Още рецепти » Кавалерите на розата

 Кавалерите на розата

Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като "Снежанка" най-често се съчетават с жълтите цветове на равнеца или лизимахията (Lysimachia). А ролята на посредника между белите и жълтите цветове играят най-добре храсти със сребристи листа.
Девизът, който трябва да ви води при оформянето на розовата градина - повече разнообразие. Защото розата може да бъде оценена много по-добре, когато нейният спътник предлага на очите прекрасен цветови контраст. Но растенията -придружители имат и друга важна функция - те могат да поставят акцентите във вашата градина, когато розовите храсти още не са разцъфнали или когато розовите цветове вече са опадали. Освен това те покриват земята и по този начин я предпазват от изсъхване, което се отразява добре на жизнеността на розите в градината. Но внимавайте, защото някои билки и подправки могат да задушат розовите храсти, като им отнемат необходимия въздух при растежа им. Това всъщност важи за всички растения-придружители, ако не се полагат грижи за тяхното поддържане. Специалистите препоръчват да се избират преди всичко растения с главен корен. Известно е, че съчетаването на розите с т.нар. зъбна трева (Ceratostigma plumbaginoides) е вредно, защото нейната коренова система се разпростира на кръгове, като обхваща и корените на близките рози. И така се задушава тяхното развитие.
Важна роля при оформянето на розовата градина играят и цветовете. За да получите добър контраст, може да съчетаете червените и розовите си храсти с растения с тъмносини цветове - беладона, аконитум и звънчета са класически растения-придружители в такива случаи. Огромното разнообразие на растенията-придружители ви дава и друга възможност - да ги съчетаете в тон с розовите храсти. При чисто белите рози това може да се постигне лесно.
По-трудно обаче това става с червените или розовите сортове, защото различните тонове в цветовете често влизат в дисхармония.
Можете да избегнете подобни затруднения, ако се откажете от растенията-придружители с твърде големи и пищни цветове и вместо това заложите на растения със специфичен цвят на листата - различни тревни растения или храсти с тъмни листа, които се нуждаят от също толкова слънце, колкото и самите рози.
В таблицата за ваше улеснение ви представяме някои растения-придружители, подредени по цвят. Не ги садете твърде близко до розите, за да не затрудните растежа им. Но запомнете, че често експериментирането си струва риска.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Бебешкото легло - основни правила

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Планински кът насред моравата

Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пъ...

Сините очи на метличината

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Начало