Още рецепти » Вълшебството на ароматите

 Вълшебството на ароматите

Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твърде малко. Да опитаме от огромния арсенал ароматни масла да изберем най-приятните и полезни за организма, а също и за нашия дом като цяло.
За да ухае винаги приятно в дома ни, използваме всевъзможни ароматизатори, които сега са в голямо разнообразие в магазините. Най-простият начин да се ароматизира помещението е да се налее вода в пулвелизатор, да се разтворят в нея няколко капки етерично масло и получената смес да се разпръсне във въздуха. Готовите пречистватели на въздуха също могат да станат източници на приятни аромати. Те имат специална пластина и ако върху нея се капне етерично массло, циркулиращият въздух ще бъде не само чист, но и с аромат.

Ароматно пътешествие

Ще започнем нашето пътешествие из дома с димяща ароматна пръчица от антрето. Тук трябва да присъства аромат, позволяващ да се усети топлината и спокойствието на дома. А за това ще подхожда масло от лимони и лимонова трева. Добри са и всякакви масла, получени от иглолистни растения. За най-активно средство се смята масло от чаено дърво, което притежава не само приятен мирис, но и силно антибактериално и антигъбично действие. Последното е важно, защото тук се налага да се посрещат различни хора.
Кухнята е “най-травматичното” място в жилището, където никой не е застрахован от изгаряния (тогава трябва да се използва масло от евкалипт). Уместна е употребата на такива масла, като бергамотовото, (регулира процеса на храносмилане) и лайка (използва се при стомашни разстройства).
В спалнята се съхранява спално бельо, което още в древността прибирали в чувалчета със сушена лавандула. Идеята е отлична, тъй като съвременните изследвания показват, че свежият аромат на лавандулата помага за спокоен и дълбок сън. Въобще можем да наречем лавандулата най-универсалното от всички ароматни средства. Масло от лавандула се прилага при простудни заболявания, включително бронхити и фарингити. С него се лекуват различни кожни болести: обриви, брадавици, лишеи, екземи. В съчетание с други масла, например от бергамот и лимон, то действа превъзходно при нервна умора, стрес, депресии и срещу главоболие.
Разбира се, в спалнята трябва да се усеща романтична атмосфера, която прекрасно се създава от етерично масло от иланг-иланг (много успешен афродизиак), считано за царя на чувствителността. В този план може да бъде полезен и ароматът на жасмин, роза, сандалово дърво.
Банята е най-подходящото място за етерични масла. Но тук тези ароматизатори се използват не толкова за приятния мирис, колкото като козметични и лечебни средства за кожата и косата. Така топлите бани, в които се съчетават успокояващи (жасминови, сандалово, лавандулово) с ободряващи (бергамотово, босилеково, шалфей) масла помагат да се свали нервното напрежение и нивото на стреса. Стандартната комбинация за такива случаи е следната: по две капки портокалово и бергамотово масло и по 5 капки лавандулово. Може да подберете за себе си подходяща смес, но общия обем масло не бива да превишава 10 капки на вана.
Работният кабинет - за да може този кът да създава творческо настроение и да повишава ефективността на труда, капнете няколко капки мускатова салвия или хвойново масло, но отчетете, че тяхното предозиране може да предизвика сънливост. Розмарин и мента обаче ще ви концентрират върху работата. Ако не можете да се преборите с нещо ново, за да станете по-уверени, използвайте аромат на босилек, кипарис или бергамот.
Ако в семейството има малки деца, има смисъл да се ароматизира и детската стая. Приятен, не много интензивен аромат ще създаде у детето усещане за защитеност и ще остави приятни спомени за детството за цял живот. Масло от лавандула или маточина, разпръснато във въздуха или по щорите на прозореца, ще направи вашия малък немирник по-уравновесен. Ако малчуганът е засегнат от някаква алергия, капка от лайково масло ще отслаби алергичните реакции, а евкалиптът и кипарисът облекчават протичането на простудни заболявания, характерни за зимния период. Още веднъж да напомним, че в сравнение с възрастните, концентрацията на ароматните масла за децата трябва да бъде намалена два пъти.
Ако сте собственици на голям апартамент, в него задължително има гостна, където се събирате с прятели и роднини по празници и семейни тържества. Значи и миризмите тук трябва да бъдат особени. Например, ако очаквате близки приятели, най-подходящ за случая ще бъде жасминът, създаващ атмосфера на чистота и откровеност. За голяма компания идеално ще подхожда портокалово масло, помагащо за свободно общуване и повдигане на настроението. А при желание да се повеселите от душа няма нищо по-добро от приятния аромат на сандалово, канелено или хвойново масло. Само не се престаравайте.

Няколко съвета за използване на ароматни масла:

• Всеки месец внасяйте макар и малки изменения в състава на ароматите, тъй като привикването към миризмата намалява активността дори на най-ефективните комбинации.
• Ароматизирайте само някой отделни части от вашето жилище, за да се различават отчетливо ароматите. В противен случай ще получите не особено приятна смесица от миризми.
• Не рядко етеричните масла се използват в индивидуално подбрани съчетания. Не се препоръчва комбинирането на повече от три масла без помощ на специалист, иначе ефектът - както по мирис, така и по въздействие върху организма, ще се окаже далеч от желания.
• Особено прецизно трябва да се използват ароматите по време на бременност. В този случай не се препоръчва употребата на лавандулово и лайково масло. Противопоказни за бъдещата майка са и маслата от лаврово дърво, босилек, маточина, майорана, хвойна, мускатов шалфей, розмарин.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Защо плаче бебето?

Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Градинското осветление

Осветлението е характрен елемент от съвремения дизайн на градината. Дневната светлина прави достъпни за окото нейните багри и форми. От градината обаче изискваме да е хубава както денем, така и нощем,...

Начало