Още рецепти » Хомеопатията лекува човека, а не болестта

 Хомеопатията лекува човека, а не болестта

Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско възраждане. А знайно е, че още преди 2000 години Хипократ твърди, че има два подхода за лечение на болните - лечение чрез противоположното и лечение чрез подобното. Тъкмо на втория принцип е изградена системата на лечебната хомеопатична медицина. Това прави бележитият немски лекар Самуел Ханеман в края на XVIII век.

Законът за подобието или казано по друг начин

Подобното с подобно се лекува е основен принцип в хомеопатията, но не по-малко важен е и принципът на минималното количество лекарствено вещество, на свръхмалката доза. Всяко хомеопатично лекарство се произвежда в степен на разреждане от 10-15 до 1000 пъти. Целта е да се стимулира организмът, за да се пребори с болестта чрез минимални лекарствени дози. Изходните субстанции освен растителни могат да бъдат и животински, минерални, химически и др. Важно е да се знае, подчертава лекарката, че хомеопатичните лекарства не могат да предизвикат нежелани странични реакции и не навреждат на организма, няма опасност от привикване към тях. Приготвени по специална технология, те стимулират собствените защитни сили на човека, без да натоварват химически организма. Хомеопатичните лекарства са само "информационни стимули" със задачата да възстановят баланса в човешкия организъм. И тъкмо финият начин на въздействие, пълната им безвредност ги прави особено подходящи при критични периоди от живота на човек, като бременност, раждане, кърмене, климакс, преждевременно стареене на организма и пр.
Лекарят хомеопат провежда твърде обстойно интервю с пациента, разговаря не по-малко от час и половина, за да научи всичко не само за непосредствените болежки, които са годовели в лекарския кабинет, но и храненето, наследствени особености и предразположения, целия му начин на живот. Това има важно значение, защото хомеопатията не лекува "на парче", тя цели оздравяването на целия организъм.

Правилното хомеопатично лечение укрепва имунната система и възстановява вътрешната хармония на организма

То лекува както функционални нарушения, така и сериозни патологични промени в тъканите, и органите. Не бива да се изненадвате, когато лекарят ви препоръча и начин за комбиниране на храните или да избягвате изкуствени оцветители, подсладители и консерванти.
Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули или течност, техният подбор е грижа на лекаря. Приемането им става по определена схема: 20 минути преди приема не бива да поставяте нищо в устата си, включително вода, цигари, дъвка, както и 20 минути след приема на лекарството. Сред лекарските препоръки са и тези да се избягват кафе, мента, евкалипт, камфор, тъй като тези вещества могат да попречат на действието на лекарството. Хомеопатичните лекарства се държат на тъмно и хладно място, но не в хладилник и далеч от телевизора. По време на лечението е добре да се поддържа постоянна връзка с лекаря, той да е в течение на въздействието на лекарствените средства. Самата продължителност на лечението е строго индивидуална, както индивидуална е лечебната програма за всеки отделен пациент. Но тук във всички случаи връзката лекар-пациент е неимоверно по-активна, отколкото това се прави при традиционната медицина.

Какво все пак лекува хомеопатията

Тя помага при всички проблеми със здравето, с изключение на потребността от интензивна намеса или операция. Хомеопатията може да излекува остри заболявания от всякакъв характер - грип, ангина, бронхит, пневмония, гастрит, хранителни отравяния, бъбречни и жлъчни колики и др. Хронични болежки на всички системи и органи също се лекуват.

Автор: Д-р Дора ПАНОВА

Представяме Ви:

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

През есента бъбреците се чистят най-добре

Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, к...

Вашите ястия в глинен гювеч

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК Свински джолани в глинен гювеч Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-...

Нищо не може да замени майчината кърма

Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...

Начало