Още рецепти » Оформяне на малка градинка

 Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи

Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста многогодишни растения, като при това поне едно от тях може да е с декоративни листа.
Под дърветата и храстите най-често се правят минилехи от ранно цъфтящи растения: синчец, мускари, минзухари. През пролетта, когато се появят всички цветя, се образува весел пъстър килим. Тъй като луковиците на тези растения се засаждат достатъчно на-дълбоко, те не се повреждат при обработката на почвата.
Някъде на сенчесто място в градината посадете 1-2 храста папрати, пред тях можете да настаните няколко храста свиларка, които цъфтят през юли с червени цветове, или пък ленивче с жълти и бели цветове. Добре понасят сянката и много големи камбанки.
На слънчевото петънце можете да посадите божур, лупина, ориенталски мак, листнодекоративни растения - хоста, особено нейните пъстролистни форми, или бергения.

Комбинирайте листно декоративните с цъфтящи

Великолепно изглеждат и комбинираното засаждане на единични високи храсти див тютюн или арункус, които имат красиви листа и големи съцветия, и няколко ниско растящи. Близо до рязаните листа на арункуса добре изглеждат блестящите листа на бергенията, тънките листа на лилиумите, ирисите или хемерокалиса. А огромните блестящи листа на дивия тютюн се нуждаят от допълнение от изящни растения като дамското сърце, карамфилите или малък равнец.
Своеобразна композиция може да се създаде от голям храст ирис и такива почвопокривни растения като гъшарка, аубриеция, седум, рожец, те образуват под основните растения красив, пъстър килим.
А около храстите на флокса добре се разполагат папратите или хостата, такава леха ще бъде красива и без цветя.
Съвременният асортимент от декоративни растения позволява създаването на множество разнообразни композиции.

Контейнерите също са полезни

В последно време миниатюрните лехи се правят както в открита почва, така и в различни контейнери. Това не е толкова практично, но е красиво.
Цветята в контейнерите могат да станат основно украшение на малката градина. По-често такива композиции се разполагат на открити тераси и в ъглите за почивка. В градината те се разполагат по едно или по няколко на определено място. Най-добре е да групирате контейнерите, които са направени от еднакъв материал, но с разнообразна форма и размери. В центъра на композицията обикновено се поставят широките и високи контейнери, а около тях - малките.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Гозби с леща

Леща по манастирски Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: ...

Вълшебен чай за вашата градина

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Фуксията

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Начало