Още рецепти » Подгответе детето за детската градина

 Подгответе детето за детската градина

Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие на комуникативните умения.

В зависимост от обстоятелствата, детето може да посещава детска градина от 1,5-2 (ясли) до 6 години (подготовка за училище). Според психолозите, оптималната възраст е 3-4 години. През този период детето понася по-леко промяната. С желание общува с децата и очаква нови преживявания. Но всичко е индивидуално. Някои деца не искат да ходят на градина, за тях обстановката е враждебна и постоянно боледуват. Обикновено този феномен не се дължи само на психологически (чувствителност, силна привързаност към майката, страх от непознати) и физиологични (слаба имунна система, наличие на хронични заболявания) причини, а е резултат от неправилното обучение и адаптация в детската градина (не е срещнало своята детска учителка, и общуването с децата е неуспешно). Ето защо е важна не само адаптацията, но също така и подготвителният период. Детето трябва да влезе в детската градина с желание. Физически да бъде здраво и задължително да пие витамини. Според педиатри, тръгването на детска градина от гледна точка на здравето е най-добре да става на пролет. През това време децата боледуват по-малко. Най-опасният период е краят на есента и зимата.

Вторият важен момент е детето да има създадени навици и да се обслужва само.

Ако вашият син или дъщеря може да се храни (да дъвчи, да използва лъжица и вилица), да ходи в тоалетната, да говори, това ще бъде от полза не само за детската учителка, но и за самото дете. Един стресиращ фактор по-малко.

Научете детето си да се облича само.

То трябва да различава, предницата и гърба на дрехата, да я закопчава, да отваря и затваря цип. Вземете ръчичката на детето в своята и му покажете, как да се облича. То трябва да види всичко. Откажете се от навика сами да отгатвате неговите желания - по изражението на личицето му, жестовете му, или с помощта на въпроси (Искаш ли сок? Искаш ли бисквитка?). Нека то само да си поиска. Това е важно, защото в този период детето се учи да говори.
Докато играе на детската площадка, не се намесвайте в конфликтите с другите деца. Нека се научи да се справя само.

Преди да тръгне на градина, трябва да натрупа опит в колектив без майчина закрила.

Оставяйте детето при роднини, приятели, но не вкъщи. Увеличавайте времето постепенно от два-три до седем-осем часа. Но му обещавайте, че ще го вземете в определен час и не закъснявайте. Хубаво е този момент да остане трайно в паметта на детето, защото в детската градина ще се страхува по-малко, че няма да дойдете за него.
Важно е постепенно да приучите детето си към режима в детската градина. Ако отказва да спи след обяд, започнете с едночасова почивка - само да полежи спокойно. Ако детето ви има любима играчка, възглавница, одеяло или биберон, според изискванията в детската градина, трябва или да се раздели с тях (като промени обстановката, по-лесно ще отвикне), или да послужат за успокояване на детето в градината. Много деца не само отиват на градината с любимото си плюшено мече, но и спят там с него.

Подгответе го психически.

Детето ще поиска само да отиде на детска градина, ако родителите разгърнат широка PR-кампания за популяризиране на събитието. Обяснете му, че вече е пораснало и може да ходи на градина (нека го възприеме като награда за собствените си навици и умения). Разкажете му, че в детската градина е интересно и има много деца, които ще опознае, ще играят и ще се хранят заедно, а освен това ще има и занимания с учителките. Когато се разхождате с детето, нека види най-близката детска градина, където децата играят на площадката под наблюдението на учителките. Съчинете за вашето дете приказки и истории за герои, които ходят на детска градина. Ако е възможно, запознайте го с по-голямо дете, което вече ходи на градина. Нека да представи нещата от положителната им страна.
Важно е да действате постепенно и последователно, като следите за реакциите на детето си и заедно търсите плюсовете в предстоящите промени в начина му на живот.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Познавате ли рододендрона

Рододендроните са едни от най-широко разпространените растения, но у нас са почти непознати. Най-често се отглежда азалеята, която краси стаите ни през зимата, но студоустойчивите видове и сортове теп...

ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монум...

Начало