Още рецепти » Зимна приказка в градината

 Зимна приказка в градината

През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова повечето от градините са проектирани с оглед ползването им през лятото. Но какво да правим през зимата? Може ли да затворим градината и да не я ползваме, докато дойде пролета? Още повече, че в нашия климатичен пояс този сезон трае поне три месеца. Наистина, в последните години глобалното затопляне на климата повиши средните зимни температури, но няма изгледи декември някога да стане май. Поради тази причина при проектирането на всяка градина трябва да се вземе под внимане и фактът, че

лятото не е вечно

Добре проектираната градина изглежда великолепно и през студените месеци, подчертавайки елегантността на зимата. При умело композиране на отделните елементи и подходящо подбрани растения, в снежната си премяна тя ще е толкова красива, колкото е през лятото и ще се превърне в снежна приказка.
С какво трябва да се съобразим при организацията на градината, за да не се превърне тя в голо и скучно поле в края на есента?

Композицията

Зимата е прекрасен учител по основния предмет в градинското изкуство - композицията. Когато лятото отмине и студеният есенен вятър издуха от дърветата и последните жълти листа, градината изведнъж се оголва. Тогава наистина може да възприемем формите на дърветата и храстите, освободени от гиздавата си премяна, разнообразието на видовете и начина на композирането им.
Още при създаването на градината трябва да се заложи на обемните и линеарните форми, симетрията и перспективата. Ако територията е голяма, желателно е да използвате начини за визуално разграничаване на пространствата. Ефект на разделяне може да получите със стенички, оградки, решетки, подстригани или свободно растящи храсти, жив плет. В така създадените кътове, всеки със свой стил и атмосфера, поставете нещо интересно, което да ви радва и през зимата – красиво дърво, беседка, декоративно хълмче и т.н. При избора на растителността трябва да се вземе под внимание и фактът, че през зимата преградите от листвен растителен материал добиват прозрачност и графичност.

Организацията

Предварително трябва помислите кои части от градината ще се ползват активно през студените месеци. Сред тях са входовете (за двора и къщата, за гаража), пътеките и алеите (включително за колата), терасата, балконите, гаражната площадка (за предпочитане под навес), както и градинските обекти – беседката, навеса с барбекюто, кътът за почивка с пейка, детският кът. Участъците, които ще ползвате, или които се виждат от прозореца, трябва задължително да запазят своята привлекателност през зимата. Не се препоръчва засаждането около тези места на растения, които се нуждаят от покриване или увиване през зимата, за да не загрозяват гледката. Тях може да разположите в онази част, която ще остане встрани от зимните градински маршрути, или в специално обособена зона, използвана предимно през лятото. За да не изглежда дворът запуснат и необитаем, трябва редовно да почиствате плочниците от сухи листа и сняг.

Акценти и доминанти

Както вече се спомена, летните акценти на градината са цветята и цветните композиции, игривите водни струи и др., които през зимата се скриват под снега или се “зазимяват” с подходящо покритие. На тяхно място трябва да дойдат други елементи, които през лятото може да бъдат второстепенни. Какво можем да използваме?
Градинска скулптура. В последните години сскулптурите се използват все по-често, като асортиментът им се разшири с фигурки “народен тип” на животни и приказни персонажи. Те не са скъпи, много по-достъпни са в сравнение с авторските творби и всеки може да си ги купи от специализираните магазини за градинско обзавеждане. Това, разбира се, не принизява ролята на класическата скулптура, която изглежда много красива и през зимата, само че тя не е подходяща за всяка градина. Поставянето на художествена творба в градината изисква проявата на изтънчен вкус, както при подбора на темата, стила и материала, така и на мястото. Пейзажният стил хармонира с модерната и нетрадиционна скулптура, като е възможно използването дори на авангардна геометрия. Геометричната градина открай време е идеален фон за класическата скулптура. Селският тип градина се съчетава с романтичната и рустикална тематика.
Градински релеф. Той личи най-добре през студените месеци, когато градината се оголи. Модерните днес хълмчета и каменни градини могат да се превърнат в ефектен акцент през зимата. Те трябва да са обединени от общия композиционен замисъл, за да не се възприемат като случайно струпана купчина пръст. При проектирането им трябва да се отчете как ще изглеждат покрити със сняг и без лятната си премяна. За да се подобри зрителното възприемане на композицията, препоръчва се вашето хълмче да включва не само хоризонтални, но и вертикални елементи, които няма да се скрият под снега.
Архитектурни елементи. Като акценти, обогатяващи възприемането на градината през зимата, могат да служат и малките архитектурни форми и елементи - подпорни стени, пещера, декоративни чешми и кладенци, стълби, градинско мостче. Градинската пътека, оградена от жив плет, ще разнообразява зимния пейзаж, дори затрупана със сняг. Отвори в плътни стени с динамична свободна геометрия, през които се открива определена картина, могат да станат печеливш елемент в съвременната градина.
Дребни детайли, които радват окото. Сред тях са хранилките за птици и къщичките им. Поставени на подходящо място в заснежената градина те я изпълват с живот. Птиците, които долитат в двора, ще доставят много радост и на големите, и на децата. Много актуални напоследък са различните кинематични обекти, движени от вятъра, които издават характерни звуци – еолови арфи, вятърна флейта, камбанки, чанове. Те съчетават елементи на народните трдиции, изобразителното изкуство и музиката. Звученето е различно в зависимост от вида им и силата на вятъра.
Посока на видимостта и възможности за красива гледка. Важна подробност, която ще гарантира декоративността на градината през зимата, е панорамата, която се открива от вашите прозорци, от терасата, балкон или алеята. Това трябва да се обмисли внимателно още при разполагането на сградата в парцела и разделянето на градината на зони. Разбира се, най-ефектни са величествените природни доминанти – река, езеро, гора, планински връх. За съжаление, не всеки може да се похвали с такава даденост в двора или околностите. Това обаче не пречи да си осигурите красива гледка. В полезрението ви могат да попаднат растения с особено декоративна форма и фактура на ствола и клоните, с красиви плодове или семена, които остават по дървото почти цяла зима, величествени солитери (единични дървета). Всички изброени по-горе фактори – градинска скулптура, каменна композиция, архитектурен елемент, пейка, осветително тяло и др. трябва задължително да са част от красивата гледка през зимата. В никакъв случай не ги поставяйте встрани от ходовите пътеки, сбутани в “задния” двор или в участък, ползван преимуществено през лятото.

Раститенията под снега

За декоративността в значителна степен ще допринесат растенията, обединени в група, както и солитерите. Главна роля в зимната “пиеса” е отредена на вечнозелените – чимшир, туя, ниски хвойнови храсти, иглолистни дървета и др. Те не са изключение от общото правило и също сменят листата си, само че при тях това протича незабелязано, тъй като старите листа окапват постояно. При засаждането им трябва да се намери баланс с листопадните растения, тъй като градина само с вечнозелени ще изглежда скучна както през лятото, така и през зимата. Асортиментът при тях не е толкова богат, колкото при листопадните, но има екземпляри с пъстра и красива окраска, които могат да се превърнат в художествен акцент. Живият плет се поддържа трудно, изисква честа и прецизна резитба, но е изключително красив, особено през поетичната зима. Чемширите могат да се оформят в най-различни фигури и да се превърнат в зелени скулптури. При подрязването трябва да се има предвид факта, че снегът през зимата създава “корона” върху вечнозелената растителност. Живият плет, който огражда пътеката, ще се нагизди с бял гирлянд от сняг и ще подчертае перспективата, напудрените със сняг борове впечатляват с контраста тъмно-светло, тисовете и кипарисите, накипрени с бели шапки, са успешен вертикален акцент. Не е за подценяване и ролята на листопадните растения, особено на дръвчетата и храстите с декоративни плодове и семена, които се запазват дълго през зимата, както и с красива кора или корона (дървета с “плачещи” форми и др.).

Детският кът

Когато правите детски кът в градината, трябва да имате предвид и ползването му през студените месеци. Добре е ако наблизо има навес, където да прибирате обемистите играчки. Много подходяща за игра през всички сезони е детската къщичка - мечта за всеки малчуган. В по-луксозен вариант тя може да е дори с отопление. При стръмен терен може да направите пързалка за детето – така по всяко време на деня то ще може да играе пред очите ви в двора, без да се притеснявате за него. Ако решите да терасирате градината и да изградите подпорни стени, оставете част от терена с естествения си наклон (при опасност от свличане го укрепете със специални клетъчни структури). Така тази част при нужда лесно ще се превърне в пързалка.
Една от най-големите зимни радости за децата е направата на снежен човек. Подскажете предварително на детето къде да е мястото му, за да го превърнете в декоративен акцент на градината. Снежният човек, направен с помощта на мама или татко, трябва да се вижда добре от прозорците на къщата, терасата, входната врата или главната алея.

Цветове и светлина

Нискосто зимно слънце преобразява контурите на умело подрязаната растителност и тя изглежда различна. Играта на светлини и издължени сенки внася цветова динамика, но за съжаление продължителността на деня е малка. Затова темата за изкуственото осветление е особено актуална през зимните месеци, когато в градината липсва колорит. Фенерите създават неповторим ефект. Отблясъците светлина падат върху снега и той започва да свети. Насочени осветителни тела могат да акцентират върху отделни дървета и храсти, затрупани от сняг или с протегнати голи клони, което ще създаде приказна атмосфера. Големи възможности дава цветното осветление, в това число широката палитра от цветови ефекти, които предлага рекламата. Например, светещият шнур, неоновите тръби, оптичните влакна и други светещи елементи предлагат безкрайни варианти за декорация. С тяхна помощ голите клони ще засияят и ще добият обем. Красивата ела сред поляната украсете с гирлянди и играчки, за да създаде празнично настроение.

Автор: Арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Манджи в буркани

Вегетариански деликатес Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол Нaчин ...

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

Настилките в градината

Настилките - това е елемент присъстващ във всяко дворно пространство. Алеи и площадки, автомобилни подходи, стъпки в тревата - всички те са важен естетически и функционален елемент. Разработването на ...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Начало