Още рецепти » Ползата и вредата от светлината

 Ползата и вредата от светлината

Електрическо осветление, камини, свещи – все източници на светлина… Ние ги ползваме, без да си даваме сметка за ползата и вредата и как правилно да си служим с тях

Електрификация

Електричеството направи животът на хората по-лек. На ако в къщи постоянно гори електрическо осветление, в 23 ч. вечерта организмът започва да го бърка с дневната светлина. В резултат се отдалечаваме от природните цикли на слънцето, което е вредно за здравето. За да възобновите връзката с ритмите на слънцето, не палете светлина, когато се събудите посред нощ. По-добре запалете свещ или друг източник на приглушена светлина. Увеличавайте интензивността й постепенно.
Вечер не осветявайте дома си ярко, по-добре осветлението да бъде щадящо и постепенно намалявайте неговата интензивност с напредването на вечерта.

Огън в камината

Около камината се оформя естествения и духовен център на дома. Украсете е подходящо. Разположете удобна мебел. Нека да има под ръка топло одеяло и мека възглавница, за да можете във всеки един момент да се свиете на кравай и да подремнете край огъня.
Камината с жив огън все пак е по-подходяща за вилата. Какъв е изборът на собствениците на градски апартаменти? Съвременните технологии вече разрешиха този проблем, и за ценителите на красотата и комфорта е намерен достоен компромис – електрокамина, която излъчва топлина и създава правдоподобна картина на горящи пънове. При това всичко е много по-просто: не се изисква специален проект, комин и вентилация, може да се постави на всяко място, а при желание да се премести. Достатъчно е да се включи в контакта. Електрическите камини горят ярко, както и истинските, като създават реалистичен ефект на живия огън. Всичко е дотолкова достоверно, че не можеш да разбереш веднага, че гледаш имитация.

Вечеря на свещи

Има свещи в различни цветове, големина и форма. Най-често те се поставят на масата, подредена за голямо тържество или за романтична вечеря за двама.
На голяма маса (дълга 2-3 метра) се поставят не по-малко от 6 свещи, които се подбират според цвета на покривката. Ако покривката е бяла може да се украси с цветни ленти, като свещите бъдат в същия цвят. Смята се, че синият цвят омиротворява, оранжевият дава усещането за радост, а червеният засилва физическата активност. Бялата свещ подхожда за всеки случай, този цвят е универсален.
Не трябва да се забравя, че свещите са преди всичко „осветителни тела”, а след това елементи на интериора. Да ги държите просто така, „за красота”, без да ги палите е не само безсмислено, но донякъде и кощунствено по отношение на свещите. Палете ги по-често, светлината от тях може да превърне обикновената вечеря във вълшебно преживяване.

Слънцето се разхожда в къщи

Стаята, в която прекарвате най-голямата част от времето, в идеалния случай би трябвало да е обърната на юг (това се отнася за Северното полукълбо). Тогава енергията във вашия дом ще бъде весела и жизнерадостна. От друга страна е препоръчително стаите за почивка да са на север.
Ако ставате сутрин рано, добре е в спалнята да има много слънчева светлина. В хола слънцето е желан гостенин във втората половина на дома, а в кухнята – или сутрин, или през деня.
Живата енергия на слънцето в дома подобрява здравето, както физическото, така и менталното. Затова по-често отваряйте щорите и прозорците, за да могат живите слънчеви лъчи да проникнат в жилището.

Автор: Ира ГЕОРГИЕВА

Представяме Ви:

Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...

Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Консервиране на праскови и сливи

Компот от праскови Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, наки...

Начало