Още рецепти » Нищо не може да замени майчината кърма

 Нищо не може да замени майчината кърма

Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкуствено. Впрочем кърменето е полезно не само за детето, а и за майката.
Според немалко родилки изкуственото мляко може напълно да замени майчината кърма. Разбира се, детските млечни храни се приближават по състав към майчината, но в никакъв случай не са й равни. Майчината кърма е жива, чрез нея бебето получава ферменти, хормони и антитела, които го предпазват от инфекции. Неотдавна се изясни, че тя съдържа ненаситени мастни киселини, които активизират умственото развитие на детето. Не подлежи на съмнение фактът, че тя оказва благотворно въздействие върху емоционалното му състояние. И не на последно място — подобрява храносмилането.

Ползите за майките

В първите дни след раждането кърменето помага на родилката за по-бързото съкращаване на матката, намалява кръвотечението, защитава от послеродови заболявания. Кърмилите жени по-рядко развиват рак на гърдата.
Докато майката кърми,особено в първите 6 месеца, не е нужно да използва противозачатъчни средства. Тя няма да забременее, тъй като хормонът, отговарящ за "изработването" на майчиното мляко, потиска овулацията. Необходимо е обаче почивките между кърменията да не превишават 3 часа.
Излишни са и страховете, че жената ще напълнее. Това може да стане, но само ако се храни като за двама. Да прави това обаче е не само неправилно, но и вредно.

Само 4-7 жени от 100 имат причина да не кърмят

В останалите случаи нарушенията в лактацията може да се избегнат. Затова е необходимо още в началото майката да избягва всякакви тревоги и да поставя бебето правилно върху гърдите си.
До неотдавна лекарите съветваха да се кърми през 3-3,5 часа със задължително нощно прекъсване от 6 часа. Последните изследвания показаха, че храненето по часове е полезно само за изкуствено хранените бебета. При свободния режим майките могат да слагат бебето на гърдите си не само 6-7, но и 10-12 пъти, че и повече. След месец и половина детето само ще иска да суче по-малко, само ще си състави режим и кърменето ще доставя на жената само радост.
Ако майчината кърма е достатъчна, до 4-6 месеца на бебето не му е нужно нищо друго — нито сокове, нито плодови и зеленчукови пюрета и дори вода. Лесно е да се провери дали изсуканото майчино мляко му е достатъчно — ако през деня пишка не по-малко от 6 пъти, значи всичко е наред.

Възможните проблеми

Понякога е възможно гърдите да набъбнат, да станат твърди и тежки. Ако това състояние не е съпроводено с повишена температура и общото самочувствие не се променя и гръдта не е почервеняла — няма място за тревоги. Ще ви помогне бебето — давайте му по-често да суче и то ще облекчи напълнената гърда. А ако не може да го направи — изцедете задържалото се мляко. По-трудно е кърмачката да
се справи с разраняванията по зърната. Ако те са се появили на едната гърда, започва кърменето от здравата и тогава докърмването от болната ще бъде по-леко. Ако са и върху двете зърна, тогава трябва за ден-два да се премине към изцеждане на млякото. За да се избегне разраняването, е добре след всяко кърмене да се намажат зърната със собственото мляко и гърдите да се оставят открити в продължение на 15-20 минути.

Количеството и качеството на кърмата

зависят от храненето на майката. Тя трябва да консумира млечни продукти, месо,
плодове и зеленчуци. Не бива да се употребяват зеленчуци с груба целулоза — например зеле, защото бебето ще получи колики. Откажете се от шоколада, портокалите и мандарините, защото възбуждат алергични реакции. Избягвайте остро миришещите подправки (чесъна), както и козметика със силен аромат.

Ако майката ходи на работа

трябва да се постарае да не прекъсва кърменето. За 2-3 месеца бебето си изработва устойчив режим, то се храни в определени часове. Ако е възможно по това време майката да се връща да го кърми, е най-доброто за него. В противен случай сутрин тя трябва да изцеди млякото от двете си гърди. То може да се запази в хладилник без пастьоризация 3 часа. Тоест количеството ще стигне само за едно хранене. Ако не можете да се върнете за следващото, налага се да се премине към смесено хранене. Каквото и да ви струва обаче, не се отказвайте от кърменето — дори да е само сутрин и вечер, нека детето получава нужната му майчина кърма.

Рецепта за стимулиране на млечната секреция след раждане

• Плодове от анасон 20 г
• Плодове от копър 20 г
• Семена от сминдух 30 г
• Плодове от резене 30 г
1 ч. л. от смесените билки се заливат с 1 чаена чаша вода и се варят 5-10 минути. След това отварата се прецежда. Пие се топла, подсладена с мед - по 1 чаена чаша 2-3 пъти през деня.

Автор: Д-р Елена НИКОЛАЕВА, д.м.н.

Представяме Ви:

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Ще си имаме още едно дете!

Появата на второ дете в семейството се изживява трудно от неговото братче или сестриче, особено ако е невръстно. Светът, съставен от „мама, татко и аз", изведнъж се срива напълно, а виновник за т...

Гардеробите с плъзгащи врати

Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всич...

ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се по...

Начало