Още рецепти » Гардеробите с плъзгащи врати

 Гардеробите с плъзгащи врати
- АКТУАЛНИ И УДОБНИ

Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всички военнослужещи да съхраняват униформите си и друг реквизит в специални тесни шкафове с плъзгащи се завески. Така мундирите не се мачкали, а и имало повече ред и прегледност.

Множество предимства

Възможно е тези конструкции да се окажат оптимално решение на проблема с организацията на пространството за съхраняване на вещите. Те не изискват допълнително площ за отваряне на вратички, изпълняват се по поръчка според желанията на клиента за форма, външен вид и вътрешно разпределение. Гардеробът може да бъде корпусен или вграден. Височината му обикновено достига до тавана, което позволява да се отвоюва максимум полезно пространство за съхранение на дрехи и други вещи.
Вратите на съвременните модели се преместват практически безшумно, а към страничните им краища се закрепват специални буферни четки, предотвратяващи попадането на прах вътре.
Както се вижда, преимуществата на мебелите с релси са налице. Не случайно те са станали толкова популярни, че в жилищата освен гардероби може да се срещнат и шкафчета (стоящи или окачени на стената) с плъзгащи се вратички, с възможност за преместване както по хоризонтала, така и по вертикалата. Цели гардеробни стаи сега се скриват зад подвижни паравани.
Няма да се задълбочаваме във всевъзможните варианти на конструкции с плъзгащи се системи. Ще поговорим за гардеробите и малко за стелажите с врати на релси. За това как са устроени тези мебели, от какви материали се произвеждат, как се декорират и къде се помещават.

Закрепване на вратите

Особеността на такъв гардероб се състои в това, че неговите врати се поставят на своеобразни релси, не се завъртат, а се плъзгат по направляваща. Обикновеният случай - прави направляващи релси, разчетени за стандартни плоски врати. Но някои фирми произвеждат гардероби и с извити или релефни врати (рисунки), които се придвижват по дъга. Различават се два начина на закрепване на вратите към направляващата: система за подово плъзгане или ролково окачване. В първия случай вратата се пързаля по долна релса, а в горния край на платното се монтират пластмасови колелца, които с помощта на горна направляваща държат вратата да не изпадне. Във втория случай вратата е окачена на ролки към горната релса, а долна отсъства.

Периферия на вратата

Още едно понятие, с което вие задължително ще се сблъскате, ако решите да се сдобиете и монтирате у дома си гардероб с плъзгащи врати - профилите за вратата. Те изпълняват няколко функции: служат като неин скелет, основа за закрепване на крилото на вратата, предвидени в дизайна декоративни вложки (понякога с различна дебелина). Избавят от необходимостта да се използват обичайните за шкафовете дръжки, т.е изработват се с такава форма, че да бъде удобно с едно докосване да се отворят или затворят вратите. За да се закрепват в крилото (платното) различни вложки, например стъкло или бамбук, се използват специални съединително-разделителни профили. Обикновено те са прави и се влагат в платното хоризонтално, вертикално или по диагонал. Някои фирми обаче използват в оформянето на фасадата огънати профили, чийто минимален радиус е 300 мм. Повечето фирми, които произвеждат такива гардероби, предоставят доста широк асортимент от профили, които се отличават един от друг по материал, форма, цвят и дизайн.

Стоманен профил за врата

До преди десетина години у нас можеше да се закупи гардероб с плъзгащи врати предимно със стоманен профил. Той се изработва от стоманена ламарина с дебелина 0,6-0,8 мм, покрита с боя, фолио или друг материал. Такъв гардероб се отнася към “икономичната” класа. Срокът на експлоатация е 5-7 години. Но всичко, разбира се, зависи от условията на експлоатиране. При внимателно отношение гардеробът ще има значително по-дълъг живот.

Алуминиев профил

Днес той е най-популярен в света на гардеробите с плъзгащи врати. Благодарение на по-сложната конструкция той е много по-здрав от стоманения. Произвежда се от лека алуминиева сплав с дебелина на преградките 1,4 - 1,6 мм. Той не се бои от влажност и трудно се поддава на корозия. Неговата здравина позволява да се изработват врати, високи до 3 м и повече, и да се правят сложни фигурални вложки (стоманеният, по-податлив на огъване, не предоставя такива комбинативни възможности). Ширината на вратите обикновено не превишава 120 см. Гардеробите с алуминиева система са мебели от по-висок клас. Те са по-скъпи от моделите със стоманени профили, но и срокът им на експлоатация е по-дълъг - 20 -25 години.
Алуминиевият профил се поддава на електрохимична обработка - анодиране, което му придава оттенък. Също така може да се облича с фолио, да се покрива със специални бои в това число и имитиращи структурата на дървото.

Скелет за врати от масивно дърво

За любителите на природни материали някои компании предлагат и врати със скелет от масивна дървесина. За да служи дълго време такава конструкция и да не се изкриви с времето, материалът трябва да е добре изсушен и обработен със специални химикали. Дървеният скелет оскъпява гардероба с близо 30% в сравнение с такъв алуминиев профил. Повърхността на дървения скелет при желание може да се облицова или да се оцвети в цвят.

Отговорни за красотата

Платната за вратите на гардероба се запълват с ПДЧ (ламинат, декорирани с ратан, бамбук), пластмаса, стъкло, огледала. Може да се облепят с тапети - същите като тези на стените. Тогава шкафът, особено вграденият, ще стане практически незабележим. Модно е да се украси лицевата страна на вратите с кожа, плат, екокожа и др.
Стъклените платна се декорират с вложки от цветно стъкло (украсяват се с гравюри, монтират се, върху тях се залепват парчета фолио в това число искрящо, с ефект на скреж). В платната на вратата може да се постави стъкло, обработено с пясъкоструйна техника, в резултат на което се получава матова повърхност или рисунък. Използват се и сатенирани стъкла (те стават матови след химическа обработка). За безопасност стъклените врати задължително се армират (облепват се със специално фолио), така че дори, ако се счупят, парчетата няма да се разлетят, а ще останат на фолиото. Друг начин да се направи вратата безопасна е използването на закалено стъкло или триплекс. Огледалата също се облепват с фолио или се залепват върху ПДЧ. Корпусът на шкафа основно се изработва от ПДЧ, МДФ, а понякога от масивно дърво. Освен това той се покрива с лак, облицова се с кожа, което безусловно прави гардеробът значително по-скъп.

Вътрешно разпределение

Най-икономичният начин да се запълни шкафът е с полици от евтини ламинирани мебелни плочи (със задължително кантиране). Но днес на мода са нестандартните решения. С голяма популярност се ползват решетъчните метални елементи: кошници, чекмеджета, окачалки. На последните, за да не се изплъзват дрехите, се нахлузват силиконови или гумени пръстени. Решетъчните чекмеджета и полици се разглеждат лесно и не събират прах, а вещите при такава решетка се вентилират по-добре. Във вграден гардероб полиците може да се окачат непосредствено на стената (ако е здрава, а не от гипсокартон).
Единственият недостатък на гардероба с плъзгащи врати се състои в това, че при монтажа на плъзгачите се губи 7 - 12 см от неговата дълбочина. Затова за съхранение на дрехи, дълбочината на шкафа трябва да бъде не по-малко от 60 см - в случай че лостът на който се окачват закачалките, е разположен успоредно на задната му стена. Ако не може да си позволите такава дълбочина, лостът за дрехи може да се постави и перпендикулярно на задната стена.

Месторазположение

Антрето

Практиката показва, че за гардероб с плъзгащи врати в антрето много подхождат огледални врати. Може да се поръча само една такава врата. Ако имате обаче голямо семейство, най-добре е да се направи цялата фасада на шкафа огледална, за да не се “блъскат” дамите пред огледалото всеки път.
Вътрешността - минимум чекмеджета, няколко полици за чанти, чадъри, инструменти, шапки и ръкавици, високи рафтове за дрехи, висящи закачалки, отдолу секции за обувки и прахосмукачката например.
Специалистите препоръчват да не се съхраняват заедно зимни шуби и ефирни рокли. Струва си да се предвидят поне два вертикални обема - в единия ще бъдат окачени сезонните дрехи, а в другия чакащите съответната за тях метеорологична прогноза.
В антрето по принцип няма прозорци и тук не попада естествена светлина. За това няма да е излишно да се поръча за гардероба козирка с вградени в нея халогенни лампички. Ще е добра идея и вътрешно осветление на шкафа, което ще се включва или с автомат (с отваряне на вратата) или принудително (когато това е необходимо)

Холът

Едва ли тук е нужно поставяне на подобен шкаф, още повече с отделни врати. По-актуални са стелажи с прозрачни или полупрозрачни стъкла, които позволяват да се види красива посуда, вази и книги. Може да се поръчат стъклени врати, декорирани по пясъчноструйна технология - гравиране или с витражни вложки. Към стъклените полици евентуално да се предвиди и осветление, за да се подчертаят красивите им страни. Съществуват системи, при които вратите се плъзгат вертикално - когато приплъзнете едната вратичка надолу, другата автоматично се вдига нагоре. Така пред вашия поглед се открива ниша, където може да се помещава например техника.

Спалнята

Тук добре ще изглежда гардероб с фасада от сатенирано стъкло, огледало, ратан, а също така и облепени с тапети. Матовото стъкло по принцип дава възможност да се отгатне какво и в какъв вид се намира вътре. Това задължава винаги да се поддържа ред в гардероба.
На закачалки обикновено се съхраняват леки, къси дрехи - костюми, панталони, поли, ризи, блузи. Затова лостът, на който се слагат окачалките, е добре да се монтира на две нива. Горното ново при необходимост се оборудва със специален механизъм за свалянето му надолу за удобство. Управлението му се осигурява с проста ръчка - натиска се и лостът се снижава, откача се търсената дреха и след това отново се повдига и фиксира. Преодоляването на пружинния натиск може да не бъде толкова лесно за по-фините натури, особено когато механизмът още не е разработен. Изход за това има - снабдяването на механизма с електрическо задвижване - усилие има само при натискане на ел. бутон. Друг по-икономичен и не по-малко ефективен вариант е снабдяването с телескопична щанга от две влизащи една в друга тръбички с кука в горния край. Такова приспособление позволява да се свалят дрехи, висящи на закачалки от голяма височина.
В шкафа трябва да се предвидят още няколко чекмеджета и повече полици. Ще бъдат уместни различни мрежести елементи за съхраняване на дрехи и различни вещи (панери). Могат да се пригодят секции за пантофи, за ютия и дъска за гладене.

Детската

За оформяне външния вид на панелите на вратите подхожда цветната пластмаса, ПДЧ в ярки цветове. Гардеробът може да се направи комбиниран - зад непрозрачни плъзгащи врати ще се съхраняват дрехи, а зад завъртащи се прозрачни крила - книги и играчки. Ако имате две деца, за избягване на излишни спорове шкафът трябва да се раздели на два еднакви сектора.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Ваната – как се подържа

Въпреки настъплението на душкабините ваната все още присъства в много домове. Но наред с употребата им, трябва да знаем как да я поддържаме и почистваме, за да я предпазим от повреди и замърсявания. ...

Слънчеви водопади

Дори в облачен ден балконът и градината ви ще греят в ласкави и светли тонове, ако изберете за тях растения с цвета на златото. Жълтите цветове и аксесоари в градината отразяват слънчевата светлина и ...

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Eхинацея – красавица и лечителка

Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...

Начало