Още рецепти » Хипертония при децата

 Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева.

Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в България за деца с хипертония под ръководството на проф. Коларов. Проф. Рахнева е участвала в много научни изследания и епидемиологични проучвания. Тя е член на Международното дружество по хипертония, на дружеството по хипертония в САЩ, на Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания.

- Проф. Рахнева, много деца ли страдат от хипертония?

- Между 3 и 5 на сто от децата у нас са с високо кръвно. Последното обаче, което се сещат родителите, е да проверят кръвното налягане на детето си. Искам да споделя един пресен случай от моята практика. 9-годишно момиченце се оплаквало от силно главоболие. Домашният лекар му направил всякакви изследвания, пратил го дори на скенер. Не се установило нищо. Разбрало се, че има високо кръвно, когато отишло на гости при баба си и му измерили кръвното.

- Кое налягане е нормално за дадена възраст?

- Може да се изчисли много просто – нормалната норма на систолното или горното налягане се изчислява, като към 80 се прибавят годините на човека, умножени по две. Диастолното налягане ( т. нар. долно налягане) е равно на 2/3 от систолното. Така например за 5-годишно дете нормалната горна граница на кръвното налягане е 80 плюс два пъти по 5 или е равно на 90, а диастолното налягане (т. нар. долно налягане) се равнява на 2/3 от систолното.
Трябва обаче да се отчита, че налягането е един много лабилен показател. Съществува тъй нареченият симптом на бялата престилка – когато медицинско лице измерва кръвното, понякога детето се притеснява и стойностите на кръвното му налягане съответно се покачват. Получава се така, че лекарят е измерил горна граница 160, после мерят налягането в къщи и тази граница е 120. За да се твърди, че едно дете е с хипертония трябва при три различни ситуации да бъде засечено повишено кръвно налягане. Сега се използват устройства,т. наречените холтери за 24-часово мониториране на кръвното налягане. Това дава възможност да се проследи състоянието на кръвното налягане в обичайната за детето обстановка. Така детето учи, гледа телевизия, излиза да се разхожда, спортува. След 24-часа записите се разпечатват и специалистът вече може да анализира. Някои амбициозни деца вдигат кръвно по време на учене или когато ги изпитват. В повечето случаи няма симптоми, че кръвното е повишено – и тъкмо това е коварното.

- Кои са причините за хипертония при децата?

- Фамилна обремененост, наднормено тегло, неправилно хранене (прекаляване с мазни и солени храни), хроничен стрес, застоял начин на живот, тютюнопушене. Причината може да се крие и в заболяване на някой орган. Много мои колеги са на мнение, че слез 3-годишна възраст кръвното налягане трябва да се измерва веднъж годишно като превантивна мярка.

- На бебетата не мерят ли кръвното?

- Технически е много трудно изпълнимо е, защото тоновете са много глухи. При тях се процедира с ултразвукови апарати. Има и друг ориентиворъчен метод – когато лицето на детето се зачерви.

- Лечима ли е хипертонията при подрастващите?

- Да, напълно лечима е, когато е в началните фази. Разбира се от значение е и генетиката – дали родителите и близките от рода на детето са хипертоници. Ако обаче се ограничат рисковите фактори още от началото – излишни фактори, тютюнопушене, неправилно хранене, обездвижване и пр. – прогнозата е обнадеждаваща. Затлъстяването се смята за основна причина за високото кръвно. При децата наднорменото тегло води до увеличаване на броя на мастните клетки. При възрастните затлъстяване е за сметка на обема на мастните клетки. Затова трябва да се държи сметка още от ранна възраст да не е затлъстяло детето.

- На какво се дължи затлъстяването?

- Причина може да бъде наследственият фактор, както и неправилното хранене и начин на живот и нарушаване на обмяната на веществата. Ако децата запазят наднорменото си тегло и в по-зряла възраст, рискът е от хипертония е голям. Ние направихме изследване на група деца в продължение на 30 г. – на 5-годишна възраст, на 10 г. и на 35 г. Оказа, че хипертония бяха задържали 50 на сто от изследваните - предимно онези които бяха със затлъстяване и наднормено тегло, а не фамилно обременените. 40 % от тези хипертоници на 35-годишна възраст вече имаха промени в кръвоносните съдове на очните дъна. Така, че докато генетичният фактор има повече роля за появата на хипертонията в детска възраст, за нейното лечение определящ фактор е да няма килограми над нормата.

- Някои деца се подлагат на диети, редно ли е?

- Развитието на децата не върви по права линия, а стъпалообразно - има периоди, в които децата напълняват, в други – израстват и отслабват. В никой от периодите обаче не бива да се допуска нито прекалено отслабване, нито повече от допустимото излишни килограми. Подрастващите не бива да се лишават от белтъчини, витамини, без мазнини, които са нужни за развитието на нервната система. По-скоро трябва да се обърне внимание на тяхната двигателна активност – прекалено много се застояват пред компютрите.

- Бихте ли дали кратко определение на пълноценното хранене?

- Рационалното хранене включва белтъчни храни (мляко и млечни произведения, пилешкото месо и риба) плюс много плодове и зеленчуци. Трябва да се избягват тлъсти, тестени и солени храни, захарта, шоколадовите изделия, газираните напитки. Препоръчително е чаят и млякото да се подслаждат с мед, който има и витамини и минерали. Като профилактика за лечение се препоръчва повишена консумация на кисело мляко, обезмаслено сирене, зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци и ядки като източници на протеини, магнезий, калий, фибри.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Кожата в интериора

Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Консервиране на телешко месо

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...

Кьопоолу за зимата

Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечените ...

Начало