Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. Цветът им варира от светлокафяв до черен. Локализират се предимно в т. нар. себорейни области - глава, чело, гърди, гръб. Постепенно се оформя туморче с неравна, мазна и залющена повърхност, развиващо се на малка основа. Когато са разположени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си.
Злокачествени себорейни брадавици
Множествените и бързо възникнали себорейни брадавици понякога са израз на злокачествен тумор на вътрешните органи. Поради различията в интензивността на цвета трудно се разграничават от някои злокачествени пигментни тумори на кожата като пигментен базалиом, малигнен меланом и т. н. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай. При несигурна клинична диагноза се прави хистологично изследване.
Лечение
Лечението включва криотерапия с течен азот (което има най-добри козметични резултати), изкюретиране с малка кюрета, а при по-големите брадавици може да се приложи електрокоагулация. В някои случаи (при плоски себорейни брадавици) добри резултати се постигат очрез третиране с т. нар. каустични средства (трихлороцетнна киселина и др.).
В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...
Леща по манастирски Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: ...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...
Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....