Обикновено започваме да се притесняваме за него, когато изследванията покажат, че нивото му в организма ни се е покачило над нормалното. С какви рискове е свързано това?
Предвидете опасността
Отдавна е доказано, че между излишъка на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания има пряка връзка. Опасността не идва от самия холестерол. Той е жизненоважен за организма, защото участва в процеса на синтезиране на много хормони и в образуването на клетъчните мембрани. Промяната настъпва, когато нивото му се повиши. Каква е разликата между „добрия" и „лошия" холестерол, за които е чувал всеки? Всъщност става въпрос за една и съща молекула, която се свързва в кръвта с два различни типа протеини - LDL и HDL. LDL-протеините разнасят холестерола до клетките на органите, където той им служи като „гориво", а HDL връщат неизползвания („добрия") в черния дроб, който играе ролята на пречиствателна станция. Когато нивото на LDL-холестерола в кръвта е много високо, клетките не могат да го усвоят изцяло и той се отлага по стените на артериите, превръщайки се в „лош". Тук, при липсата на антиоксидантни вещества, той се окислява и образува „холестеролни" плаки, които намаляват диаметъра на кръвоносните съдове и ги стесняват. Това води до появата на атеросклероза, на риск от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. „Лошият" холестерол не е единственият, който може да предизвика сърдечносъдови проблеми. Към него трябва да се добавят цигарите, диабетът, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, менопаузата, както и принадлежността към мъжкия пол. Голяма роля играе и генетичната предопределеност. Като отчита тези фактори, всеки би могъл да определи риска, на който е подложен.
Спазвайте добра хигиена на живот
Когато се установи, че нивото на холестерола в даден организъм е повишено, обикновено лекарите препоръчват спазването на строга хранителна диета. На този етап все още не се налага приемането на лекарства. В диетата се включват продукти, богати на антиоксиданти като витамините Е и С, каротеноиди, флавоноиди и селен. Те пречат на свободните радикали да окислят холестерола, отложен по артериите - основателна причина да прибавите повече плодове и зеленчуци към менюто си. След тях в класацията на полезните вещества се подреждат фибрите и пектинът от ябълките и морковите, овесените ядки, бобовите растения. И накрая идват храните, съдържащи фитостероли, със сходна до холестерола структура - царевица, соя, орехи, сусам. Именно те предотвратяват абсорбирането му от червата. Всичко това трябва да е съчетано с редовна физическа активност. Диетата невинаги е достатъчна, за да се нормализира нивото на холестерола. Ако след шест месеца все още няма никакво подобрение, е абсолютно необходимо предписването на лекарства.
Къде ще намерите антиоксиданти
Витамин С: Плодове, спанак, чушки, магданоз, чесън.
Бетакаротин: Моркови, спанак, маруля, пъпеш, диня, манго, кайсии, сливи.
Витамин Е: Бадеми, лешници, житни кълнове. Ликопен: домати, диня, червен грейпфрут.
Флавоноиди: Лук, ябълки, боровинки, грозде, касис, череши, танин от червеното вино, зелен чай, чушки.
Коледна питка с ядки Прoдукти: 700 г бяло брашно, 1 яйце, 15 г мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. маргарин за готвене, олио за тавата, 1 жълт...
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...
От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...
Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...