Още рецепти » Адекватна бърза помощ

 Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. Какво да правите, ако се окажете свидетели на нещастен случай и се наложи да
облекчите състоянието на пострадалия, преди да пристигне линейката.

Припадък

Трябва: Да осигурите приток на кръв към мозъка. За целта сложете припадналия да легне на равна повърхност, при което краката му да са по-нависоко от гърдите. Той има нужда и от въздух, така че разкопчайте или развържете тесните му дрехи. После го потупайте по бузите с кърпа, намокрена със студена вода, разтрийте сравнително грубо меката част на ушите му и напръскайте лицето му с ледена вода. Накрая закрийте с длан устата на жертвата и поднесете към носа й памук, напоен с амоняк.

Не трябва: Рязко да изправяте припадналия на крака, да го карате да седне или да го обръщате по корем.

Конвулсии

Трябва: Придържайте пострадалия така, че да не си навреди или осакати. Докато конвулсиите не станат особено силни, пробвайте да сложите между кътниците му дървена пръчка, с което ще му попречите да си прехапе езика. Разтваряйте внимателно челюстите, натискайки там, където бузата се съединява с ухото. В никакъв случай не тикайте пръст в устата му - дъв-кателните мускули са ужасно силни, така че рискувате да се лишите от него. Когато конвулсиите спрат, внимателно обърнете болния на една страна, за да не се задави, ако повърне.

Не трябва: Да лягате върху обзетия от гърчове с цялата си тежест, опитвайки се да предотвратите пристъпа.

Пътна катастрофа

Трябва: Да извадите ранения от автомобила. Това се прави, като няколко човека едновременно го хващат за дрехите от двете страни, придържайки внимателно главата му. Сложете го да легне на равна повърхност, после обездви-жете шията, поставяйки под главата му и около нея някаква тъкан, навита на цилиндър, която да образува защитна яка. Констатирате ли кръвотечение, опитайте се да го спрете.

Не трябва: Да дърпате жертвата на пътното произшествие за крайниците - рискувате да увредите още повече счупената ръка или крак.

Отравяне

Трябва: Докато чакате „Бърза помощ”, да изясните какво е причинило инцидента. На всяка цена вземете „отровата” в болницата, за да могат лекарите да решат как най-добре да я неутрализират. Не предприемайте никакви други действия в отсъствието на специалисти.

Не трябва: Да карате пострадалия да повърне -ако преминат обратно по хранопровода, отровните вещества могат да нанесат още по-големи щети.

Удар от електрически ток

Трябва: Да предотвратите спирането на сърцето. Като начало непременно изключете източника на ток. Ако е заземен, издърпайте щепсела от контакта, ако не е, отвъртете бушоните. При положение че има оголен проводник, отстранете го с дървена пръчка. Поставете ударения от ток по гръб, леко повдигнете торса му и сложете стерилна превръзка на раната. Щом се налага (и стига да умеете), направете му изкуствено дишане.

Не трябва: Да докосвате пострадалия, докато го тресе токът.

Чуждо тяло в дихателните пътища

Трябва: Да накарате нещастника да се изкашля. Става ли дума за малко дете, обърнете го надолу с главата, като едновременно с това го потупвате по гърба. Възрастния индивид пък прегърнете през кръста и откъм гърба. Свийте ръка в юмрук, хванете го с другата длан и го поставете върху стомаха на ниво, малко по-високо от пъпа. Издайте напред лактите си и натиснете рязко в посока навътре и нагоре.

Не трябва: Да давате на пострадалия да пие. Водата само ще засили кашлицата и може да попадне в белите му дробове.

Изгаряне

Трябва: Да охладите изгорената повърхност с течаща студена вода, докато не изчезне усещането за парене. Струята обаче не бива да е много силна, иначе ще задълбочи раната. Ако изгореното се простира на голяма площ, използвайте подвижния си душ, но в никакъв случай не мокрете здравата кожа. Така например не потапяйте изгореното си дете във вана със студена вода, за да не се стигне до хипотермия или замръзване, особено в случай на шок. Накрая защитете раната от инфекция, като я покриете със стерилна марля.

Не трябва: Да слагате лед върху изгореното, за да не усложните още повече положението.

Дълбока рана

Трябва: Да спрете кръвотечението. Когато раната е върху някой крайник, поставете стягаща превръзка. Ако обаче има засегната артерия или вена, сложете турникет (гумена тръбичка или бинт) над мястото на срязване. Побелелият крайник ще ви подскаже, че от превръзката има ефект. При открита рана на стомаха или гръдния кош поставете отгоре салфетка и после полиетиленово фолио, което трябва да залепите с лейкопласт, за да спрете напълно достъпа на въздух.

Не трябва: Да допускате попадането на дразнещи вещества в раната.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Лофт стилът

На български думата loft означава таван или таванска стая. Още през Викторианската епоха прислугата е обитавала „лофт”-ове - подпокривното таванско пространство, до което се е достигало през отделен в...

Подберете подходящи растения за офиса

Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Начало