Още рецепти » Слънце в детската стая

 Слънце в детската стая

Изстрадана истина е, че хубавите неща в живота не са вечни. Като летните отпуски например. Или ученическите ваканции. След два дни е началото на новата учебна година. Родителите стягат учебници, чанти и дрехи. Няма как да не са огледали и детската стая. Вероятно повечето семейства вече са я подновили, купили са една или друга нова мебел, сменили са тапетите, ако са поостарели, или цвета на латекса. Свежест, чистота и радост трябва да пълнят тази стая. Грешат онези родители, които за децата си отреждат най-малкото помещение в жилището. Напротив, именно то се нуждае от простор и въздух. И от детското одобрение, разбира се.

Нашите съвети:

Безспорно е мнението, че тук трябва да има много слънце и весело настроение. Не прекалявайте обаче с ярките цветове, най-подходящи са топлите и светли нюанси на жълтото, розовото и бледосиньото. Червеното провокира агресивността, а след училище децата имат нужда от спокойствие. Не са за препоръчване и виолетовите отенъци.
В тази стая трябва да има всичко необходимо, без претрупване и изобилие. Многото играчки и вещи предизвикват хаос. Тук по отношение на обзавеждането може да смесвате различни стилове, но не превръщайте това място в музей. Не забравяйте, че тук живеят деца, пълни с енергия. И още нещо: не стоварвайте в детската като в склад дъската за гладене, сушилнята, шевната машина.
Когато ще купувате нови мебели за детската стая, имайте предвид, че материалите, от които са изработени, трябва да са екологично чисти и да се почистват бързо и добре. Можем да изберем между масивно дърво, ПДЧ или МДФ. Най-евтини са мебелите от ПДЧ. Те обаче са доста тежки и с повишено съдържание на смоли. Ако се спрете на МДФ като основен материал, децата ще се радват на предмети с красиви цветове. Изделията от масивно дърво са идеални от екологична гледна точка. Те са и по-скъпи. От различните предложения най-изгодни са мебелите от чам. И понеже вече стана въпрос за фантазиите в тази стая, ще добавим, че върху чамовите мебели, покрити с прозрачен лак на водна основа, децата може да творят: да оцветяват и рисуват (с помощта на аерозолен емайл за декорации).

Предложенията:

Ако детето ви тръгва за първи път на училище, може да се спрете на традиционното обзавеждане: удобно легло, ергономични стол и маса и универсален стелаж.
Модулната система също предлага разнообразни варианти за комбиниране. Заслужава си да помислите за тях, защото подобно обзавеждане може да служи на децата чак до студентските им години.

Бюрото
Под прозореца е мястото на бюрото. Ако имате две деца и те са в училищна възраст, плотът трябва да е достатъчно дълъг, за да може да организирате две работни места. Това е по-доброто решение вместо две отделни бюра. За него обаче ще трябва да направите поръчка (ако не се решите на варианта “Направи си сам”).

На два етажа или...
За да освободите повече място в детската стая за игри и занимания, направете я на етажи. Конструкцията позволява под спалното място да се разположи писмена маса и даже нисък стелаж или шкафче. В малка стая могат да се сместят две такива конструкции. Например: шкаф с легло над него и маса отстрани. И все пак внимание! Все повече се налага мнението, че децата се страхуват от несигурността “на високото”, което прави съня им неспокоен. Но ако необходимостта налага етажността на леглата, съветът на специалистите е те да бъдат на различна височина и да са поставени под ъгъл едно спрямо друго.

Столът
Дали става дума за първокласник или за поотраснал ученик, въпросът какъв стол да му се избере, е повече от актуален. Родителите се вълнуват дали да бъде съобразен с настоящия ръст на детето или да се избере модел, който ще му “служи” години наред. Ако нямат нещо друго предвид (по-малки деца например), регулиращите се мебели са оптималното решение.

Фен-шуй съветва:

Детската стая не бива да е разположена на задната стена на кухнята или в центъра на дома. Идеалната форма за нея е правоъгълната или квадратната, а не многоъгълната. Тук не трябва да има остри предмети (например меч) и препарирани диви животи.
Вариантът две легла едно над друго не се препоръчва от Фен Шуй, защото горното легло пресира аурата на детето, което спи отдолу. Според източното учение под детските легла не бива да има чекмеджета, а празно пространство, което осигурява свободна циркулация на енергията.
Оказва се, че много по-подходящи за децата са “скучните” землисти цветове като бежово, охра, тухлено, кафяво. Ако стаята се освежи с аксесоари в различни тоналности, ефектът е отличен.
Фен-шуй съветва да се окачи картина точно срещу вратата на детската стая, което оказва положително въздействие върху детето.

Автор: Диана ЯНКОВА

Представяме Ви:

Направете си градина в стаята

За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...

Сладките напитки и хлапетата

В днешно време децата и тийнейджърите консумират повече безалкохолни напитки от всякога. Увеличеният прием на подсладени питиета се свързва от много изследвания с покачването на процента на детско зат...

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Начало