Още рецепти » Рогозката – плетеница от трева

 Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взреш някъде по-надълбоко. Да се заровиш в пластовете на битието и сред откритията на новото време да преоткриеш нещо истинско и натурално. И тогава ще видите това, което е било на тази млака планета много-много преди вас. Тогава, когато човекът едва е започнал своя странен път напред и нагоре – все по-далеч от своите корени. И ще ви се прииска да се върнете назад.

Началото

Човекът е измислил плетените рогозки преди много години. Мисълта за използване на здрави растителни влакна се появила в човешкия мозък значително по-рано от момента, в който той е разбрал, че може да създава нишки от козина на животни. Още в древноегипетските гробници са открити килимчета, плетени от влакна на листа и стволове на растения.
С тях украсявали своите домове в Древна Елада и Рим. Японците пък, славещи се със своята привързаност към древните традиции, използват рогозки и до днес.
Първите екземпляри били внесени в Европа от Китай през XIX век на вълната на увлечението по източната естетика. Всъщност така се появила и думата „рогозка” Те са били направени от оризова слама и хартия и изглеждали много просто. Като единствено украшение служила плетката на изделието от растителни влакна с различна дебелина. В Европа модата на екологичния дизайн, а заедно с това и на рогозката, се завръща в 90-те години на ХХ век. Доброто им възприемане се дължи не само на факта, че са направени от чисти природни материали, но и защото са много удобни в ежедневието. Те са хипоалергенни, приятни са за краката и дори осигуряват нелоша изолация, ако са сплетени достатъчно плътно. Главното им достойнство се заключава в това, че те масажират стъпалата и въздействат на различните точки, оказвайки на организма съществена полза.

Изработването

Първоначално от растенията се извличат влакна, които после се усукват в здрава нишка. Тези влакна впоследствие се оцветяват или остават в естествен цвят. Разнообразните начини за преплитане на нишките позволяват да се придаде на килимчетата различна структура, външен релеф, степен на здравина. Има не малко варианти на сплитане: във вид на рибена кост, в шахматен ред, с комбиниране на различни влакна. Възможно е дори изработването на вълнен килим с вложки от сезал. Традиционните рогозки се плетат ръчно. Но цената на подобно изделие е висока, затова пък по-икономичен вариант е машинното производство. Най-разпространени материали за изплитането им са тръстика, сезал (грубо влакно, получено от листата на растението агаве), джут (едногодишно тропическо растение, виреещо в Индия и Тайланд) и койр (или копра – влакно, извличано от обвивката на кокосови орехи).
За да се придаде на рогозката по-голяма здравина, много европейски фирми покриват опаката страна на изделието с латекс. Казват, че добър начин да се провери качеството на рогозката преди покупка е тя да се огъне и да се види дали не се разделят двата слоя – латекс и влакна.

Грижите за тях

Плетеното покритие може да се полага на пода по различни начини – с лепило, под первази, на кукички, с двойно залепваща лента – почти като обикновен мокет. По принцип това може да направи всеки собственоръчно. Сложност представлява само снаждането на отделните късове. Наличието на обратна страна от латекс опростява значително полагането й. То няма да се плъзга по пода, а при залепване на голям участък не се изисква използване на специално лепило (латексът притежава отлични противоплъзгащи свойства и позволява платното да се задържа под собствената си тежест). Ако се планира залепване на рогозката, тя се внася в помещението и се оставя на стайна температура за 48 часа. За залепване се използва специално лепило на основата на синтетични смоли без втвърдител.
Различните по материал рогозки се нуждаят от различни грижи. Рогозките от сезал, коноп, ориз и хартия силно страдат от разлети върху им напитки и практически невъзможно е да се отмият петната от тях. Те се боят от влага, така че бъдете много внимателни при избора им. Не купувайте изделия, ако върху рулона или килимчето забележите зеленикави или кафяви петна. Избягвайте изделия, които разстлани на равна повърхност, стоят на вълни или издават мирис на мухъл. Всичко това говори за неправилно съхранение и води до съкращаване на срока на експлоатация в пъти.

Автор: Иванка Мирчева

Представяме Ви:

Балчик, белият град с тайнствения дворец

Живописното белокаменно градче, наречено “Белият град” заради терасовидното си оформление и красивите бели хълмове, които го заобикалят, се намира на 36 км североизточно от Варна и на 501 км от София....

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...

Начало