Още рецепти » Бамбукът в интериора

 Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото му изсичане позволява напълно възстановяване без допълнително засаждане. Бамбукът понякога достига дължина до 40 м, а в диаметър стволът му - до 30 см.

Бамбукът в зелен, бял или почти черен цвят е идеалният строителен материал за стени, подове, тавани, мебели и много други. Той отдавна се използва при изработка на декоративни детайли и създаване на уникален стил в интериора.
Изделията от бамбук притежават висока устойчивост към механични повреди, влага, слънчеви лъчи, обезпечава допълнителна звуко- и топлоизолация.
Свойствата, присъщи само на изделията от бамбук - изисканост, природна цветова гама и орнаменти - позволяват създаването на изтънчен интериор, подчертават неповторимата атмосфера в дома.

Бамбуковите тапети - ръчно изработени по дизайнерски проект

Бамбуковите тапети представляват съвсем тънки бамбукови летвички, широки 5-30 мм, подбрани по цвят и текстура, изсушени на слънце и залепени на платнена или хартиена основа. Тапетите от бамбук обикновено са жълти, зелени, кафяви, чисто бели или с почти черен оттенък. При изработване на тяхната структура се използва дебел срез от повърхностния слой на растения с ефектна текстура и естествен цвят. В някои колекции се използват комбинации със сезал, маранта и други природни материали.
Специфично при декорирането е, че повърхностите стават неравномерни по цвят, а шевовете (местата на стиковане) видими. Тези особености придават на материала уникалност, подчертават неговата натуралност и екологична чистота.
Бамбуковите тапети могат да се полагат непосредствено върху бетон, тухли или мазилка, без специална обработка на повърхността, а за декориране на стени от гипсокартон, ПДЧ, МДФ може да се използват мебелен телбод или пирони. Друг способ за закрепване на бамбуковите тапети на различни повърхности е с помощта на скоби на дървена решетка. Затова в процеса на ремонтиране на помещението може да се изключат сложни операции като изравняване и грундиране. Не се препоръчва използването на водоразтворими или водосъдържащи лепила. Залепващата повърхност трябва да е почистена от дребна мазилка или остатъци от боя.
Отлична особеност на натуралните тапети е, че с времето те стават още по-хубави. Грижите за тях не изискват особен труд: прекрасно се почистват с прахосмукачка и изтриват с влажна кърпа. Също така може да се освежават с препарати за дървени мебели.

Плочки и панели

За създаване на екзотичен интериор незаменими се оказват стенните плочи и декоративни панели от бамбукови трески, които се лепят на суха, равна и чиста основа. Те се състоят от няколко слоя и притежават висока здравина, огнеупорност и топлоизолационни свойства. Този вид покрития са лесни за употреба, тяхната повърхност може да се лакира, да се покрива с патина, боя, да се тонира и шлайфа. Плочите се произвеждат от бамбукови рогозки, изплетени ръчно, импрегнират се с лепило, а след това се подлагат на горещо пресоване. За декориране на краищата се използват специални кантове от абака, юта, сезал, кокосови влакна и други растителни материали с диаметър от 6 до 35 мм.
Панелите от бамбукови трески са с дребна или едра плетка и се използват за декориране на тавани, в това число и на окачени конструкции. Предварително обработени, те лесно се монтират и не се нуждаят от други довършителни работи.
Декоративните панели се изработват чрез пресоване на бамбукови летви, хоризонтално положени в няколко слоя. Особената им здравина се постига благодарение на това, че летвите във всеки слой са перпендикулярно разположени на тези от съседните слоеве. Възможността да се съчетават панели с различна плетка помежду си позволява да се постигне максимален декоративен ефект. Бамбуковите панели са много подходящи за помещение с повишена влажност.
За скриване на фугите между отделните плочи и декоративни панели може да се използват летви от ствола на натурален бамбук.

Изделията от бамбуков ствол се явяват хармонично допълнение към оформлението на интериор в етностил. Бамбуковият ствол е широко използван в качеството на самостоятелен материал в изработката на елементи за интериора и ландшафтния дизайн (беседки, перголи, летни площадки, мансарди).
Стволът на бамбука притежава абсолютно равна и влакнеста структура, която е особено ценна в строителството и ремонтните работи. Диаметърът им може да бъде най-различен - от 1 до 15 см. Съединенията между отделните стволове може да се кантират и да придадат оригиналност на изделията. От стволове с голям диаметър се получават прекрасни колони, които удачно се вписват в банята или столовата.

Паркет

Бамбуковият паркет придава естествена красота и съхранява натуралността на материала, в това число и ниската топлопроводимост. Това му качество създава усещане за топлина през зимата и хлад през лятото. Равната влакнеста структура на материала позволява да се направи подът гладък, с неповторим външен вид. Бамбуковият паркет не трябва да се цикли, да се покрива с лак, след полагане той е готов за експлоатация.
Усъвършенстван вариант на бамбуковото покритие е многослойната паркетна дъска, при която всички недостатъци са сведени до минимум. Долният слой на дъските се състои от плътни сортове дървесина и се реди напречно на бамбуковите влакна, което повишава твърдостта и здравината на дъските, а също не позволява на паркета да се размества и разлепва.

Декорациите подхождат на всеки стил

Покритията от натурални декоративни влакна придават на всеки интериор неповторимост и индивидуалност. Бамбуковите елементи подхождат на всеки стил на обзавеждане. Ако интериорът е издържан в етностил, то без бамбукови детайли не може да мине. Дори само няколко щриха ще са напълно достатъчни, за да създадат нужната атмосфера.
Покритията от бамбук изглеждат идеално на стени, подове, тавани и могат да бъдат използвани като самостоятелни материали или в комбинации с текстил, пластмаса, стъкло, с дървени и плетени мебели. Други натурални материали, които винаги добре хармонират с бамбукови тапети и панели, това са ратанови мрежи, палмови листа и др.
Бамбуковите тапети и декоративни плочи са много подходящи за създаване на източен интериор. Те могат да обхващат цели стени или да бъдат само в качеството на акценти от Изтока. Създават възможност за декориране с йероглифи, маски, вази, драпировки от тъкани.

Бамбукът намира приложение още

в декоративни лампи, щори, мебели, а също и в ландшафтиня дизайн при създаване на малки архитектурни форми с екзотичен привкус. Изходният материал за тях се разделя на 2 вида: азиатски и кавказки.
Азиатският бамбук като правило има тъмнокафяв цвят, с релефна структура, много подходящ за беседки, перголи, мансарди, за интериори в африкански стил.
Кавказкият бамбук благодарение на жълтия си цвят и блестяща повърхност подхожда за помещения с китайски или японски мотиви.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Детето и спортът

Всеки родител знае колко е важно още в най-ранните му години у детето да се възпита любов към движенията и физическата активност. Записвайки детето си на спорт, е добре да съблюдавате поддържането н...

Зелен остров освежава банята

Цветята смело се настаняват в мокрото помещение, водата не трябва обаче да ги пръска постоянно Разглеждайки модните списания, често се възхищаваме на красиво озеленени бани и мечтаем да имаме такава...

Кои са най-сериозните усложнения при грип

Най-податливи на грипните вируси и усложнения са децата, старите хора и хронично болните. Сред сериозните последици са бронхитът и пневмонията. Бронхитът е продължение на грипа, от което най-често бо...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Начало