Още рецепти » Стъклото в интериора

 Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие за възхвала на Създателя в ръцете на средновековните художници. Тогава именно биват създадени едни от най-ценните мозайки във византийските храмове, както и витражи в католическите катедрали. С преместването на оборудването от Мурано във Венеция бива открито и Soda Lime glass, познато като кристал. Венецианските майстори създали някои от най-красивите и изящни стъклени форми, които светът познава. Въпреки усилията им да задържат технологията в тайна скоро французите успяват да я разконспирират и бързо тя се разпространява из цяла Европа.

Видове стъкло

Днес в света са известни над 30 вида стъкло - листово, блоково, облицовъчно, отразяващо, разсейващо, ламинирано,задържащо светлината, термоустойчиво, цветно, матово, полирано, с прахообразен ефект, с декоративен рисунък, вито, кристално и др., които позволяват изпълнението на най-разнообразни форми с оптично качество.

Пътят на огънатия вариант

Често се случва хората да бъркат понятието огънато стъкло с изрази като ”oгънати, издути, издадени, вити, посукани, изпъкнали, вдлъбнати, криви, закривени стъкла ”. Всъщност огъването на стъкло е процес, при който чрез загряване до висока температура плоското стъкло придобива предварително зададена форма и размери. Като се поставя върху съответната матрица, то постепенно се загрява до температура 650°. Вследствие на топлинната обработка се повишават здравината и устойчивостта му на статични натоварвания, тъй като се създава т.нар. черупков ефект. Под въздействие на високата температура стъклото заема формата на матрицата, след което се охлажда. Различните типове стъкло се охлаждат по различен начин. При огъване на монолитно стъкло, например, е важно процесът на темпериране да бъде бавен, за да не се образуват вътрешни грапавини. Топлоустойчивото heat-strenghtened, или закалено стъкло се охлажда по-бързо с цел да се създаде повърхностно компресивно напрежение, увеличаващо здравината му.

Новите технологии за обработка на стъклото - сплавяне, закаляване, темпериране, лазерно лепене, триплекс, брониране... го извеждат от резонното му предназначение. За увеличаване на неговите качества, както и за промяната на цвета и структурата му, се използват различни примеси - кадмий, кобалт, съединения на златото, окиси на оловото и мангана, метални жичеви вложки и др. Специалната форма пък на кантовете допълнително усилва устойчивостта му срещу счупване и назъбване. Освен обикновени безцветни флоат стъкла могат да се огъват и тонирани, орнаментни, матирани и стъкла с различни покрития (слънцезащитни, нискоемисионни и др.).

Не всички покрития обаче издържат температура, по-висока от 600°С. Това зависи от метода на нанасянето им. Стъклата с твърдо (пиролитично) покритие могат да понесат температурата на огъване за разлика от тези с меки покрития. Други фактори, които определят дали дадено стъкло подлежи на огъване, са: типът и видът на стъклото, неговата големина и дебелина, ъгълът и радиусът на огъване. Освен обикновени безцветни флоат стъкла могат да се огъват и тонирани, орнаментни, матирани и стъкла с различни покрития.

Прозрачната “пластика”

Огънатото стъкло е много по-устойчив материал от плоския му вариант, тъй като при обработката то поема по-големи статични натоварвания. Това дава възможност да се използват модули с по-големи размери и по-малка дебелина, но с много добра товаропоносимост, както и по-леки носещи конструкции. На практика вече всеки предмет може да бъде изпълнен от огънато стъкло - фасади на корпусна и кухненска мебел, шкафове, етажерки, барплотове, стъклени маси и основи за тях, столове, поставки, преградни стени и паравани, пана и пластики, осветителни тела, аквариуми, мивки, декоративни елементи, произведения на изкуството...
Използването на прозрачните мебели е вече утвърдена тенденция в съвременния дом. Функционалните и декоративните свойства на стъклената “пластика” я превръщат в неразделна част от интериора. Стъклото, леко и изискано, считано за най-екологичния материал, прави помещенията по-светли, “въздушни” и елегантни, подчертава изразителността на композициите, придава им модерно звучене. В сравнение с други материали мебелите от огънато стъкло създават усещане за повече пространство, за деликатно и ненатрапчиво присъствие, за елегантност и финес. Един нов свят на неприсъща досега за стъклото топлота и динамична пластичност - форми, светлина и цветове - едно усещане за красота и уникален арт стил на живот.

Дизайнерско предпочитание

Дизайнът и производството на модули и мебели от огънато стъкло са твърде специфични и сложни.
Почти всички типове стъкла (флоатни, декоративни, нискоемисионни, матирани, тонирани) подлежат на огъване, което увеличава възможностите на дизайнерите да експериментират с материала и да претворят и най-смелите си идеи в пластични композиции, обеми и форми изцяло от стъкло или в комбинация с други материали - камък, керамика, метал, желязо, дърво. Потенциален носител за нова свобода на формите и впечатляващи възможности за реализация, повече от три десетилетия пластичното стъкло е един от основните елементи в модерния интериор. Разчупвайки традициите, то освобождава въображението за динамичен и същевременно практичен дизайн, завладявайки непознати досега пространства с уникална визуална и функционална стойност.

Триплексът

Огънатото ламинирано стъкло (триплекс) е безопасно и се състои от две или повече стъкла, ламинирани с устойчив PVB (поливинилбутирал) филм с дебелина минимум 0, 76 мм. В случай на счупване, проява на вандализъм или опит за проникване с взлом то не се разпада на остри парчета, а отделните фрагменти остават залепени за филма. Дори и счупен, триплексът продължава да бъде преграда между интериора и екстериора. Най-разпространеното ламинирано стъкло е двупластовото - от два модула, ламинирани помежду си. Чрез увеличаване броя на стъклените пластове и PVB слоевете е възможно да се изгради т.нар. мултипластово стъкло.
Закаленото огънато стъкло е способно да издържа на постоянни неравномерни натоварвания, силни удари и падащи предмети. То добре понася разликите в температурата и при счупване се разпада на малки безопасни частици. Закалява се при огъване при температура 600 - 680°С, след което бързо се охлажда и от двете страни. Създаденото компресивно натоварване на повърхността увеличава механичната якост, както и устойчивостта му към температурни колебания. Всички обработки на стъклото (кантиране, пробиване, матиране и др.) се извършват преди закаляването. Освен при мебелитето се използва за колони, стълбища, цели стени.
Ламинираното огънато закалено стъкло е вторично обработен продукт, при който два огънати и закалени модула се ламинират с PVB филм. Тази комбинация съчетава качествата и на двата безопасни типа стъкло: от една страна, механичната здравина на закаленото стъкло и поносимостта му към температурни разлики, а от друга - устойчивостта на ламинираното стъкло срещу взлом. При счупване отделните парчета остават залепени за филма.

Живот като на витрина

Просветващите тухли се появяват в първата половина на 19 в., а през 30-те години е въведено съвременното им производство. Две отделни половинки се слепват под висока температура, като във вътрешността им остава херметично затворен въздух. Приложими са за всички помещения, дори за балкон, стълбище или фасада. Необикновените отражения при пречупването на слънчевите лъчи отварят нови, изпълнени със светлина пространства, решавайки проблема със слабата естествена осветеност на помещенията. Вървят около 50 лв. на кв. м.

Витражът

Днес това изкуство е в нов ренесанс, включващ и нови производствени технологии. Лепено, топено, рисувано, оцветявано, стъклото в тази уникална декоративна роля е призвано не само да бъде художествена поанта, но и да зонира, както и да “умножава” светлината. Лежерен, почти “ефирен”, витражът “отпуска” пространството, блестейки сред него като цветен акцент. Той намира мястото си в интериора и на доста необичайни места: освен на холната врата - в полукръглите наддверни прозорци, при декоративните ниши, при паравана и т. н. В зависимост от технологията и материала цената му варира от 150 евро на кв. м до 500 и нагоре.

Параванът

Най-общо казано, това са светопроницаемите прегради в жилището. Те се състоят най-често от солидна рамка, която обрамчва стъклените плоскости. В зависимост от предназначението стъклото може да бъде с различна степен на прозрачност. Най-използваният вариант е матовото, или т. нар. млечно, което не пречи на преминаването на слънчевите лъчи, а изпълва пространството с мека загадъчна светлина. В същото време скрива това, което е зад преградата или само силуетно го очертава.

Огледалото

Не случайно в зората на своето съществуване то е възприемано като прозорец към необятния ирационален свят. Познато още от древността - в Китай, Египет, Гърция, истинският му живот започва с откриването на духаното стъкло от братята Андреа и Доменико през 1516 г. Съвременните дизайнери го извеждат от практическото му приложение, за да му “вменят” нови, естетически функции - с него се облицоват стени, колони, тавани, врати, пана и др. С интересен ефект е дизайнерската приумица “повторение” - малки огледални парчета се подреждат така, че да въздействат като жива картина.

Кристалът

Наричат го застинал леден къс. И това съвсем не е случайно - в резултат на специалните технологии на изработка кристалните фасети след шлифоване придобиват невероятен блясък. Основен материал за красива посуда, кристалът все повече заема челни позиции при декоративните предмети и аксесоари, особено при лампите и полилеите. Севърски кристал, сваровски, мурански, цветен... А и дизайнерите не престават да експериментират с формата - обтекаеми линии, меки извивки, многостенници, цилиндри... обслужващи изяществото и лукса.

Стъклената мебел - модна и престижна
Тя носи в себе си толкова значения, че практически се вписва във всеки стил и помещение. Би могло да се каже, че стъклото е вездесъщ материал. Използва се самостоятелно, най-вече огънатото, както и в комбинация с дърво, метал, камък и кожа.
Стъклените маси от монолитно огънато стъкло се предлагат в разнообразие от размери и цветове, във варианти със или без графика или декорация. Могат да бъдат изработени и по зададени параметри като единични бройки.

Авангардът влиза във всички помещения

Кухнята. Стъклен плот и мивка, при това с антибактериално покритие. Печка и абсорбатор изцяло от стъкло. И какви ли не прозрачни кухненски аксесоари. При това - всичко е лесно за почистване.
Холът. Хитовите мебелни колекции също залагат на стъклото и светлината. Ексцентрични бюфети допълват стъклените маси и столове
Банята. Истински светлинно шоу са ваните със светещи панели, лампички за хромотерапия с успокояващ ефект и оцветяващи водата в различни цветове. Суперлуксозният вариант включва и вграден телевизор.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Разводът – последствия и проблеми

Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае ...

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Млечни кремове

Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...

Начало