Още рецепти » Защо да се грижим за скалпа си?

 Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от косата отразява общото състояние на организма. Той има същата структура като кожата, но е по-плътен и в него са разположени много повече кръвоносни съдове. Затова дори незначителното му нараняване предизвиква впечатляващ кръвоизлив.
Особеностите на човешкия скалп обикновено съответстват на типа на кожата - ако вашата е мазна, най-вече в Т-зоната, образувана от челото, носа и брадичката, той също ще проявява подобна склонност. Освен това кожата на главата по принцип е по-мазна от тази в другите участъци на тялото, той като в нея има 9 пъти повече мастни жлези.

Себорея

Дерматолозите говорят за себорея, когато скалпът се омазнява 2 или 3 дни след измиването с шампоан, и за хиперсеборея, ако състоянието на косата - тя залепва за скалпа, няма обем, изглежда много мръсна, налага всекидневното й измиване, Генетично предопределено, производството на себум се активизира през пубертета под влиянието на мъжките хормони (именно затова косите на децата остават меки и въздушни, докато не навлязат в тий-нейджърска възраст). Отново на хормоните се дължи и фактът, че много жени констатират по-силно омазняване в корените си точно в дните преди мензис.
Наистина наследствеността и хормоналните промени играят определяща роля за наличието на себорея, но има и други фактори - външни и вътрешни, които също допринасят за нея, тъй като активизират мастните жлези. Става въпрос за стреса, някои болести, замърсената околна среда, смяната на сезоните, възрастовите изменения, прекалено агресивните фризьорски процедури.

Решението: Използвайте шампоани за мазна коса, които абсорбират себума. Те обаче не са в състояние да въздействат кой знае колко върху мастните жлези, особено ако не съдържат цинк или аминокиселината цистин. Чудодейни средства срещу себореята няма, признават дерматолозите, ето защо е особено важно да внимаваме какво ядем, да не съсипваме нервната си система и да полагаме съвестни, съобразени със състоянието й грижи за кожата на главата си.

Пърхот

Той се появява почти по същите причини, както и себореята. Свръхомазняването създава идеална среда за развитието на гъбичката pityrosporum ovale, присъстваща постоянно в кожната микрофлора. Ако равновесието в тази микрофлора бъде нарушено, обновяването на клетките се ускорява до такава степен, че те започват да се делят не на 21 дни, както са „програмирани", а на 10 и даже на 7.

Пърхотът е два вида.
При сухия скалпът изглежда като набрашнен и от него се отделят белезникави люспи (сквами), които се посипват по раменете. При мазния пърхот се наблюдава засилен сърбеж, а сквамите са жълтеникави и много по-едри. На всичко отгоре те предизвикват и засилен косопад,
Решението: Окончателно отърваване от пърхота няма, но това не означава, че не трябва да вземем мерки в момента на неговата поява, Различните марки предлагат безброй шампоани срещу белия сняг по раменете, най-ефикасните от които включват в състава си както фунгициди, унищожаващи виновната за положението гъбичка, така и вещества, нормализиращи деленето на клетките, отстраняващи сквамите и регулиращи свръхпроизводството на себум.

Kисти и бенки

За щастие повечето са абсолютно безобидни - раждаме се с тях и си живеем така до края на дни те си. Хирургическа намеса с местна упойка се налага само при пълните с мастна тъкан кисти, които на пипане изглеждат като малки топчета, движещи се под скалпа. Основание за безпокойство и спешна консултация с дерматолог имаме единствено в случай, че установим как някоя от бенките върху кожата на главата ни започва да расте, да променя контурите си и да кърви.

Важно е да знаем

• Косата не бива да се мие прекалено често, защото процедурата подтиква мастните жлези да отделят повече себум и така порочният кръг се затваря.
• Когато се миете, масажирайте скалпа си с меката част на пръстите, за да активизирате кръвообращението в него. В никакъв случай не правете това с нокти, защото може да се стигне до неприятна и трудно лечима дерматоза.
• За предпочитане е да използвате не топла или гореща, а хладка вода, която затваря люспите на косъма и му придава блясък.
• Когато се сушите със сешоар, не го пускайте на най-силната, а на най-слабата му степен и не допирайте края му до косата си, за да не изгорите кератиновите влакна, които я изграждат.

Автор: Нина Славова

Представяме Ви:

Фотоплочката – нещо интересно на пазара

Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...

Направете на лимона къщичка за зимата

Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...

Защо сърцето ми прескача и спира?

Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...

Фън Шуй за стайните растения

При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...

Начало