Още рецепти » Изберете цветята според изложението

 Изберете цветята според изложението

Много често преживяваме разочарование от лошите резултати при зацветяването на балконите поради незнание или неправилен избор на цветята. Една от причините е многоетажното градско строителство, което създава неблагоприятни условия за красивите, но взискателни растения. Огряването и температурните разлики през горещите летни дни са основните фактори за растежа и правилното им развитие. Излъчването на поетата от стените и цимента топлина и задържането на висока температура през нощта са пагубен стресиращ фактор. Затова е необходимо да подобрим условията като монтираме навес или чадър. Всекидневно, понякога по няколко пъти да обливаме циментовия под с вода. Основно за отглеждане на растения на балкона е да направим правилен избор на растителните видове според изложението на нашия балкон.

На северния сложете студоустойчиви

Северният балкон е усойно място, защото достъпът на светлина е силно ограничен. На такова място добре могат да се развиват малко видове растения. Това са сенкоиздръжливите видове, като кокичета, минзухари, момина сълза, незабравка, стрептокарпус, перила, сантолина, копривка, дворна циклама, някои тлъстиги, пахисандра, дебелец, каменоломка и други. От иглолистните с неопадващи листа подходящи са ниските стелещи се форми на евонимуса, колекциите от бръшлян или зимоустойчивите дворни видове папрати.
Здравецът може да засадите в сандъчета. Той не обича пряка слънчева светлина. Поливайте редовно и го “къпете” често и обилно. Засадете го плътно и по-гъсто, за да се развие богата листна маса. Почиствайте старите и засъхнали листа и при нужда подсипвайте с богата на хранителни вещества почва. Когато туфите се разрастнат много, подмладете ги чрез разделяне и прехвърляне в нова и богата почва. Това се прави през 2–3 до 4 години. Здравецът на северният балкон създава живот и носи енергийност със свежите си зелени листа и нежни розови цветове.

Сакъзчета на изток

Източеният балкон се огрява от 7 до 11 часа от сутрешните меки слънчеви лъчи. Може да го зацветите с многообразието на хибридното сакъзче, циганче, копривка, обичка, бегония тубероза, кобея, латинка, хибискус, лобелия и много други.
Семената бегония и бегония семпервивум намират добри условия за развитие на източния балкон и обилно цъфтят. Засадете ги в края на май - началото на юни в сандъчета с хранителна смеска с рН = 5,5–6, шахматно през 10 см между растенията. Можете да направите пъстър цветен килим, тъй като пазарът предлага около 20 вида багри. При засаждането на разсада почистете върха на прерасналата коренова система. Поливайте и подхранвайте бегониите редовно, за да цъфтят обилно.

Югът обича светлината

Южната тераса може да се превърне в една малка градинка, защото предлага условия за развитието на всички светлолюбиви растения. Много важно обаче е да се осигурят достатъчно големи съдове, богата хранителна среда, обилно поливане на цветята, ежедневно обливане на циментовият под и засенчване в горещите летни дни с навеси или чадъри за някои чуствителни цветни видове. На южният балкон може да засадите мини роза, петуния, кученца, вербена, енотка, биденс, диморфотека, алисум, екзакум, тлъстиги, ниски сортове турта или циния, мушкато, тунбергия, калдъръмче, латинка, диасция. Изнесете през лятото саксиите със зокум, кактуси, фикуси. Подхранвайте растенията веднъж седмично с хранителен разтвор, за да цъфтят обилно. В зависимост от температурата, поливайте веднъж седмично в по-хладно и влажно време и два пъти при температура 20–22 градуса, а в горещите дни с над 25 градуса всеки ден, но винаги рано сутрин или късно вечер, след залез слънце.

На западните терени контролирайте температурата

Западният балкон се огрява се от слънцето от 15 до 18 –19 часа. Неговият микроклимат е почти аналогичен на източния, но с лек превес към по-високите температури, поради дневното нагряване на стените и пода на балкона от силното следобедно слънце. Тук видовият състав се препокрива с източния балкон, ако околните сгради и дървета създават известно засенчване, или с южния балкон, ако слънцето пряко нагрява и затопля стените на сградата. Ето защо изборът ви ще е по голям. Особено ако за силно светлолюбивите видове изберете по-откритите кътчета, а за останалите осигурите контролиране на температурата и засенчване.

В двора изборът е голям

Живеете ли в къща с голяма тераса, условията за зацветяване са по-благоприятни. Микроклиматът е корено различен от този на балкона. Тя не се нагрява така силно. Намира се на не повече от 1–2 м от повърхноста на почвата и през нощта се охлажда по-добре, а през деня не се напича толкова силно. Пряко свързана е с двора и близките лехи. Възможноста за зацветяване на терасата и характера на озеленяването е широкоспектърен. Тук могат да намерят място саксии с цъфтящи и листно-декоративни растения, сандъчета и кашпи с висящи цветя, вертикално озеленяване с лиани и увивни видове, които естествено да свържат връзката дом - тераса – градина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Познавате ли тези формировки?

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката (формата) на резитбата. В зависимост от височината на ...

Малчуганите и стресът

Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Внимание! Детска хипертония

За съжаление вече имаме и такава статистика – детска хипертония, която засяга 3-10 % от децата ни. Това е изключително тревожно, защото до голяма степен оформя близкото и далечно бъдеще на децата с хи...

Начало