Още рецепти » Мебелите Тетрис

 Мебелите Тетрис
Нещо повече от една игра

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме да поставим така, че заедно с другите да образуват нещо като стена без никакви процепи и пробойни! Днес играта е преминала в мебелна мода, като става дума за леки полици с разнообразна форма, които, захванати една към друга, образуват причудливи шкафове, библиотеки, етажерки и какво ли не още.
Mебелната мода “тетрис” носи много свежест и елегантен дизайн у дома. На схемите са представени най-често употребяваните форми на полици, техните основни габаритни размери, като става ясно, че захващането на отделните полици - вертикални и хоризонтални страници и горни части, става по вече класическия начин - отвори, в които влизат дървени дюбели и лепило за здравина. Формите включват например правоъгълници, обърнати “Т” и “Г”, както и нещо наподобяващо латинската буква “S”.

Как да извършим сглобяването?
Материалът е МDF с дебелина 16 мм, от който се изрязват според посочените размери отделните полици и страници. За получаване на подходящ цвят предварително можете да боядисате заготовките.
Върху плота, от който ще режем, нанасяме подходяща боя с мече и следва изрязване по размерите (сн. 1 и 2). Ъглите и преходите изрязваме и оформяме с прободен трион (сн. 3). Следва снаждане и залепване на отделните части с лепило и дибли (сн. 4 и 5). Ако има части под ъгъл, те се залепват по формата на снадката, която следва желания ъгъл (сн. 6).
Ето и схеми за полици на стената, които трябва да носят по-големи товари. Дебелината на MDF-материала вече е 15 мм, дъските се заглаждат със заглаждаща машина и абразивна хартия, а изработката е в следната последователност.
Изрязваме по размери, заглаждаме и обработваме острите ръбове на елементите (сн. 1 и 2). За здраво захващане диблите могат да бъдат и продълговати (сн. 3 и 4). Цялостната конструкция се поставя в дърводелски стяги за по-здраво залепване на връзките (сн. 5). За закрепване към стената се правят дървени трупчета с отвори за дюбелите (сн. 6 и 7). Накрая следва боядисване с желана боя за дърво (сн. 8) и здраво закрепване към стената с дюбели за бетон (сн. 9).

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мъжете и хaлитозата (лошият дъх)

Зад това научно име с латински произход се крие едно банално, но страшно неприятно явление - лошият дъх. Оказва се, че от него страдат два пъти повече мъже, отколкото жени, затова, ако шефът и колегит...

Специалитети с шкембе

Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...

Лесни бухти

Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...

Украсете хола с иглолистни растения

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Начало