Още рецепти » Виновни са гените

 Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво пренасят гените?

Акнето
се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци,
което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация. Явлението се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето
ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването
В много случаи е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако ден през ден изяждате по тиган пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ви да оцелеят в глада, сега работят срещу вас.

Агресията
И тя се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не за обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът
(невъзможността да различаваш червеното от зеленото) също се наследява. Мъжете са засегнати по-често. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата. Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майките си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Невръстните красавици

Имате дъщеря на 13 - 14 - 15 години, която със сигурност прави всевъзможни опити да овладее изкуството на грима. Кой знае какви умения и усилия не са й нужни - върху нейната гладка и свежа кожа резулт...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

Начало