Още рецепти » Какво ще спечеля, ако спра да пуша

 Какво ще спечеля, ако спра да пуша

„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й липсват. Спре ли обаче да пуши, още от първия ден ще усети благотворните последствия от мъдрото си решение. Естествено, за да се пречисти напълно от токсичните субстанции, трупани с години, организмът се нуждае от време, но доброто самочувствие и жизнерадостта, съпровождащи началните моменти, са в състояние да мотивират и най-пристрастените почитателки на вредното удоволствие.

Ден първи: Сърцебиенето изчезва.

Тъй като никотинът ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане, жените, палещи цигара след цигара, почти винаги имат сърцебиене. Скъсат ли обаче с лошия навик, нещата се нормализират направо светкавично.

Ден втори: Умората идва по-бавно.

Въглеродният окис, съдържащ се в цигарения дим, е токсичен газ, който се фиксира върху червените кръвни телца и затруднява достъпа на кислород до тъканите. За щастие 24 часа след последната цигара от въпросния газ не остава и следа. Вследствие на това вие няма да се уморявате така бързо, както преди. Катраните обаче не искат да изчезнат и продължават да въздействат върху лигавиците на дихателните органи, оттук и продължаващата кашлица, дрезгавият глас.

Ден трети: Усещате истинския вкус на храната.

Тютюнът разрушава бавно, но сигурно сензорните рецептори, разположени в носа и устата. Точно по тази причина пушачите не могат да се насладят истински на това, което ядат, ако то не е пресолено или твърде пикантно. Само 48 часа след като кажат „сбогом" на цигарите обаче, малтретираните рецептори започват да функционират по-добре, вкусът и обонянието се завръщат.

Ден четвърти: Дишате все no-дълбоко и по-дълбоко.

Никотинът е виновен за свиването на бронхите, но неговият ефект започва да отслабва, ако не пушите в продължение на 72 часа, след което ще започнете да чувствате, че вече дишате с пълни гърди.

През близките месеци.

Кашлицата ви ще намалее, гласът ви ще стане по-нежен - знак, че прочистването на организма от катраните е започнало.

След 2 или 3 месеца: Кожата и косата ви се разхубавяват.

Въглеродният окис ограничава достъпа на кислород до клетките и прави лицето болезнено жълтеникаво. Освен това дава живот на хиляди свободни радикали, водещи до преждевременно остаряване. Тютюневият дим е отговорен и за свиването на кръвоносните съдове, които доставят хранителни вещества на епидермиса. Забравите ли за цигарите обаче, кожата ви ще стане отново свежа, а косата ще престане да се къса и цъфти.

След 6 до 8 месеца: Можете да забременеете.

Кошмарният навик е една от сериозните причини, поради които много двойки нямат деца. На всичко отгоре той намалява желанието за секс и създава проблеми с ерекцията дори при млади мъже. Да не забравяме и факта, че сперматозоидите на пушачите и яйцеклетките на пушачките не са така жизнени, както на останалите хора. А ако бъдещите майки са неразумни дотам, че да припалват цигара от време на време, съществува огромен риск да родят прекалено малки бебета, страдащи още от люлката от проблеми с метаболизма.

След 1 година: Сърцето ви е по-здраво.

Спирането на цигарите води до здравословно разреждане на кръвта, затова рискът пушачът, удържал фронта в продължение на година, да получи инфаркт или инсулт намалява цели два пъти.

След 2 или 3 години: Менопаузата се отдалечава.

Доказано е, че при пушачките критичната възраст настъпва с две, две и половина години по-рано, но ако яйчниците им започнат отново да функционират както трябва, неприятният момент се забавя. За да постигнете желаното, ви трябват няколко години, така че спрете да пушите, преди да навършите 40, ако не искате преждевременната менопауза да ви изненада.

След 10 години: Сякаш не сте слагала цигара в устата си.

Десетилетие без цигари означава, че вече сте здрав човек, на когото с 80-процентова сигурност ще бъде спестена огромната вероятност да стане жертва на сърдечносъдови заболявания и рак на белите дробове, устните, устата, гърлото.

Вашето меню:

Най-големият и основателен страх на бившите пушачи е да не напълнеят -както знаем, никотинът ни кара да изгаряме допълнително по 200 калории дневно. За да не се стигне до нежелателно трупане на килограми, от вас се иска:

Да започнете да се храните редовно. Това означава да не прекарвате повече от 3 часа, без да хапнете нещо (нощта, естествено, се изключва). Непременно наблегнете на леките закуски с плодове или зеленчуци в 10 и 16 часа.
Да ядете абсолютно всичко, но като внимавате с количествата.
Да си изберете някаква физическа дейност. От една страна, тя ще ви позволи да изгаряте както досега по 200 калории дневно, от друга, ще намали стреса, свързан с отказа от цигарите.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Поливайте тревата според правилата

С поливането на моравата се цели да се осигури благоприятен воден режим в почвата, при който използването на хранителните вещества и храненето на тревите протичат най-правилно. Най-подходящ режим за п...

Кога не бива да се приема аспирин?

Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Начало