Още рецепти » Градинският инвентар

 Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите верни помощници – градинските инструменти. Ако лопатата се е изкривила, греблото се е счупило, ножицата се е затъпила, ръждясала или пружината се е скъсала, ясно е, че ще трябва да ги подновите. Защото работата не чака – трябва спешно да се прекопае, да се подрежат прорасналите храсти, да се насадят семената. За да се снабдите с нови инструменти, не действайте прибързано.

Пазарът предлага голямо разнообразие

от градински инструменти, всеки от които е добър по своему от гледна точка на индивидуално-експлоатационните си качества. Ако влезете в първия попаднал ви магазин и накупите цяла камара лъскави и ефектни градински помагала, може да се окаже, че голяма част от тях или не са ви нужни, или са неудобни за работа.
За начинаещите градинари трябва да кажем, че няма универсален инструмент, подходящ за всякакъв случай. Даже приличащите си на външен вид лопати са предназначени за различни цели. Покупката на инструменти трябва да се обмисли внимателно, като прецените за какво са ви нужни, как и къде ще ги използвате.
Приспособленията и инструментите, които облекчават труда и ни помагат да отглеждаме или прибираме реколтата, могат най-общо да се разделят на ръчни и механизирани. В малките градини и дворове първенството е на ръчния градински инвентар, затова тук ще разгледаме основно него.

Почвообработващи инструменти

Първата голяма група инструменти обединява разнообразните по вид почвообработващи сечива. Най-необходимият помощник на градинаря, разбира се, е лопатата. Тя е нужна както в стопанската дейност, така и при строителство, ремонт и други дейности в двора. Асортиментът от лопати в специализираните магазини е голям - обикновени, сгъваеми, малки, средни, големи, олекотени, титанови или от обикновена стомана, хромирани или оцветени с прахово покритие и др. За земни работи – прекопаване на почвата, изкопаване на кореноплоди и др., служат универсалните градински лопати с ширина на платното до 210 мм. Произвеждат се и специални лопати за изкопаване с овален завършек на платното и ширина до 195 мм, за прекопаване – с триъгълен режещ край и ширина до 240 мм. Освен лопати от стомана има и от титанова сплав, много леки, здрави, устойчиви на корозия и износване, но по-крехки. При работа в тежка почва те често се чупят. Продават се дори лопати с шарнирно закрепване, което позволява да ги завъртите и превърнете в подобие на мотика.
Работните лопати също имат различно предназначение и съответно различна форма. Освен традиционната стандартна работна, лопати се произвеждат и по-големи за леки и насипни материали. Широка лопата с оребряване за здравина се използва за почистване на снега, а с форма на сърце и с дебела къса дръжка – за работа с тежки материали, например циментов разтвор.
Следващата голяма група инструменти са вилите и греблата. Те изпълняват много задачи. Греблата (търмък) са различни по размер, количество на зъбите и предназначение. Изравняването и разрохкването на почвата след прекопаване, събирането и изгребването на растителните остатъци и боклуци става с метални гребла. Простите градински гребла се делят на два вида. При едните зъбите са закръглени, броят им варира от 8 до 10. При вторите зъбите са с правоъгълно сечение, дължина 70-85 мм и броят им е от 10 до 16. Те дават възможност за по-качествено разрохкване. Рядко, но се срещат и двустранни гребла със зъби във вид на плоски ножове, при които едната страна има два пъти повече режещи пластини. Те са идеални за подготовка на почвата за засаждане на дребни семена, когато се изисква много внимателно разрохкване. Греблата, направени от пластмаса, са подходящи само за леки почви. Греблата от стоманени телчета са предназначени за разресване на тревни площи, а от тънки тенекиени пластини – за събиране на опадалите листа и други отпадъци от растителен произход. Тези гребла са доста меки, поради което не повреждат корените на растенията в най-горния почвен слой и не нанасят никаква вреда на младите растения.
Вилата също има своите достойнства. Удобството при използването й в определени случаи и за определен вид работа не трябва да се подценява – нищо не може да ви помогне да се справите със сеното по-добре от вилата. Вилите също се различават по вид – биват с 3, 4 или 8 зъба, за товарене, за събиране на сено или насипни материали, за вадене на картофи и др. Специални тесни и дълги вили се използват за вадене на дълбоки корени. Обикновени метални четиризъби вили могат да служат дори за разкопаване на рохкави и леки почви. Извитите вили с голяма дължина на зъбите се използват само са товаро-разтоварни работи.

Инструменти за борба с плевелите

Много полезни в градината са ръчните инструменти за борба с плевелите. Какво да изберем сред голямото разнообразие от този тип сечива зависи от вида на насажденията, които преобладават в градината - вилици и разрохвачи за плевели (култиватори), изкоренители и лопатки за плевели и др. Разрохвачите имат формата на ветрилообразно разположени метални зъби, извити в краищата си и закрепени за дръжка. Освен за почистване на плевели, те вършат полезна работа и за разрохкване на образувалата се почвена кора, която е сравнително тънка. Лопатката за плевели представлява дълга тясна метална лента (до 35 см), стесняваща се надолу, с плоска или заострена режеща част, която позволява с плавно движение да извадите корена на плевела, загнезден между две близко разположени растения. Има и специални изкоренители, чиито дълбоко проникващите челюсти захващат корените на плевелите от няколко страни едновременно и ги изтръгват от земята.
Мотиките в зависимост от формата и конструкцията си се делят на 3 вида – универсални, за плевене и за окопаване. За да ви спори работата, този инструмент трябва да е винаги добре наточен. Дебелината на режещата част не трябва да е повече от 0,3 милиметра. Има едностранни и двустранни мотики, както и комбинирани – с листообразно или плоско острие от едната страна и двоен (троен) зъб от другата. Към почвообработващите инструменти спадат и тези, които ни помагат при саденето - садило за луковични и коренови растения. Те могат да са дървени или метални.

Внимание!

Ако купувате инструмента с дръжка към него, обърнете специално внимание на начина на обработка на повърхността й. От нея зависи удобството при работа с почвообработващите инструменти и оттам – производителността на труда. Дължината и дебелината на дръжката също са от значение. Например, градинските лопати заедно с дръжката трябва да са дълги от 90 до 130 см, а диаметърът на дръжката да е до 4 см. Греблата и вилите са с по-дълги дръжки – до 160 см, но с по-малък диаметър – около 3–3,5 сантиметра.

Режещи инструменти

Следващата полезна група инструменти са режещите. Градинските ножици са предназначени за подрязване и оформяне на плодните и декоративните дръвчета и храстите. Максималният диаметър на среза не превишава 2 см. Остриетата им са както прави, така и сърповидни с дължина до 20-27 см. Има варианти и във формата на дръжките.
За изрязване на по-дебели клонки се използва овощарска ножица секач. За лесно боравене и висока стабилност тя е снабдена с наковалня и дълги дръжки. Обикновено реже клони с дебелина до 40 мм. Някои овощарски ножици могат да отрежат клони с дебелина до 8 см в диаметър. Има и специални ножици, с които може да отрежете клони на дървета, разположени високо над земята – противорежещата пластина се опира о клона и с помощта на дълъг шнур се привежда в движение режещият нож. За присаждане и рязане на рози и други растения се използва ножица с наковалня, която прави изключително правилен срез.
За гладко рязане на живо и сухо дърво може да използвате и градински трион. Общата дължина на острието и дръжката е около 50-60 сантиметра.
В последните години на пазара се появи голямо разнообразие от градински ножици. Ако имате нужда от ножица, поинтересувайте се от предназначението на модела – тенденцията е те да стават все по-специализирани. Това означава, че ножица за подрязване на трева или нож за плевене на фуги не може да използвате за резитба на храсти и обратното.
За поддръжка на дърветата се използват и градински триони - леки за подрязване, по-големи за изрязване, със или без сгъваема режеща част. При нормална употреба на качествените триони не се налага заточване.

Качество на материала определя дълготрайността

Най-важните технически характеристики, определящи качеството на режещите и почвообработващите инструменти, са теглото на изделието и вида на материала, от който са изработени работните органи. Ниската цена и привлекателният външен вид, поставен в красива опаковка, могат да скрият от потребителя факта, че инструментът е направен от евтина некачествена стомана и едва ли ще издържи дълга експлоатация. Такива инструменти се изтъпяват бързо и след всяка употреба трябва да ги наточвате (а това са допълнителни средства). Работните органи – платна и остриета, трябва да са изработени от висококачествена стомана, обработена термично (закалена стомана) за получаване на по-голяма здравина. Инструментите, изработени от такава стомана могат да работят без допълнително заточване достатъчно дълго време. Например, за ножиците срокът на работа трябва да е поне 600 часа. Теглото на инструментите е от значение за удобството при работа. При овощарските ножици то не трябва да превишава 1 кг, при градинските – 0,3 кг, при греблата – 1,5 кг и т.н.

Дребноразмерен ръчен инвентар

Дребноразмерният ръчен инвентар се използва най-вече за поддържане на цветната градина, за засяване на семена, пикиране, разсаждане, разрохкване. Инструментите са същите, както и при почвообработващите, но с по-малки размери – мотички, лопатки, гребла, разрохкватели и др. За производството им се използва стомана с по-ниска марка. Причината е, че почвата в цветните лехи, балконските саксии и кашпи не е толкова тежка, колкото в градината. Като добавим и факта, че работните органи на тези инструменти са с по-малки размери и дръжките им не превишават 60 см, следва, че натоварването върху тях е много по-малко. За намаляване на ръждясването на малките почвообработващи инструменти металните им части се хромират или никелират, в краен случай се покриват с ярък износоустойчив емайл.

Помощен инвентар

В градината не може да минете без количка за превозване на неголеми товари. И тук разнообразието от модели е голямо - с едно колело, с две колела, с подвижна или стационарна кошница. Товароподемността им варира от 50 до 150 кг, а собственото им тегло е от 10 до 35 кг. Ако си купувате количка, изберете я удобна и универсална. Тя ще ви върши работа и при пренасянето на насипни материали – пясък, пръст, чакъл, камъни.
Има и много други приспособления в помощ на градинаря – градински стълби (еднораменни, двураменни, телескопични), ръчни и автоматични системи за поливане, пръскачки, огромно количество инстументи за поддържане на тревните площи (косене, разресване, аериране, оформяне на краищата и др.), приспособления за бране на плодове и др. Но преди да се снабдите с тях, първо си осигурете най-необходимото за работа в градината.

Грижа за инструментите

Важна роля за дълготрайността на градинските инструменти играе грижата за тях. Това не е сложно и не изисква много време. След работа те се прибират почистени от калта и от растителните отпадъци. Там, където ги съхранявате, трябва да не е мокро и влажно, за да не ръждясват металните им части. Подходящо място е селскостопанският навес, гаража или специално построена за целта барака.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

14 начина да прогоним стреса

Прекарваме близо половината от своя живот в труд за насъщния, така че ако мястото, където работим, и отношенията с колегите не са такива, каквито трябва да бъдат, това неминуемо ни се отразява. Много ...

Мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Начало