Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване предизвиква в хората психически признаци. За разлика от психоматиците, които могат да има конкретни, понякога дори силни болки, без при това лекарят да открие някакво органично увреждане, хипохондриците имат по-скоро леки оплаквания. Според тях болестите са засегнали повече органи, имат бодежи, пулсирането и треската обхващат цели области.
Когато при основен преглед не се открие нищо, те отново и отново се подлагат на изследвания, защото са убедени, че са болни. Съзнателно вземат лекарства, препоръчани им от близки и познати, прочетени в едно или друго здравно издание.
Лекарите трябва да им доказват, че гледат сериозно на техните проблеми и да обосновават правотата си с извършените изследвания. А има и риск: който непрекъснато си втълпява някакви оплаквания, е застрашен от опасност наистина да се разболее (разбира се, това не означава, че непременно ще се случи).
Единна концепция за лечението на хипохондриците не съществува, защото отделните случаи са твърде различни. Зад много от тях се крие депресия и страх, затова много ценна е помощта на психотерапевта.
За да помогнат на хипохондрика, близките му не бива да приемат действията му за смешни и да му се подиграват.
Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...
Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...
Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...