Още рецепти » Виновни са гените

 Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво пренасят гените?

Акнето
се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци,
което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация. Явлението се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето
ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването
В много случаи е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако ден през ден изяждате по тиган пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ви да оцелеят в глада, сега работят срещу вас.

Агресията
И тя се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не за обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът
(невъзможността да различаваш червеното от зеленото) също се наследява. Мъжете са засегнати по-често. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата. Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майките си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монум...

Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...

Лечение с мушкато!

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Начало