийки. Потапяме филийките набързо в разтопеното масло и ги нареждаме на три праста в намаслена форма за торта. Между пластовете разстиламе плънка от изчистените и нарязани на тънки филийки ябълки, които поръсваме със стафидите и канелата. Заливаме шарлотата с разбита смес от яйцата, захарта и млякото. Печем в силна фурна.
Шарлота с ябълки и извара
Прoдукти: 400 г сух бял хляб /нарязан на филийки/, 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г мека извара, 3-4 ябълки, 100 г захар, 1 жълтък, 60 мл олио, пудра захар за поръсване.
Нарязваме хляба на тънки филийки и ги накисваме в млякото. Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме изварата с жълтъка и захарта. Покриваме дъното на намаслена тавичка с накиснати филийки хляб, като внимаваме да останат цели. Отгоре разстиламе ябълки, а върху тях – изварата. Разстиламе втори пласт ябълки и покриваме с останалия хляб. Поръсваме с олиото и останалото мляко и изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовата шарлота с пудра захар.
Карамелизирана торта с ябълки
Прoдукти: 200 г брашно, 110 г студено краве масло, 55 г пудра захар, 1 щипка сол, 1 с.л. оцет, 1 яйце; зa плънката: 800 г кисели ябълки, 1 лимон, 25 г масло, 100 г захар, 2 с.л. ябълков сок.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и в средата правим кладенче, в което слагаме нарязаното на парчета масло, захарта, солта, оцета, разбитото яйце и замесваме. Работим с нож с широко острие, а после с ръце, докато получим гладко хубаво тесто. Загъваме с фолио и оставяме за 30 мин. Обелваме ябълките, нарязваме ги на четири и изрязваме сърцевината. Четвъртинките режем на тънки резенчета и напръскваме с лимонов сок.
Загряваме предварително фурната на 200ºС. Премесваме тестото и го разточваме на кръг върху набрашнената повърхност. Слагаме го във формата и притискаме към стените като оставяме по 2 см отстрани. Набождаме с вилица. Покриваме с ябълковите резенчета, натрошаваме върху тях масло и печем 20 минути.
Отделно разтопяваме захарта в малък съд и при непрекъснато бъркане добавяме ябълковия сок. Продължаваме да варим докато стане на карамел. Изваждаме тортата от фурната, разливаме карамела върху нея и печем още 10 минути при температура 250ºС.
Правим захарни влакна, като кипваме 200 г захар в 5 с.л. вода и варим, докато сиропът покафенее равномерно. Разбираме, че е готов, ако капнем в студена вода и се втърди, но все още може да се формира. Оставяме да се втвърди леко и с вилица точим тънки влакна в кръг върху тортата.
Сиропирана ябълкова торта
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. орехи, 1 1/2 ч.ч захар, 1 1/2 ч.ч настъргани ябълки, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, на върха но ножа сода бикарбонат; зa сиропа: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 4 с.л. захар, 2 с.л. какао, 1 голяма ябълка от ароматен сорт, 15 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Яйцата разбиваме със захарта на пяна, последователно прибавяме брашното, пресято с бакпуловера и содата, смлените орехи и накрая ябълките. Изсипваме в намаслена и набрашнена тортена форма и печем 50 минути в умерена фурна. Изчакваме тортата да изстине и я срязваме на три пласта, които сиропираме с хладък сироп и съединяваме с крема. Отгоре нареждаме резенчета ароматна ябълка. Желатинът предварително накисваме в 3 с.л. вода за 1/2 час. Разтваряме в 250 мл гореща вода 2 с.л. захар и сока на 1/2 лимон. Оставяме да изстине. Когато започне да се желира, със супена лъжица го нанасяме върху ябълковите резенчета.
Шведска ябълкова торта
Прoдукти: 250 г краве масло (маргарин), 250 г захар, 4 яйца, 1 щипка сол, 1 с.л. ром, 250 г брашно; за пълнежа: 500 г сладки ябълки, 100 г масло, 50 г захар, 1 ч.л. ванилия (със захар), 150 г замразени малини, 5 белтъка, 150 г захар, кората от един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, захарта и яйцата. Разбъркваме солта, рома и брашното и ги смесваме с разбитите яйца. Разделяме полученото тесто на две части и го печем в две намаслени и набрашнени форми. Печем 15 минути при 200°С. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филии. Разтапяме маслото за пълнежа и прибавяме към него захарта, ванилията и ябълките. Задушаваме около 10 мин, докато ябълките омекнат. Оставяме сместа да изстине, след което я изсипваме върху единия блат. Нареждаме отгоре малините и покриваме със втория блат. Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта и настърганата лимонена кора. С получената смес покриваме тортата.
Автор: recepty.bg