Още рецепти » Стиропорни таванни плоскости

 Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове таванни покрития най-простото и относително евтино е използването на таванни плоскости (таванки). Това са плочи с квадратна или правоъгълна форма от екструдиран полистирол или както е получил популярност – стиропор. Те биват обикновени или ламинирани, бели или цветни. Често лицевата повърхност е покрита с фолио оцветено в цвят, имитиращо дърво, рогозка, плат, камък. Повърхността на квадратните плочи могат могат да имат релефна структура наподобяващи скулпурен барелеф или дърворезба. Стандартния размер на такива плочки е 50х50;100;150 см. Таванките се окомплектоват с корнизи, фасонни профили, декоративни розетки в същия цвят, както и “греди” от полиуретан. Така те могат до неузнаваемост да преобразят дори и най-скромното помещение.

Приложение

Залепващите се таванни плочи се препоръчват за жилищни помещения, кабинети, спални и др. Може да се използват и в кухнята, но само плочи ламинирани със защитно фолио. Те може да се залепват върху практически всякаква повърхност: бетон, етернит, мазилка, тухлена зидария, гипсови и талашитени плоскости.

Монтаж

Таванките се залепват за базовия таван, чиято повърхност е предварително подготвена. Почистват се местата, където се рони зидарията, премахват се стари тапети, лющещи се бои, отмива се и се избърсва варовата боя, а пукнатините и неравностите се шпакловат. Основата трябва да бъде чиста, суха и обезмаслена, здрава и по възможност гладка. Гипсовите плочи и шпакловка преди облепване трябва да се шлифоват. Повърхности от материали склонни към раздуване от влага, като шперпалт, ПДЧ, предварително трябва да се грундират.
За залепване на тавани обикновено се използват специални лепила предназначени за такива покрития, но може да се вземат и поливинилни или универсални лепила, тъй като имат сравнително ниска цена. Специалните лепила обаче имат своите предимства: първо, при необходимост плочите може лесно да се отлепят без да бъдат повредени и второ – при използване на такова лепило не е необходимо щателно да се подготвя повърхността, достатъчно е да се обере прахта. Лепилото притежава способност да проникне в слоя нанесен преди облицовката, създавайки и укрепвайки слепените повърхности.
Монтажът на таванните плочи се провежда по следния начин: опъват се шнурове по диагоналите между противоположните ъгли на таван. В мястото, където се пресичат се отбелязва центъра. По нататък през отбелязания център се разчертават на кръст две прави линии от стена до стена и се разделя стаята на 4 части. Върху обратната страна на таванната плоча се нанася тънък слой лепило. Първата плоча се залепва в обозначения център на таван. Следващите плочи се залепват в паралелни редове по правите линии прекарани от стена до стена. В ъгъла между тавана и стената се залепва корниз (фасонен профил, дървена летва и др.) Остатъците от лепило попаднали върху повърхността при лепенето незабавно се измиват с мокра гъба.
Неламинираната плочка допуска последващо боядисване с вододисперсионна боя. С добавянето в нея на желан пигмент може хармонично да се съчетае по цвят и отенък таванът с облицовката на стените и елементи от интериора.
Таванните корнизи са идеалната възможност за завършване на оформлението на помещението и му придават неповторим колорит. Класически или със съвременен рисунък, бели или цветни, имитиращи дърво, таванните корнизи могат оптически да променят пропорциите на стаята, да подчертаят неговите граници и хармонично да съчетаят преходите. Използването на кронизи подобрява външния вид на тавана и опростява залепването на плочите по краищата. Съчетаването на таванни розетки и корнизи е великолепно съвременно решение на основата на класическите традиции. Класическите серии профили от твърд полистирол във вид на гипсови релефни орнаменти превръщат простата стая в парадна зала. По външен вид те не се различават от скъпите и тежки гипсови орнаменти, но са почти “безтегловни” и се монтират много по-лесно.

Грижи

Ламинираните таванки може да се мият. За това се използва влажна гъба, сапун и топла вода, но не бива да се заливат с нея.
Неламинираните се забърсват със суха кърпа или прахосмукачка с мека приставка. Малки замърсени участъци може да се изтрият с гумичка за молив.

Свойства

Таванките се монтират много лесно и бързо, помагат да се скрият неравности и други дефекти на тавана, дават възможност без особен проблем да са осъществи облицоване в помещения във всякакъв стил. Залепването им не изисква някакви специални приспособления и умения и лесно може да бъде извършен самостоятелно.
Както вече споменахме, те може да се залепват върху всякакви талашитени плоскости (бетон, тухлена зидария, гипсови и талашитени плоскости). Освен това притежават нелоши звуко и топлоизолиращи свойства. Обезпечават цветовото единство на повърхността. Различните видове релеф са способни да придадат на помещението неповторим стил. Някои видове плочи позволяват да се създаде непрекъснат рисунък по целия таван, а други с геометрични фигури по повръхността си, създават допълнителен ефект на перспектива в помещението.
И въпреки очевидните плюсове не бива да не се отбележи, че таванките не са особено дълготрайни. Някои от тях не понасят влага. Полистиролът не обича ярка слънчева светлина и под въздействието на ултравиолетовите лъчи с времето пожлтява. Важен недостатък на такива тавани е големия брой снадки и фуги между панелите. Поради това покритието на тавана не прави впечатление за цялостна повърхност. В ущърб на залепените тавани е, че те не допускат монтиране на вградени осветителни тела.
Залепените тавани са традиционен вариант за облицовка в домовете. Ако обикновеното боядисване с латекс ви е омръзнало, а по-сложно решение ще ви затормози финансово, то защо да не опитате? Трябва само внимателно да се обмисли подхождат ли харесваните от вас панели, на помещението, което желаете да украсите с тях.

Автор: Мария Петрова

Представяме Ви:

Как да организираме дворната градинка

Не винаги почвата в двора е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежката, ...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...

Начало