Още рецепти » Запазете си свежи рози за зимата

 Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предвид цените на рязания цвят, особено през зимата. А често се случва цветята, които сме купили, да са замръзнали и в момента, в който ги поставим на топло, те клюмват.

Има няколко малки тайни за това как през лятото, когато може да наберете от собствената си градина цветя, да ги “консервирате” и да ги извадите когато поискате, за да им се радвате. Най-често този начин се прилага при царицата на цветята - розата, тъй като за нея няма “точен сезон”.
Ето една рецепта как да запазите рози. Пъпките им трябва да се берат почти готови да цъфнат, но не отворени. Изберете ги с дълги дръжки. Сложете в подходящ съд сол и я оставете на печката, докато хубаво се изсуши и се превърне почти в прах. Намерете някаква кутия, която може да затворите много плътно (почти херметически) и посипете солта на дъното й. Отгоре се нареждат пъпките внимателно, така че да не се допират. После отново отгоре се посипват със същия прах и кутията се затваря. Когато искате да имате свежи рози - извадете ги. Не се притеснявайте, че са минали няколко месеца, които те са прекарали в кутията. Пъпките изглеждат като изсъхнали. Отрежете края на стъблата и потопете цветята във ваза с вода. Малко по малко те се съживяват и разтварят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Боят: За и Против

Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...

Отглеждане на захарна царевица

Отличните вкусови качества и голямата хранителна стойност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани зеленчукови култури. Отглежда се заради зърната, които имат значите...

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Тестени вкусотии с кашкавал

Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин н...

Начало