Още рецепти » Как да разширим коридора и кухнята

 Как да разширим коридора и кухнята

КОРИДОРЪТ

Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим.

Как да стане това?

Подът за зрителното разширяване на антрето трябва да бъде в светли оттенъци. Но внимавайте – не бива да блести. Забележимите шевове и контрастни рисунки в случая са излишни – с тях ще се загуби търсеният от нас ефект.
Стените също е добре да са решени в светли тонове или дори изцяло в бяло. Не забравяйте, че всеки постер или фототапет ще ни лиши от видимо пространство. Ако в антрето имате вертикално огледало, то ще разшири стените.
Таванът трябва леко да отразява светлината. Това се постига с нанасянето върху него на матови бои със светли оттенъци. Вградените в тавана лампи го правят значително по-нисък. Наличието на много осветителни тела на височина около 2 метра от пода са още една хитрост, увеличаваща пространството. И колкото по-малки са те, толкова по-добър ще е ефектът.
Чрез тези дизайнерски прийоми ще успеете като вълшебник да увеличите малкото антре, а то ще радва очите ви след преустройството. Бъдете сигурни, че ще е така.

КУХНЯТА

Малката кухня е също голям проблем за много семейства. От години хората се мъчат така да я преустроят, че на 6 квадратни метра примерно да поберат цялата домакинска техника и работната зона.

Какво да се направи?

Основното внимание трябва да се отдели на комфортно място за хранене. Останалата мебел и битова техника трябва да се разпределят колкото се може по-компактно, а от някои дори и да се откажем. Разбира се, забранени за пипане са хладилникът, мивката и печката за готвене. Пробвайте да ги настаните на една стена или под формата на буквата „Г”. Практичен е ниският хладилник, чийто плот може да се използва като маса. Съветът е за мивката да се намери място в ъгъла или редом до печката. Кръглите мивки са по-обемни, отколкото правоъгълните. Вградената мебел също икономисва десетки сантиметри или пък мебел на колелца. Ако имате финансови възможности, поръчайте си кухненските мебели по индивидуален проект със сгъваеми елементи.
Особена тема е трапезната маса. В малката кухня се налага да се постави до стената, което е неудобно, защото се намалява възможността за повече места край нея, а често и дневната светлина не достига до масата. Подходящ вариант е маса трансформатор за малка кухня. Тя е с разтегателни стени при чието повдигане масата може да бъде удължена и да се постави до прозореца. Друг вариант: маса трансформатор на колела, която може да се движи във всички посоки и да се използва не само като допълнителна работна маса или поставка под тенджерите, но и като маса за хранене.
В маса за хранене може да се превърне и подпрозоречният перваз, ако се уголеми и му се поставят крака.Закуска върху такава маса е едно чудесно начало на деня.

Цветовете

Постарайте се малката кухня да е в светли цветове – неутрални или студени. Ако кухнята е по-малка от 6 кв. м, проблемът се решава цветово най-добре с пастелни тонове. Може да експериментирате и с чисто бяло - наистина не се среща често като цвят в кухнята, но в малката създава чувството, че в нея има достатъчно място.

Подходящото осветление

Има няколко варианта за осветлението в кухнята. Първият - когато общата светлина се формира от източниците в работната зона и над масата за хранене. И на двете места осветлението трябва да е добро – и когато се готви, и когато закусваме, обядваме или вечеряме.
Вторият вариант е освен осветяването на работната зона да се поставят лампи и по стените, които да могат да се въртят в различни посоки. Това зрително ще разшири помещението. Светлината обаче трябва да бъде мека, а не ярка.
Третият вариант е върху стените да се „облекат” с тапети или да се боядисат в светли оттенъци и да се засили мощността на осветлението отгоре. Наистина, както вече подчертахме, в повечето малки кухни и таваните са по-ниски – затова, ако изберете третия вариант, не претоварвайте тавана с лампи.

Кухненски трикове

В малката кухня е скъп всеки сантиметър. Первазът на прозореца например може да се покрие с керамични плочки и да се използва като декоративен рафт за цветя или други предмети, но не и като склад на тенджери. Ако можете да разширите перваза, върху него може да се поставят стайни растения или сандъче със зелен лук или подправки.
Към всички дървени рафтове е полезно да прибавите допълнителни куки и на тях да окачите чаши. Ако не стига мястото в шкафчетата, добър вариант е да поставите рафт над масата за хранене. А ако сте убедени, че кухнята може да се справи и без врата, тогава я махнете и я заменете с арка, пространството ще стане по-голямо.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Гостите си отиват, петната остават...

Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...

Начало