Още рецепти » Детските тумори

 Детските тумори

Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се развива много интензивно, те протичат много по-бързо, отколкото при възрастните. Обаче при децата регенеративната способност на клетките също е много по-силна, което им дава големи шансове да оздравеят.

Над 90 % от новообразуванията – доброкачествени

Това са преди всичко бенки и кисти. Те растат сравнително бавно и често спират развитието си на определена възраст. По принцип не са опасни за живота на детето, освен ако не са разположени в жизненоважен орган, например в главния мозък.

Злокачествените тумори най-често поразяват костния мозък

Злокачествените тумори при децата възникват предимно в кръвотворните, лимфните, нервните и съединителните тъкани, а също и в бъбреците. Най-често поразяват костния и главния мозък, лимфните възли, костите, очите.
Родителите трябва внимателно да следят развитието и поведението на детето си. Понякога необяснимото отслабване на тегло, субфебрилната температура, липсващият апетит, увеличението на лимфните възли са признак на започването на някакъв туморен процес. Разбира се, не трябва да се подозира непременно най-лошото, но внимателното изследване е задължително. Близките не бива да се плашат от необходимостта от възможна операция, да се отказват и да губят време, защото понякога само тя може да спаси детето. Много е важно те да не изпадат в паника, защото тяхното настроение лесно се предава на детето. Те трябва да помагат не само на рожбата си, но и на лекуващия лекар както по време на лечението, така и в последващия период.

Характерните признаци

Злокачествените заболявания имат разнообразни признаци, които често съвпадат с признаците на други болести. Това може да бъде бледност на кожата, болки в ръцете и краката, увеличение на лимфните възли.
Последният признак може да е свидетелство за развитие на лимфогранулометоза (болест на Ходжкин). Нерядко при такова увеличение родителите почват да налагат компреси, а това може да усложни състоянието. Най-правилно е незабавно да се консултират с лекар.
Понякога децата започват да се оплакват от почти постоянно главоболие, особено сутрин и при навеждане на главата. Най-малките, които не могат да говорят, плачат и се държат за главата. Болките често са придружени от гадене, при големи тумори – от треска. Състоянието може да се сбърка с епилепсия, а фактически става дума за тумор на главния мозък. Затова, ако забележите, че характерът и поведението на детето са променени, не губете време, а се консултирайте със специалист.

Костните карциноми

Костните карциноми се развиват при 1-2 деца на 10 000. Момченцата се разболяват два пъти по-често, отколкото момиченцата.Диагнозата се поставя след внимателни изследвания и биопсия. Понякога спасението е в ампутация на крайника, затова, ако се налага, не се колебайте.
Левкемията е най-честа сред детските ракови болести. Заболелите момченца са 1,5 пъти повече от момиченцата. Ако забележите чести кръвотечения от носа, бледност, кожни кръвоизливи, увеличение на лимфните възли и на корема, не бавете изследванията. С модерната имунотерапия и химиотерапия сега се постига често пълно излекуване.

Надежда от фитотерапията

Много голямо значение при лечението на детските онкозаболявания има правилната фитотерапия. Тя има известни особености. На първо място се взема предвид възрастта на детето и в зависимост от нея се изготвят дозите. Общоприети са следните съотношения: Между 14 и 25 г. се прилага 2/3 от дозата за възрастни, между 7 и 14 г. –1/2 от дозата, от 4 до 7 г. – 1/3, от 1 г. до 4 г. –1/4 и при възраст до годинка – не повече от 1/8 от дозата. На децата не се дават препарати на спиртна основа.

Соковете – с приоритет в лечението

Правилното хранене на детето има главна роля за излекуването. В него трябва да се включват много плодови и зеленчукови сокове – морковен, цвеклов, ябълков, гроздов, доматен, цитрусови. Киселомлечните продукти трябва да се присъстват на масата редовно. Ако редом с цитостатиците са включени хормонални препарати, детето трябва да получава богати на калий продукти: стафиди, сушени кайсии, печени картофи, банани, краставици, ряпа. Тъй като химиотерапията влошава кръвните показатели, с храната трябва да се внася много витамин С – шипки, малини, чушки, магданоз, комплексни витаминни препарати. При общо лошо състояние, отпадналост, а също за защита на здравите клетки при лъче- и химиотерапия се употребяват растения-адаптогени: златен корен, аралия, елеутерокок, ехинацея и др. в съответни дозировки.

Употребата на билки

• Настойки и отвари от риган помагат за нормализацията на кръвната картина. Маслени екстракти от цветовете му се използват за бързо заздравяване на операционните рани и на язвите, получени в резултат на лъчевото въздействие.

• Във фитолечението на онкозаболяванията черното кучешко грозде помага при саркома, рак на пикочните пътища и на лимфосистемата. Препаратите, изготвени от него, прочистват кръвта от токсините, образувани при разпадането на раковите клетки.

• Горската ягода се препоръчва при левкемии и ракови поражения на черния дроб и далака. Отварите и настойките от листата може да се употребяват без проблем като чай по 5-6 пъти дневно преди хранене, а плодовете – колкото е възможно повече.


Не забравяйте: употребата на билки става само под строго наблюдение и контрол от фитотерапевт!

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Септемврийски грижи за цветните лехи

През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Поставете си диагноза пo пулса

Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...

Лесни кексове

Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...

Начало