Още рецепти » Празът прогонва токсините

 Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът е най-добрият ни съюзник в желанието да прочистим организма си от вредните шлаки.

Защо да го ядем?

• Прочиства организма. Благодарение на високото съдържание на фруктозани - специфични захари, които са концентрирани в бялата част от стъблото му, и на калий празът има подчертан диуретичен ефект. Състоящ се от много вода, той облекчава работата на бъбреците, а понеже е изключително беден на сол, се явява и идеалната храна, способна да прочисти тялото ни, зареждайки го с витамини и минерали.
• Засища, без да ни кара да наддаваме. Нищожното количество мазнини, както и присъствието на доста фибри превръщат праза в един от най-добре засищащите зеленчуци, подходящи за включване във всевъзможни вталяващи диети. В него има и пектин, способен да „облече" като гел стените на стомаха и да премахне моментално чувството на глад.
• Стимулира имунната защита. Празът трябва да присъства непременно на зимната ни трапеза, понеже е чудесен източник на каротин и на витамини С и Е, намиращи се в зелената му част. Тази здравословна „троица" засилва съпротивителните сили на организма и ако не предотвратява, то поне ни помага да прекараме по-леко хремите и настинките. Освен всичко друго трите важни субстанции защитават клетките от вредното въздействие на замърсения въздух и от атаката на свободните радикали.

Полезни комбинации

Праз + чесън. Бедни на сол и богати на калий, те понижават кръвното налягане, особено ако чесънът е повечко, тъй като съдържа простагландин, влаган в доста медикаменти за хипертоници.
Праз + тлъста риба. Въздействието на витамин Е от зеленчука се допълва сполучливо от наличието на мастни киселини омега 3 в рибата. Ако ги консумираме заедно, ние ще можем да сме спокойни за състоянието на сърдечносъдовата си система.
Праз + целина. Многото фибри в двата зеленчука „събуждат" и най-заспалите черва.

Точната доза

Порция от 200 г праз покрива дневните ни нужди от калий. Консумиран няколко пъти седмично, той доставя на организма и много витамини, без да го натоварва с калории. За да се прочистите наистина ефикасно от токсините, два дни поред яжте само бульон от праз.

Това, което не знаем

• Тъй като е чудесен диуретик, зеленчукът прави кожата по-свежа и изчиства младежките пъпки.
• Ако сте пресипнали, пийте бульон от него. Съдържащ серни производни, той ще облекчи неприятните усещания в гърлото и ще омекоти гласа ви.
• За да не ухаете на праз, след като станете от масата, гответе го, без да поставяте капак върху съда. По този начин съединенията, придаващи му специфичното ухание, ще се изпарят бързо.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Закуски със сирене

Кифлички със сирене Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 2 яйцa. Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с едно от яйцата. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори...

Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Цъфтящите балкони

В какъвто и стил да са оформени балконите, лоджиите и верандите, главното им украшение са цветята. За красотата на балкона има значене както правилният подбор така и разположението на зелените растени...

Начало