Още рецепти » Иглолистни растения украсяват хола

 Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка.
Като пример може да послужи араукарията. С нейния произход е свързана основната трудност тя да присъства в интериора – ниска температура през зимата (7-10°С) и постоянен приток на свеж въздух през цялата година. Такива условия са обичайни в неотопляеми жилищни помещения – входни антрета, външни стълбища.
Може да се споменат само няколко растения, които зимуват в стая, ако се поставят близо до прозореца или балкона, където температурата обикновено е около 12-14°С: такива са араукарията, кипариса, подокарпус и някои др.
Иглолистните растения са сенкоустойчиви, но най-добре растат при добро разсеяно осветяване. Почвената смес за засаждане хубаво да бъде съставена от глинеста пръст, листовка и пясък (3:1:1). Може да се добави и една част оборски тор. Важно е да се съблюдава умерен режим на поливане, без да се допуска излишно преовлажняване или изсъхване на почвата.
Иглолистните растения се размножават чрез семена и резници през юли-август, като се използват активно растящи филизи от горната част на короната. Резниците се отрязват на половин сантиметър под границата, отделяща зелената, растяща зона на филиза, от кафявата полувдървенена.
Вкореняването на иглолистните е бавно. За облекчение на този процес срезовете се обработват със стимулатори на вкореняването. Първата зима резниците не бива да се оставят да презимуват на студено. Най-добре те да се държат при умерена температура. През пролетта младите растения ще развият коренова система.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Начало