Още рецепти » Грижи за детската кожа

 Грижи за детската кожа

Младите майки трудно устояват на разнообразната бебешка и детска козметика, която залива пазара. Все пак нуждае ли се от нея невръстната кожа? Отговорът е: „да" между 0 и 3 години, „не" между 4 и 10 години и отново „да” след 11 години.


От 0 до 3 години – нежни грижи

Кожата на новородените е гладка като кадифе и мека като коприна. Същевременно е много деликатна и изисква специфични грижи. Кое е най-доброто за нея? Бебето трябва да се къпе веднъж дневно с препарат, който не съдържа сапун и може да се използва както за тялото, така и за косата. След баня малкото човече задължително се подсушава добре и цялото му тяло се намазва с овлажняващ бебешки лосион или подхранващ крем. Особено важни са грижите за кожата на дупето при смяна на памперса.

Полезно, но не задължително

• Използването на почистващи кърпички с антисептични и хидратиращи свойства.

• Масажът на бебето на голо не само стимулира кръвообращението, но и ви позволява да предадете на детето си своята нежност и любов.

Забранено!
В никакъв случай не слагайте талк, за да подсушите кожата на дупето. Ако е зачервено, той само ще усложни положението. Също така не се препоръчват салициловият вазелин и антисептиците със син или виолетов цвят.


Мнението на специалиста

Ако кожата е възпалена, може да пропуснете няколко бани. Това се отнася и за децата, страдащи от кожни алергии. При тях на всяка цена избягвайте употребата на почистващи кърпички, понеже съдържат консерванти и парфюм, които са допълнителни алергени. В такъв случай мийте детето само с вода.От 4 до 10 години – продукти за големи

В тази възраст защитният хидролипиден слой на епидермиса е достатъчно плътен. Още повече, че не е подложен на въздействието на хормоналните промени, характерни за навлизането в пубертета. Затова освен при кожни възпаления детето не се нуждае от специфични грижи и продукти. Единственото условие е да не прекалявате с миещите препарати. Душ или вана сутрин или вечер са напълно достатъчни. Мийте косата, когато е мръсна - две измивания с шампоан седмично стигат. Това обаче не се отнася за деца, склонни към прекомерно изпотяване на скалпа, Тяхната коса може да се третира и по-често, като единственото условие е да се използва мек шампоан за всекидневна употреба.

Полезно, но не задължително

• Балсамите се препоръчват за момиченца с дълги коси, защото улесняват разресването.

• Ако кожата на детето е суха и зачервена, може да използвате хидратиращ крем за тяло.

Забранено!
Продуктите, правещи обилна пяна във ваната. Недобре отмити, те могат да дехидратират и дори да възпалят кожата.


Мнението на специалиста

Не излагайте децата на слънце, без да сте ги намазали със слънцезащитно средство с висок фактор! Макар кожата на 4 - 10-годишните да прилича на тази на възрастните, тя все още не си е изработила достатъчно силна защита от ултравиолетовите лъчи. Бързото увеличаване на броя на луничките или бенките преди 15-годишна възраст е следствие от многократно излагане на слънце. Непременно се консултирайте с лекар.

От 11 до 18 години – война с пъпките

Акне, черни точки, мазна кожа - с този проблем се сблъсква почти всеки втори тийнейджър. Успокойте децата си - положението съвсем не е безнадеждно. В никакъв случай обаче не се заблуждавайте, че пъпките ще „преминат с възрастта". Акнето може да трае с години, ако не се започне своевременното му лечение. А и кожа, която произвежда много себум, губи свежестта си, загрубява, порите й се разширяват. С една дума, представлява неестетична, дори грозна гледка.

Почистване сутрин и вечер

Най-важното, на което трябва да научите подрастващите, е безупречната хигиена. Лицето се почиства задължително два пъти дневно - сутрин и вечер, с продукти за „проблемна кожа". Обикновено те съдържат регулиращ себума цинк, който се познава по синкавия цвят. Много ефикасни са и кремовете с плодови киселини.

Лечението

Когато акнето не иска да изчезне, непременно се консултирайте с дерматолог. Възможно е той да предпише антибиотици под формата на крем или хапчета, локални противовъзпалителни мехлеми, хранителни добавки, съдържащи витамин А и цинк.

Полезно, но не задължително

• Коректори, които скриват пъпките и червените петна, действайки като антисептици.

• Девойките могат да използват и пудра на прах с цвят, близък до тена на лицето, за да матират лъщящата кожа.

Забранено!
Лосионите, съдържащи спирт, и всички продукти, които изсушават и предизвикват чувство за дискомфорт.


Мнението на специалиста

Съзряването на невръстния организъм представлява твърде деликатен процес, съпроводен с драматични промени в психиката. Някои деца понасят тежко гледката на покритото си с пъпки лице и мазната коса, но отказват да се лекуват, защото не искат да привличат вниманието към себе си. Не ги насилвайте да правят каквото и да било. В крайна сметка това е тяхното тяло, не вашето. Оставете ги сами да стигнат до извода, че трябва да положат сериозни грижи за себе си, щом иска да имат хубава и здрава кожа.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Цветните композиции – първи стъпки

Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...

Къде е моят татко?

Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Фонте Лученте – любов и дарование

Фонте Лученте се намира на пътя, водещ от Фиезоле до Монтебени. Градината е отворена за посетители от 31 март до 29 октомври от 10 до 15 часа. Приемат се групи от максимум 30 души. Някои части на град...

Начало