Още рецепти » Народни лекове срещу сенна хрема

 Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на прах, тютюнев дим, разни миризми от парфюми и газове, топло, студено, лекарства и др. При контакт с прашеца се явява бурна реакция със запушване на носа, кихане, отделяне на голямо количество воднист секрета, сърбеж и сълзене на очите, парене в гърлото, подуване на клепачите и устните, главоболие, астматични пристъпи, задух и т. н. Тези пристъпи траят няколко часа, преминават и на другия ден и при нова среща с алергена, се повтарят. Народните лечители препоръчват безвредни рецепти и билки, които дават добри резултати:
• Приготвя се смес от по 50 г жълт кантарион (листа и цвят), пача трева, бял равнец (цвят), листа от нашата конусообразна топола, полски хвощ и салвия. 2 пълни с. л. от сместа се запарват с 500 мл вряща вода. Вари се 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 чаша от 75 мл (а за деца наполовина) 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер два часа след ядене.
• Вечер да се изяжда по 1 купичка кисело мляко, разбъркано с няколко скилидки счукан чеснов лук.
• Правят се промивки на носа, може с детска помпичка със солена вода (на 200 мл вода, 1/4 чаена лъжичка морска сол) или отвара от корените на бяла ружа или от полски хвощ (листа и цвят) – по 2 с. л. се запарват с 500 мл вряща вода, първата ври 20 минути, а втората 10 минути. След промивката се капват във всяка ноздра по 2 капки, пресен, изстискан сок от кромид лук, разреден с чист маслинен зехтин по равно.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Да направим попска яхния

Говеждо попска яхния Прoдукти: 800-900 г говеждо месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 кг малки лукчета /арпаджик/, 1 глава чесън, 1/2 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. доматено пюре,1 с.л. брашно, червен п...

Отглеждане и размножаване на пеперомията

Едно от предпочитаните растения за украса на интериора е пеперомията. Това тя дължи преди всичко на интересния рисунък и впечатляващите багри на листата. Цветовете, макар и забележими, нямат особено з...

Как да си отгледате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мо...

Начало