Още рецепти » Превръщаме тавана в мансарда

 Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. Благодарение на Мансар този архитектурен стил става известен най-напред във Франция.
Как да превърнем помещението под покрива в уютна и удобна мансарда – това са най-често задаваните въпроси. Ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета.

Осветлението

Важен елемент при осветяването на мансардата е прозорецът, което се намира във вертикалната напречна стена или се прорязва в покрива. Отворите в покрива пропускат повече светлина, отколкото във вертикалните стени, затова подобни прозорци са особено привлекателни за райони, където естествената светлина през деня е за по-кратко. А ако искате пък да намалите светлината, използвайте слънцезащитните плътни пердета или щори.

Отоплението

Ако в жилището ви има ток и отопление, то лесно може да се прокара и до горните етажи - всичко е въпрос на техника.
А ако това все пак е невъзможно, въпросът се решава индивидуално. За отопление може да се използват камини, печки, газови конвектори.

Интериорът

При оформянето на мансардния интериор – неголямо и сравнително невисоко помещение, е уместно а се използват светли тонове на боя или тапети, благодарение на което човек не усеща натиска на стените и тавана в ограниченото пространство.
В стаята се поставят няколко осветителни тела над всяка от зоните с функционално предназначение (над работната маса, над леглото и т. н.). С тяхна помощ се добива впечатлението, че размерите на мансардата са по-големи.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Площадката пред входната врата

Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен ра...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...

Начало