Още рецепти » Растения ни пазят от вредни влияния

 Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния свят, който идва от всичко, свързано с природата. С развитието на науката било открито “умението” на зелените растения да поглъщат въглеродния газ и да произвеждат кислород, което по мнението на скептиците, може да бъде полезно за човека. Но фактите и наблюденията подсказват, че такова обяснение не може да бъде пълно. Истински обрат в тази област на знанието идва преди няколко десетилетия, когато учените започват да използват съвременна техника. Както често се случва, реалността се оказва по-удивителна от всяко вълшебство.

Вредните примеси

Едни от най-вредните фактори е изкуствената среда в помещенията – голямото количество на вредните примеси във въздуха, които ние дишаме. Грешно е да се мисли, че “мръсният” въздух е концентриран само в близост до заводите или оживените транспортни магистрали. Такъв проблем е познат на хората отдавна: строителния прах, спорите на плесените, продуктите от горене, частиците на лак и боя – вечните спътници на човешкия живот, от времената, когато химическата промишленост все още не ни е било “дарила” с такива “блага”, като миещите средства, синтетичните смоли и пласмасата. Проблемът е в това, че в отсъствието на вятър и при повишена сухота на въздуха не се изчиства въздушната среда, като концентрацията на отровни примеси се увеличава.

В жилищата, където има много стайни растения, въздухът е все по-свеж, тъй като представителите на флората имат способността да го почистват. Последните изследвания на учените достоверно потвърждават това предположение.
Бегонията е естествен очистител на въздуха. Тя “филтрира” и неутрализира клетките и спорите на плесените и дрождоподобните гъби, които предизвикват алергия, раздразнителност на кожата и болести на дихателните пътища.

Поглъщат амоняка

Установено е, че всяко растение има специфични “способности”, които са присъщи само на едно или няколко вида домашни растения. Колкото е по-обширна вашата колекция, толкова повече отрови поглъщат те.
Антуриумът усвоява и преработвите в безвредни за човека съденинения ксилолът и толуолът, източници на които са съвременните строителни материали. Освен това, растението е незаменимо в дома, където има животни: продуктите от тяхното съществуване отделят амоняк (който не е малко и в цигарения дим). Поглъщайки амоняка, антуриумът понижава вероятността от заболявания на органите на дишане сред обитателите на дома. Друг ефективен “борец” на амоняка е стайната хризантема.

Сокът на антуриумът е отровен, но само за тези, които се опитат да го изследват по-отблизо. Затова растението трябва да се намира в недостъпно за децата и домашните животни място. Иначе това забележително растение донася само полза. Например, убива до 70 на сто от колониите на стафилококите в обкръжаващото пространство.

Срещу гъбичките

Японската аукуба е растение, подобно на бегонията, което проявява активност спрямо плесените на гъбите. Разпространявайки се по въздуха, те се прилепват чрез статическото електричество по кожата и попадат в дихателните пътища, като предизвикват сухота в лигавищата, кашлица, дразнене на гърлото и парене в очите. Ако имате подобни симптоми, украсете вашият дом с няколко големи екземпляри на аукубата. Благодарение на силния растеж и голямата повърхност на листата те успешно ще се справят с тези видове замърсявания в помещенията в първите етажи на зданията, където гъбичните спори са достатъчно много.

Великолепен „зелен филтър” е спатифилумът. Той поглъща от въздуха бензолът, формалдехидът, фенолът, толуолът. Освен това, благодарение на действието на електростатичните заряди на листата на растението върху тях полепват частиците на тежките метали и праха, които могат да се отделят с помощта на влажна кърпа или душ.

“Отровните” мебели

Папратите нефролепсис са незаменимо растение за офиси, домашни кабинети и всякакви други помещения, където имат мебели от плоскости, направени от дървени стружки с лепило. В производството на такива мебели се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества, и нефролепсисът успешно ги неутрализира. Освен това растение преработва в безвредни за човека съединенията ксилол и толуол, овлажнява въздуха, понижава статичното електричество и може да бъде полезно там, където работи компютър или друга техника.

Азалията има широк спектър на положително действие. Тя почиства въздуха от амоняка и формалдехидите, убива стрептококовата инфекция, йонизира въздуха и повишава влажността му. Според някои данни, фитоницидите на азалията почистват и организма на човека от токсини и дори помага да се отървете от безсънието.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Храсти цъфтят посред зима

През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове. Вечнозелената ерика (Erica...

Цветните композиции – първи стъпки

Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Начало