Още рецепти » Трапезария в хола

 Трапезария в хола

Дневната е най-важната стая в дома и често изпълнява ролята не само на място за почивка и гледане на телевизия. Поради неголемите размери на жилището, а и заради модния студиен вариант, много често това помещение съвместява функциите и на трапезария, понякога и на кухня. Естествено, за да се справи с тази своя мултифункционалност, тя трябва да бъде планирана и обзаведена по възможно най-добрия начин.
Първото нещо, което трябва да решите, е какви точно функции ще изпълнява дневната. Ако тя ще бъде основното място за отдих и забавление на семейството, мебелите ще трябва да бъдат ориентирани по съответния начин и да се предвиди място за телевизор и стерео уредба. Ако работите от къщи, тогава няма как да не предвидите и ъгъл, който ще играе ролята на импровизиран офис. Ако пък трапезарията и холът ви споделят едно помещение, ще е нужно да отделите място за подходяща маса за хранене.

Атмосферата

Една дневна изпълнява функциите си най-добре, когато е организирана около определен централен елемент. Това може да бъде телевизорът, камината или пък просто прекрасната гледка навън, като важното е преобладаващата част от мебелите да са организирани около него. Ако ви липсва елемент, около който да фокусирате всичко в дневната, сами създайте такъв. Можете да боядисате или да сложите интересен тапет на централната стена в стаята или пък да групирате креслата около масичка за кафе или любима ваша картина. Ако мястото ви позволява, не поставяйте мебелите плътно да стените. Възможността да виждате зад тях ще създаде илюзия за допълнително пространство.
Семейната вечеря и приятелската среща са много приятни в такава атмосфера. По-удобно е ако зоната за хранене се отдели в пространствено отношение от останалото помещение.
За това се използват различни прегради и шкафове. Разбира се, най-доброто решение е, ако разположите зоната за хранене в някоя ниша. Полезно е тази ниша да е свързана с кухнята, това облекчава сервирането. За да се подчертае тя, таванът може да се направи по-нисък. Възможно е също да се приложи някакво оригинално решение, например, стъклена стена, която да отделя нишата-трапезария от хола.
В този случай зрителната връзка между помещенията се запазва, а впечатлението за увеличен обем се усилва. Освен това преградата от страната на хола може да се използва като библиотека, а от страната на трапезарията – като бюфет.
Също така интериорът в хола може да се раздели на две части с помощта на цветовете: зоната за хранене да се оформи с топли цветове, а мястото около камината или телевизора - със спокойни студени цветове.
Ако размерите на хола не позволяват зона за хранене, може да се използват мебели, които могат да се трансформират. В делничните дни няма да се забелязва такава маса, а през уикенда и празниците ще се събират всички гости.
Картините, художествените предмети, цветята нямат практично значение, но те са в състояние да създадат специфична атмосфера, която подчертава индивидуалността на дома.
Холът, като стая в която има много зони, трябва да бъде добре осветен. Освен яркото осветление от тавана, уместно ще е използването и на локално осветление.
В местата, където семейството прекарва по-голямата част от времето си, е необходимо осветяване с помощта на полилеи, бра, а също така специално осветление, с помощта на настолни лампи и лампиони.

Обзавеждането

Най-важното, с което трябва да се започне, е изборът на маса. Някои предпочитат големи и кръгли маси от стъкло или метал, на други им е на сърце правоъгълната, изработена от естествена дървесина с дебел плот и резбовани крака. Това е класическият стил, който предполага богата резба и инкрустации. Интериорът на трапезарията с голяма и масивна маса подчертава достойнството на семейството и верността му към традициите. По-елегантната маса подсказва за изтънчеността на домакините и склонността им към романтизъм.
За любителите на хай-тека с неговия студен и аскетичен дизайн, интериорът на трапезната зона се доминира от стъклото или метал, тук подхожда маса с хромирани крака и стъклен плот – прозрачен или тониран. Такава маса отлично се вписва в ултрасъвременния интериор на трапезарията в дневната.
Вторият по значене представител на мебелите тук са столовете, с прав гръб, твърда или мека седалка. По строгите правила на добрия тон около масата трябва да има толкова столове, колкото души се предполага, че ще седнат около нея. Останалите трябва да бъдат разположени до стените.
Интериорът на трапезарията в скромната извънградска къща може да се украси с плетена мебел от естествени материали – от ратан, бамбук, тръстика… Подобни мебели са леки, екологични и добре се съчетават с дървесината и тъканите.
Освен масата и столовете още един предмет е задължителен в дневната с трапезария. Това е бюфетът (витрина, стелаж), а избраните с вкус аксесоари (старинни или по-модерни свещници, красив чаен или кафеен сервиз изискват особено място. Класическият интериор включва традиционният дъбов шкаф с тежки врати и резба или лека витрина със стъклени врати. На полиците в бюфета или витрината се съхраняват високи чаши за вино и мартини, чаши за за уиски и ракия и т. н. Там намират място и предмети от бронз, камък или порцелан. Оригинално решение на интериора на една голяма трапезна зона в дневната са два еднакви бюфета от двете страни на вратата – в единия ще се поставят сервизите за хранене, а в другия – скъпите сервизи за тържествени случаи. Шкафовете за съдове са по-демократични и позволяват стелажи без задна стена, затова обикновено са прилепени плътно до стената. Истинско украшение за дневната с трапезария е камината, внасяща в помещението не само топлина, но и уют. Играта на пламъците разполага към отмора, отпускане, мечтания и приятелски разговори. Истинската камина, изработена от мрамор или гранит, прекрасно се съчетава с мебелите от дърво.
В края на краищата не е толкова важно как и в какъв стил е изпълнен интериорът на трапезарията в хола. Важното е да бъде постигната основната му цел – спокойна атмосфера, която пред предразполага към отмора и дружески разговори и празнично настроение, което може да подсилите с цветя, свещи и много красиви усмивки.

Още за стиловете
А как да обзаведем дома си, когато за трапезарията има отделно помещение, което си е направо истински късмет. Имайте пред обаче, че неговата квадратура изисква особено внимание, а декорацията – голям ентусиазъм. Ето още информация за някои от стиловете в интериора на тази специална стая.

Класиката
Към него влизат всички интериори, създадени в стилове, проверени от времето. Дървена мебел, столове с високи облегалки, паркет, килим, идеално изгладена и дори колосана покривка на масата – в такава обстановка всеки се чувства уверен и значим. Идеално място за големи семейни празнувания, където комфортно общуват няколко поколения.

Хай-тек стилът
Преди 5 години светът преживя истински бум на хай-тека: равни линии, блестящи повърхности, изобилие от пластмаса и стъкло и пълна липса на дърво. Нашите баби и дядовци естествено не го разбират, но съвременниците го смятат за квинтесенцията на модерния живот днес.

Кънтри
Следвайки няколко прости правила този стил достатъчно лесно може да се въплъти. Изберете дървена мебел, пастелни цветове на аксесоарите и естествена мазилка по стените. Подхождат дърво, тапети и дори тъкани в природните разцветки.

От вилата – в апартамента
Ако не разполагате с вила или не ви се ходи често дотам, оформете трапезария, като използвате дървени столове от тъмно дърво, плетена мебела, украса от естествени материали и ковани украшения. Във фотьойлите с големи възглавници с удоволствие ще беседвате, а камината и килимът с дълги ресни създават уют.

Пост-модерн
Оцветете стените, увесете скърцаща от вятъра лампа и бъдете горди: следвате модните тенденции за оформяне на помещенията. А ако искате и нещо повече, използвайте за мазилка на стените панели от лят бетон.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магда...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Начало